Wednesday, December 08, 2010

Diabetes and Pregnancy Part 2

Nk tengok apa yang saya makan hari ni tak??? Oooooo.. Bestnya.. Terasa nikmat sungguh makan benda yang  m_ _ _ _  sebegini. Sila isi tempat kosong selepas melihat gambar dua makanan di bawah. Ada empat huruf yang perlu diisi.. Chewah.. nampak x gaya penulisan saya yang excited. Tak per tgk gambar dulu ya...

Gambar 1


Gambar 2


Ya betul jawapan anda semua. Pengat pisang dan badak berendam!!!! Eh silap, itu klu nya ya... Ya betul, makanan yang MANIS. Mesti arrrr... Sekarang saya dh boleh mkn makanan manis. Enak sungguh rasanya. Dah lama sangat rasanya saya tak makan desrt2 sebegini. Itu semua sebab saya harus berpantang kan. Menjaga makan demi memastikan kencing manis tiada dalam diri...

So, resultnya dah kuar pun. dah lama kuar cuma saya jer tak tahu n tak pasti... Meh tengok sama2.. Tadaaaaaa.. Cup, cup, cup. Ala korang mesti dah dapat agak kan. Mana tak nya, gambar diatas dah kasi klu untuk semuanya... Tapi saya nk tunjuk gak. Sebab saya tengah sangat excited!!

 Nota untuk gambar : Tadaaaaaa... Kalau tak jelas pun takper kan, dah tentu korang tau seme ok cuma saya yang terlebih gedikssss nk tunjuk gak...

So, bila dapat result ni, maka diisytiharkan, hari ni adalah hari paling best sekali dalam tahun ini... Hahahahaha... Nampak sangat saya bercakap tanpa berpikir... Tak kisah la.. Tapi hari ni best la... Sangat hepi..

So saya x mau citer panjang lagi. Saya nk noktahkan disini. Nk sambung kebesan hari ini dengan melakukan beberapa perkara..  Akan ada Diabetes and Pregnancy Part 3 nanti. Di situ saya akan cerita bagaimana menghadapi, mengharungi serta mengatasi diabetes ketika pregnant. Tunggu ek..

And last but not least. Td saya transfer gambar dari tepon dan dapat la transfer gambar2 ini sekali. Nk tengok? Alaaaa... Gambar ape lagi, tentu arrr gambar anak bujang saya yang soleh... Bila hepi2 ni terasa nk peluk n cium dia puas2. Apa? Suami tak yah peluk n cium ker? Suami dah tadi... Dah siap seme dah.. Peluk cium .... ... ... .... .... .... dan banyak lagiiiii... Hahahahaha.... Dah!!! Meh arrrr tengok gambar anak bujangku..

 Nota untuk gambar : Ya betul, dia sekarang sangat la aktif. saya dah tak terkejar dah. Ini pun dia duk atas sofa hanya bila saya kata "Fatih, ummi nk amik gambar ahmad fatih, cepat" dan itu lah hasilnya..

 Nota untuk gambar : Ni waktu nya dia tunjuk perasaan. Bila ummi kata jangan maka dia akan assumed jangan = sila buat lagi!!!! Pandai2 dia ajerrr...

 Nota untuk gambar : Rasanya inilah gambar paling control macho yang berjaya disnap sejak dia dah berumur setahun lebih ni. Kalau tak, jangan harappppp!!!


Nota kaki entri ini : Saya hepi sangat sangat sangat hari ni. Fullstop! ('',)

Thursday, December 02, 2010

Pregnancy dan Masalah Gusi & Gigi...

Oh lupakan dulu pasal diabetes.. Sampai hari ni pun Dr masih belum telefon saya.. Bad news atau good news kah saya masih belum tau... Saya pun malas nk pikir dh.. Walaupun jauh disudut hati ini masih berdebar (sebenar tak jauh disudut hati pun), saya memilih untuk mengekalkan ia disudut tersebut dahulu... Hehehehe...

OK. Maka dengan itu. Sehubungan itu juga. Yang berkaitan dengannya juga. Yang mana2 sesuai la korang guna sebagai wacana ayat seterusnya ini ya... Eh, dh penin apa sebenarnya yang nk disampaikan.. Blh abaikan perenggan ini ya. Hahahahahaha...

Begini ceritanya. Saya kalau mengandung memang tak boleh elak dengan masalah gusi dan gigi. Kiranya, bila dapat tahu saya mengandung tu saya dh tahu, saya akan kena asingkan duit untuk tiga perkara untuk diri sendiri :

1. Pasti la untuk monthly check up dan bersalin
2. Yang juga memang pasti, adalah untuk gusi dan gigi saya.
3. Pakaian ketika mengandung (Yang ni lebih kepada kemahuan ya kawan2. Bila pregnancy kali kedua, ini bukan lagi kepentingan sbb baju yang lama kan masih ada, tp saya kan perempuan... ;) )

Apa? Korang tak rasa macam ada kaitan gigi, gusi dan pregnancy? Hurmmmm, mari saya bawa anda berjalan2 sambil melihat pengalaman saya. Ok mulakan langkah anda dengan dengan melihat kepada darah yang terpaksa dikorbankan ketika menggosok gigi sebanyak dua kali sehari... Banyak tahu... Banyak mcm mana? Banyak la bak kata Dr gigi saya :

"Sy baru jer letak benda ni (alat yang diarg guna masa buat scaling tu. Sori tak tahu nama.) kat gigi awak dah bersembur darah keluar..". 

Ya, bersembur ya perkataan yang dia guna.. So sila la bayangkan sendiri banyak mana darah yang kuar sambil berjalan2 tu ya..

Mari kita teruskan perjalanan ya kawan2... Gigi? Hurmmmm, lagi hebat. Bayangkan ya sambil berjalan2 tu. Masa pregnant fatih hari tu. Eh cup. Sebelum mengandungkan fatih, gigi saya ok jer, langsung takder masalah. Sedap jer makan, tak der lubang, tak der sensitif... Masa mengandungkan fatih, baru dua bulan mengandung, gig saya dh berlubang. Bukan berlubang biasa2 tahu, tapi sampai kena buat tanam akar lagi.. Adoiiii, teruk kan, just in two month!! Bab sensitif jgn cerita la, pantang lambat gosok gigi mesti gigi rasa ngilu. Lepas mkn mesti kena kumur2, kalau tak mesti rasa sakit gigi tak tentu pasal..

Pregnant kali kedua pulak??? Hurmmm lagi hebat. Sebab tu bila kali ke dua ni, saya nampak jer ada gigi berlubang terus suruh Dr tampal, tak mahu tggu.. Sakit tahu buat tanam akar... Tampalan gigi saya yang lama pun kena buat blk kata Dr takut nanti effect gigi.. Sebelum ngandung ok jer tampalan tuh. Adoiiiii... Duit kan seme tu? Dah arrr buat  gigi tu mahal...

Dah la. Letih dh jalan2 sambil citer pasal gigi n gusi ni. Mari kita berehat sambil saya ceritakan kenapa ia jadi begitu...

Bagi yg dh mengandung mesti tahu kan, during pregnancy kita sendiri kena banyak minum susu. Tahu tak kenapa? Ya btl, untuk baby lam kandungan.. Tp korang tahu tak yg sebenarnya susu tu untuk kita gak.. Kalau kurang minnum susu kurang la kalsium. During pregnancy lagi kurang sebab baby lam perut bergantung dan berkongsi bersama nutrien2 lam badan kita especially kalsium. Maka kalau kita tak minum susu seperti saya ni, begitu lah hasilnya... Gigi, gusi, kebas kaki n byk lagi arrr kesannya... Makan kalsium pil pun tak sama ngan minum susu tahu.. Pil lambat menyerap lam badan sebab ia pepejal, tapi susu cecair maka ia mengambil masa yang lebih cepat untuk menyerap lam badan kita yaaaa...

So nasihat sy senang jer.. Korang rajin2 la minum susu  during pregnancy. Kecuali la pembawakan pregnant korg tak leh minum susu, then tak per... Kalau tak sila la usahakan supaya blh minum.  Bak kata kawan saya yang tak minum susu gak :

"Alaaaa ros. Aku during pregnancy memang paksa gak minum. Kalau aku tak minum aku akan pikir aku telah mendera anak lam kandungan aku. Aku bukan ibu yang baik. Maka dgn itu aku telan jer susu sambil tarik nafas n tutup mata"

So apa lagi. Jom arrrr kita beramai2 minum susu. Apa??? Korang belum pregnant? Korang belum kawen pun? Haaaa, rasa tak perlu pun sbb badan sihat jer??/

Haaa, bagi la alasan. Ok, terpulang kat korang. Tp mari saya kongsikan satu fakta yang diberikan oleh seseorang yang boleh dipercayai kepada saya :

Fakta berkaitan sistem badan dan kalsium : Apabila anda telah berumur 25 tahun, maka badan anda akan berhenti atau kurang menghasilkan kalsium untuk keperluan badan. Maka kita perlu mengambil supplement kalsium atau minum byk susu untuk memastikan badan kita sentiasa disupply dengan kalsium yang mencukupi.

Nota kaki entri pregnancy ini : Apa??? Korang belum 25tahun? Hurmmmm, terpulang la, lagipun itukan badan korang.. And sori gak kalau ada maklumat yang tak btl diberi lam entri ini..

 Korang nk gigi korang jadi camni ker bila dah anak dua nanti ????? (Sumber gambar dari : http://michaelyani.blogspot.com/2010/06/cara-mencegah-mengobati-gigi-berlubang.html)

SELAMAT MINUM SUSU KAWAN-KAWAN

Monday, November 29, 2010

Diabetes and Pregnancy..

Saya telah didapati terkena penyakit diabetes pada pregnancy kali ini... Hehehehe.. Kali ni saya tak mahu cerita panjang lagi walaupun hati ini berkobar2 ingin bercerita bagaimana rasanya bila ALLAH tarik kemudahan dan kesenangan yang dia pinjamkan selama ini...

Yang saya nk kongsikan kali ini adalah sungguh berdebar2 menuggu result glucose test untuk kali  ke-2 yang saya buat sabtu lalu.. Yang membuatkan saya lebih berdebar2 adalah jawapan doktor bila saya tanyer bila dapat result untuk test tersebut... Jawapan konfiden dia...

"Saya rasa dh takder diabetes kamu ni Ros. Kalau ader saya call kalau tidak, we meet on our next appoinment"

Adoiiii... Next appointment 8 Dis 2010. Lambat tu kan. Doktor ni. Suka tau bagi i rasa berdebar2.. Lebih berdebar dari SPM dulu tau... Tak per la, i hope i'll only c u on 8 Dis 2010.. ... Owhhhh, harapnya begitulah, namun perancangan ALLAH itu lebih sempurna dari segalanya..

Nota Kaki entri Diabetes ini : Saya dah buat dua kali glucose test. Yang kali pertama rasa nk muntah bila minum air gula tu. Tp kali kedua ni kan, air gulanya sgt best, siap ada perasa oren lagi... Perasa oren yang best tau, rasa mcm minum jus oren... Hurmmmm, air gula aper tu ek?

Eh, jangan lupa ek baca nanti apa rasanya ader diabetes during pregnancy...

Thursday, November 25, 2010

Best ker kawen lelaki tua???

Saya sangat pelik bila ramai perempuan sekarang sukan kawen lelaki tua... Upppssss, korang jgn kater saya kata SEMUA, saya kata RAMAI.. Tengok jer trend artis2 kat Malaysia ni, seme nk kawen Dato'2, and Tan Sri2. Best ker kawen ngan orang yang lebih tua ni?

Biar aku share. Suami aku bukan dato' bukan jer seorang Tan Sri. Tapi buah hati aku jauh lebih tua dari aku. Perbezaan usia kami adalah 12 tahun. Korang mesti nk tahu best tak ader suami yang jauh lebih tua ni... Best jawapan aku...

Dia kan lebih tua. Maka dengan itu :

1. Dia ada banyak pengalaman boleh share dengan saya.
2. Dia ada banyak nasihat yang berguna untuk org MUDA mcm saya.. Hehehehe, yer la, i dah tua i sedar tu.
3. Dia tahu mcm mana nk control bila saya marah, merajuk, mengada-ngada dan macam-macam lagi.
4. Bila dia manjakan saya, ooooooooooooooo sangat best rasanya...

Ok dah2, nanti saya akan banyak mengarut... Dan saya dah mula rindukan suami saya.. Kihkihkihkih. Mengadanya saya..

Okay now, saya dan korang harus terima reality, seme perkara ada pro n kon nyer. Betul tak kawan2??? (Sila baca mcm cikgu mengajar murid2 tu ya). So bila saya kawen ngan orang lebih tua maka dengan itu saya  harus :

1. Berpikiran mcm orang tua (Tp saya masih muda belia tauuu).. Bukan dalam seme perkara tetapi dalam kebanyakan perkara..
2. Menjaga tingkah laku saya supaya tidak terlalu kebudak2an especially depan kawan2 dia. (Kalau depan dia jangan harap, saya adalah diri saya.. Kihkihkih)
3. Menghadapi adik2 ipar saya yang umurnya jauh lebih tua dari saya.. Nk salam pun kekadang konpius.. Dulu mula2 kawen saya lak rasa nk cium tgn diarg.. Kihkihkih... Ader conflict or interest ya disitu..
4. Menerima hampir semua keputusan yang dia buat.. Hehehe, paksa rela tau.. Dan yang sebenarnya, kebanyakan dia betul, dia kan dh lebih makan garam dari saya. Mana blh kira dia terror. Seme pun sebab kandungan garam dalam badan dia lebih jer dari saya.. Kalautak saya pun terror.

Ok dah. Banyak laaaa lagi.

Sekarang korang dh tanyer. aper sebenarnya tujuan entri saya ni? Macam takder tujuan jer... Boring la baca. Hehehehe, ok. Teruskan membaca ya kawan2. Begini ceritanya. Memang ader best n tak bestnya kawen orang lebih tua nih..

Namun satu perkara yang saya dapati paling tak best (yang paling best tak mahu citer, nanti korang jeles.. Hehehehehe) adalah apabila memikirkan yang dia akan tua dulu dari saya. Sedih ooooo... Saya nk tua bersama dia. Nk sama2 pegi tgk wayang pegang2 tangan bila umur saya dah 50thn.. Tp bila saya 50th, dia dah 62 thn. Eh tak la, kalau dia dh bongkok pun saya masih nk pegi tgk wayang n pegang tangan dia..Cuma....

Apa sebenarnya lam pala saya ni, korang mesti penin. Okay, nk tulis pun saya sedih sebenarnya.. Begini.... Macam mana kalau dia pergi dulu? Ya, saya tahu itu semua kuasa ALLAH SWT. Tp saya tetap takut.. Saya tahu, bila sampai masa tak tunggu tua pun kita akan dijemput oleh yang ESA.. Saya sedar seme tu. Tp saya sedih gak...

Okay tak mahu cerita panjang.. Tak best kawen org yang jauh lebih tua.. Letih bila tiap kali pikir perkara2 tak best camtu. Korang doakan suami saya panjang umur ya. Dan kalau korang nk tahu, jika suami saya baca entri ni, mati saya kena marah satu hari satu malam.. Hahahahahaha, biar la. Saya suka gaduh ngan dia..

Nota kaki : Boleh tak tak mahu tulis aper2 kat nota kaki ni??? Tengah rasa sangat tak best!!!!! Tp dah tulis pun... Hahahahahahaha... Masih ada rupanya conflict of interest dalam diri...

Thursday, September 23, 2010

Saya sebagai seorang isteri...

Saya senyum sendirian dalam perjalanan ke pejabat pagi ni.. Duk menaip ni pun saya masih tersenyum... Ntah la. Nk kater saya free dari sebarang permasalahan tak juga, malah banyak yang berlegar di pemikiran. Namun semua itu tak dapat juga menghilangkan senyuman sumbing saya pagi ini. Mujur la cermin kete agak gelap, kalau tak nescaya orang kata saya giler. 

Saya senyum mengenangkan....

1. Ibu mertua saya sakit dan tinggal dirumah saya sekarang. Cup bukan senyum sebab dia sakit. Senyum mengenangkan saya tido dengan fatih jer malam td. Kenapa senyum? Nanti kat bawah saya citer...

2. Saya mengandung kan sekarang. Terkenang layanan suami sewaktu mengandungkan fatih dulu. Ke pejabat dihantar, balik diambil.. Saya senyum lagi.

3. Saya bangun lebih awal dari biasa sekarang, banyak benda nk kena setel sebelum ke pejabat. Saya terus tersenyum makin lebar kut...

Sebelum saya beri alasan kenapa saya senyum, mari saya ceritakan saya ini wanita yang bagaimana..

1. Saya wanita biasa yang emosinya swing ikut suka hati saya. Jadi seme orang especially suami saya harus layan emosi saya itu.

2. Saya seorang perempuan yang nk kekal romantik dengan suami sampai tua. Nk berkepit setiap masa. Nk suami disebelah walau apa terjadi. Lagi2 time mengandung ni.. Saya nk perhatiannya milik saya seorang.

3. Saya seorang perempuan biasa yang jelousnya tak pernah kenal batasan. Kalau saya nk jelous ngan sesaper pun sya blh jeles. Cth??? Ngan fatih, ngan ibu mertua, ngan adik beradik ipar saya, ngan keje suami saya, ngan kawan2 dia, ngan secretary husband saya, ngan staff husband saya... Sesaper jer la. Suka hati saya la kan..

4. Saya juga perempuan biasa yang pemikirannya mencapah lebih dari 360 degree. Cuma sket yang terjadi tapi 1000 kebarangkalian saya blh pikir. Boleh lak tu, saya nk merajuk dan marah sesuka hati saya.

Ya, saya tau, saya tamak, saya teruk, saya pentingkan diri, saya bla bla bla bla.... Tapi itu la saya sebagai seorang wanita biasa. Saya rasa semua wanita pun samer.. Cuma mereka nk mengaku ke tak jer... Hehhehehehe.. 

Saya bukan baik sebab mengaku, cuma saya terasa nk share hidup berumahtangga ni bagaimana... Seronok tau.. Dan kita harus ingat tak seme akan berlaku ikut apa yang kita rancangkan atau bayangkan... Siapa kata kita akan boring selepas satu tempoh waktu perkahwinan. Insyaallah kita takkan pernah bosan. Kenapa??? Kerana apa sahaja yang berlaku setiap hari, setiap minggu, setiap bulan, setiap tahun adalah berbeza. Kita harus bersedia untuk hadapi seme nih... Harus tabah, harus saling percaya, harus saling mengasihi, harus saling bersabar, harus saling memberi.. So, boleh bosan ker kalau seme tu harus di ambil kira, adventure tau... Oooppppssss, saya bukan nk kasi motivasi, saya pun baru 2 tahun lebih kawen. Saya tahu saya tak layak. Cuma saya nk cuba bersedia lebih awal... Tak salah kan.. Dan kalau ader kawan2 saya seangkatan ngan saya blh sama2 pikirkan sama tak  warna warni life kita. Marilah kita sama2 bersedia...

Tak caya, mari saya kasi contoh mudah... Apa yang saya maksudkan dengan berbeza...

Tahun pertama (1-12 bulan) : Saya dan suami berdua jer... Masak pun jarang, baik makan luar, lagi jimat. Basuh kain pun semingu sekali, paling kerap 2 minggu sekali, kerap sangat rugi sabun n elektrik. Hari2, cuma pegi keje, balik keje, dan menghabiskan masa bersama. Hari sabtu wajib tengok citer p ramlee kat astro prima. hari ahad, kalau tak pukul sepuluh tak bgn dari katil, bfast kul 11, lunch pukul 3 atau 4... Tp itulah kemanisan hidup berdua.. Kan ker berdua lebih baik... Hehehehe...

Tahun kedua (13 - 24 bulan) : Kami dah bertiga. Kan dah ada ahmad fatih. Ahmad fatih mengganggu percintaan kami??? Tak der la... Lagi sweet bercinta bila ada anak.. Lagi adventure... Kenapa? Ok. Dulu kalau nk dating bebila pun blh.. Sekarang, kena kreatif cari time. So bila dating tu, memang best la. Sebab dah jarang2 kan dapat dating. Ohhhhhhh, so sweet... Eh, masih sempat tengok wayang tau, masih pegang2 tangan kalau berdating.. Tengok teater pun sempat. Ahmad fatih? Tak la, saya tak pernah lupa ahmad fatih. Kalau berdating pun sempat jer call dia tanyer khabar dia kat umah... Kemanisan hidup bekeluarga??? Mmmmm, dah ader anak ni, makin seronok, makin meriah, makin sweeeettt.... Berdua memang lebih baik, tapi beramai adalah yang terbaik...

Tahun ketiga tp belum genap tiga tahun : Diawalnya lagi dah ada dugaannya... Tak lama lagi nk tambah lagi seorang anak. Ibu mertua lak sakit dan ada dirumah saya... Cabarannya?? Hanya tuhan yang tahu bagaimana saya membina mental dan fizikal nk hadapi seme ni... Hehehehe...

Kan ker berbeza tuh.. Dapat saya bayangkan mesti bermacam2 lagi akan terjadi di tahun2 akan datang... So, saya harus sentiasa bersedia.... Dan ini adalah alasan kenapa saya senyum sendirian pagi ini... Sehingga detik ni pun saya masih tersenyumm...

1. Saya tersenyum memikirkan kerana sebenarnya yang saya ni kekadang tak praktikal. Suka sangat berangan yang manis2 jer. Pastu sempit lak tu pemikiran masa berangan tu.. Cthnya, berangan kalau keluar tu, mesti nk pegang jer tangan suami.. Tak mau lepas... Alaaaa sweetnya (Dalam angan2 tu la). Tp cuba korang pikir ya... Mana lagi sweet? 

Kes 1 : Bila ada anak, korang kuar jalan2 shopping, korang pegang tangan suami sebelah sambil tolak stroller anak sebelah. Maklum la, mesti pegang tangan setiap masa kan. Tak kisah la susah payah pun...

Kes 2 : Bila ada anak, korang kuar jalan2 shopping, Jalan tak pegang tangan sebab suami tolong dukung anak. Korang lak jalan disebelah, tolong tolak stroller yang ada barang2 baby.. Kan dah ader anak, harus tolak ansur n tolnog menolong.. Nanti suami dah lenguh gilir2 pulak dukung anak...

Haaaaaaa.. Mana lebih sweet?? Pegang tangan ker kerjasama???? Saper kata kerjasama dalam rumahtangga itu bukan cinta? Itu la kasih sayang. Itu la manisnya hidup bekeluarga. Tiap kali tengok suami tolong dukung anak, maka setiap masa itu la saya jatuh cinta dengannya. Setiap masa itu la saya rindukannya. Jatuh cinta dan rindu itu sangat membahagiakan saya.

2. So kenapa saya senyum bila saya kena tido ngan fatih jer malam tadi bila suami  saya jaga ibu mertua saya. Sebab saya terkenangkan, kalau saya tua nanti saya sakit atau bila satu masa nanti ada anak2 yang sakit, saya tahu saya boleh harapkan dia. Dia mesti takkan tinggalkan saya dan anak. Dia mesti sanggup bersusah payah tak tido lena untuk pastikan kami sihat. Apa lagi yang saya nk harapkan dari dia??? Itu la romantik yang sebenar. Setuju tak? Dalam angan2 saya tu romantik, suami hantar bunga kasi hadiah dan macam lagi2 yang biasa ada lam citer atau novel tuh... Sungguh tak praktikal dan sempit pemikiran saya.. Hehehehe..

Apa??? Dia mungkin berubah? Tengok pemikiran saya yang mencapah.. tapi buat pe saya nk berpikiran yang negatif, kalau yang negatif itu membawa keburukan. Saya nk hidup sampai mati dengannya dengan izin ALLAH insyaallah. So, saya harus positif. Saya harus rasa bahagia dengan apa sahaja yang berlaku.

Maka dengan itu, saya rasa tak perlu lagi saya cerita panjang2 kenapa saya senyum... Mmmmm, saya jatuh cinta lagi pagi ni... Saya rindu suami saya sangat2...

Nota kaki entri ini : Best tau asyik masyuk dilamun cinta nih... Hehehehehhe... Alhamdullillah, sehingga hari ini ALLAH SWT tak pernah lupa kurniakan saya sebagai seorang isteri rasa begini terhadap suami saya.. Adakah saya juga tak pernah lupakan NYA???

Tuesday, September 21, 2010

Saya malas kerja..


Introduction :
Sebelum semua yang membaca mentafsirkan saya sebagai seorang yang makan gaji buta, sila matikan terus tafsiran serta andaian2 anda semua.  Takder maknanya kalau anda semua sibuk membuat tafsiran tentang diri saya. Bukan saya tak mahu pahala free dari anda semua atau saya dah byk pahala, cuma saya rasa lebih baik kalau anda tambah pahala sendiri, dengan berzikir ke contohnya. Lebih baik tau dari membuat andaian buruk terhadap org lain... Hehehehehe, satu INTRODUCTION yang  panjang sebelum saya mengarut dengan isi penting berkaitan dengan tajuk entri.

Isi penting 1 :
Ok, begini CERITAnya. Saya banyak keje. Saya tak morning sickness lagi. Saya cukup tido. Mood saya baik. TAPI, SAYA MALAS KEJE. Ya, saya teruk. Saya tau. Tapi macam mana????

Isi penting 2 :
TUJUAN. Cup, cup, cup, bukan untuk menguar2kan bahawa saya bertuah boleh menulis blog bila saya malas bekerja. Atau saya ada banyak masa untuk dibuang begitu sahaja. Tp bertujuan untuk mengadakan mood untuk bekerja. Ini kerana, pada kebiasaannya apabila saya mula menulis disini, pengakhirannya saya akan mula membuat kerja saya.

Isi penting 3 :
MOTIVASI. Mungkin juga saya sebenarnya memerlukan motivasi dari kawan2 sekalian. Memerlukan tukul untuk ketuk saya supaya saya boleh mula bekerja. Betul ker??? TOLONG!!! Tolong bagi saya motivasi, kerana saya benci diri saya yang ini. Dah nk hujung tahun ni. Jika ditolak semua cuti am dan cuti pergi berjalan yang telah dirancang oleh org lain, tak sampai 3 bulan pun masa yang tinggal untuk saya siapkan kerja ni. Owwwwhhh, 3 bulan???? Macam tak sempat bernafas pun... Huwaaaaaaaaa....

Isi penting 4. Eh sekejap, perlu ke banyak2 isi penting????
Sambung balik.

Isi penting 4 :
ALASAN. Perenggan ini bertujuan nk cerita kenapa saya malas keje. Tp bila saya pikir............... Saya tak der alasan. Teruknya saya... Ok, berhenti cari alasan. Baik saya cari pahala kan. Kihkihkihkih...

Penutup, ya, saya dah nk tutup. Saya terasa macam nk tengok setakat mana dah saya buat keje saya hari tuh. Hehehehehe... Saya harus bekerja. Kalau tak bukan ada org lain pun nk tolong saya buat kerja sementara saya duk cari isi penting seterusnya. Baik saya tutup kan. ;)

Sambung balik. Sila benti mengarut.

Penutup :
Perenggan ini diwujudkan sebab mesti ada penutup walau saya masih duk taip delete taip delete taip delete. Owwhhh, itu maksudnya saya tak tahu nk tulis aper. Ok begini. Korang jangan boring baca karutan saya ini. Atau pun korang boleh abaikan sahaja apa yang saya tulis. Tapi kalau korang baca, bagi  la semangat ya... Saya betul nk keje ni, sebab tu saya perlukan semangat. Nk kena siapakan kerja tu seme.

Habis, sila proceed ke nota kaki entri membuang masa tanpa niat ini.

Nota kaki : Saya dah nk mula keja tapi saya nk telefon telekom dulu. Dah 3 minggu saya apply line telefon untuk umah saya, tp mereka buat diam tanpa sebarang info. Bila telefon mereka akan jawab "Puan, sila jangan bimbang. Kami akan pastikan pihak kami menelefon pihak puan secepat mungkin bagi mengupdate sebarang maklumat terkini berkaitan pemasangan." Ok, tapi tiga minggu tidak termasuk dalam kategori "SECEPAT MUNGKIN" ya tuan telekom. Sila ambil maklum. Owwhhhhhh, ader sesaper nk tolong saya buat keje tak kerana tiga bulan itu ibarat tiga hari sahaja. Itu kan secepat mungkin????

Wednesday, September 08, 2010

SALAM AIDILFITRI

Assalamualaikm, salam sejahtera dan salam ramadhan di pagi ramadhan yang ke-28 ni.. Mengikut maklumat yang diberikan hari ini adalah hari melihat anak bulan untuk menentukan tarikh hari raya pada tahun ini. Pada saya, bebila pun hari raya saya tetap akan menyambutnya dengan meriah. 

Persiapan hari raya? Ntah, saya pun tak reti nk citer pasal persediaan ni. Di tambah lagi mak mertua saya baru jer discharge dari hospital kerana didapati menghidap sakit jantung, ader sedikit blocking dijantungnya. Namun begitu, alhamdulillah nampaknya dia pun dah bertambah baik.. So, it seems that my preparation need to postpone after hari raya... Nak gak tu... Hehehehe. Bukan aper, ikut perancangan tahun ni ingat nk buat rumah terbuka, tp bergantung pada keadaan semasa. Kalau jadi seme dijemput hadir ya...

Selain dari tu, seme pun dah ready, kuih dah ader, baju dah siap, kad raya seme pun dah hantar. Owhhhh, sebut kad raya, tahun ni saya menghantar kad raya untuk seme sanak sedara, jiran tetangga, dan kawan terdekat. Ntah la, tahun ni terasa rindu pula nk meriahkan balik budaya yang aku rasa mulia diteruskan... Macam best jer, pegi beli kad, tulis2 kad, tulis alamat, tampal setem, pastu pi pos kad raya..Seronok tau. Feeling dia lain, walaupun SMS tu lebih jimat, lebih cepat, serta lebih canggih. Kata kawan saya, pembawakan anak pompuan tu, tetiba rajin nk menulis kad raya. Tp pada saya pulak, saya betul rindu pada budaya nih...

Kay la, cukup la cerita. Tujuan entri ni pun nk ucapkan selamat hari raya kat seme yang membaca blog saya ni. Since today will be my last day before my long leave, maka disini saya seikhlasnya ingin mengucapkan :

Bila sempurnanya Ramadhan
tertulislah padanya segala keberkatan
yang telah dilaksanakan,
Bila hadirnya Syawal
terpancarlah padanya sinar kegembiraan
yang bersama diraikan.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN.


Nota kaki entri hari raya ini : Pada sahabat kat opis ni, Fara, Ina, Zul, Rinel, Izzat, Isma, Dayah, Elly, Merry dan lain2 yang aku tahu banyak lagi tp aku dah letih nk taip, lebih banyak yang perlu kuucapkan. Dihari yang berbahagia ini, saya seikhlasnya ingin memohon beribu ampun dan maaf diatas semua ketelanjuran kata dan perbuatan saya. Mungkin ada gurauan saya yang mengecilkan hati sesiapa, jutaan maaf saya hulurkan. Halalkan juga jika ada termakan dan terminum. Jika ada hutang yang saya lupa untuk jelaskan sila maklumkan ya, saya betul lupa, saya pohon maaf. Maka, saya ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Sila memandu berhati-hati ya jika mau kemana-mana di musim2 perayaan ni.. Jumpa korang lagi lepas raya kay...

Tuesday, September 07, 2010

Ye ye.. Hari Raya...

Macam bebudak pulak rasanya...(^,^)

Ingat tak saya kater baju raya kami sekeluarga dah siap. Dan saya juga berjanji nk tunjuk model anak bujangku pakai baju rayanya... Haaaaaaa, dah ready ni.. Dah lamer suruh dia posing pakai baju raya. Tp ummi dia ni, lambatnya upload. Kalau ahmad fatih baca blog ni mesti dia dah kecwa ummi dia tabur janji kosong nk tampal gambar dia pakai baju raya kat sini. Dah la makin besar ni makin kuat merajuk....

Ok ahmad fatih, sekarang ummi tunaikan janji ummi... Taraaaaaa...

Nota untuk gambar : Control macho sambil merenung masa depan... Ada gaya tak? Hehehehe... Dah besar kan anak bujang saya...Huhuhuhuhu

Nota untuk gambar : "Ahmad fatih, ummi nk amik gambar, sila mendabik kan dada anda, supaya anda kelihatan lebih hemsem"

Itu la kaler temanya. Ahmad fatih yang pilih tau. Satu kedai pusing cari kain, last2 beli kat rak yg ummi n ayah dah tak larat nk kejar ahmad fatih lagi. Mujur cantik... So, kira ahmad fatih la yang pilih. Good taste tak anak bujang saya?

Nota kaki entri hari raya ini : Ahmad fatih ni kan pantang ader baju baru ker, kasut baru ker, mesti nk try sampai lunyai... Contohnya kasut raya dia. Siap pakai main2 lam umah lagi. Tu belum citer yang dia dah pakai pegi jalan sebelum raya lagi tu... 

"Betul kata org, bila dah ader anak ni persiapan raya yg utama adalah untuk anak"

Morning Sickness yang berlarutan...

Hehehehe.. Morning sickness lagi. Mesti yang tak pernah melaluinya akan kater teruk sangat ker sampai sibuk nk tulis berulang kali berkaitannya... Xper, saya tak marah pun aper sahaja komen org yg membaca, yang penting saya nk tulis gak. Kihkihkih...

Kali ini saya tak akan menulis betapa teruknya saya sepanjang mengalami morning sickness itu. Tetapi saya nk tulis apa yang saya buat.. Walaupun tak der la berpekdah sangat aktiviti itu, tetapi ia mengimbau kembali kenangan ketika saya masih single and available dulu2... ('',)

Dulu-dulu ketika saya single saya adalah seorang yang suka berkurung dirumah. Kalau lapar pun saya sanggup berlapar dirumah ataupun makan megi pun takper. Janji tak kena kuar umah.. Best oooo duk umah... Sampai sekarang pun samer, duk umah la aktiviti favourite saya. Kalau saya berkurung kat umah tu, cth nya weekend tu kan, saya paling suka baca buku cerita atau pun tgk tv.. Dua hari cuti saya boleh habiskan 3-4 buah buku cerita tau. Dan itu lah yang saya buat sekarang utk melayan morning sickness sy.. dah byk buku saya baca... Ok la, mood membaca tu tetiba dtg balik setelah ianya hilang semasa mengandungkan anak pertama dahulu... Antara buku2 yang dibaca  adalah... Seme novel melayu la tapinya... ;)


Nota untuk seme gambar cover buku adalah : Kebesan cerita adalah mengikut turutan gambar cover yang ditampal ya...

Ok arrrr, malas nk taip bebanyak lagi berkaitan aktiviti2 lain. Namun kesimpulan yang saya boleh buat adalah, selepas membaca buku-buku ni, saya terasa mood saya yang pemalas tak hengat tu semakin baik. At least sekarang perlahan-lahan saya dah boleh mula berpikir untuk membuat kerja tanpa memerlukan arahan dari bos. Walaupun loading nya masih slow, but at least there is smth compare to before.. Alhamdulillah, ALLAH kurniakan kesihatan kepada saya...

Nota kaki entri ini : Saya harap ini entri terakhir berkaitan morning sickness saya.. Hehehehehe... Korang sabar ya dengar keluhan saya. Oh ya, doakan saya n baby ok ya...

Monday, September 06, 2010

2nd time pregnancy...

Entri yang ahmad fatih, yang ni dan yang selepas ini adalah semenyer untuk mengotakan janjiku pada entriku yang ini.. Hehehhe.. Banyak tul hutang nk kena setel sebelum raya ni.. Nanti nk raya dah kena pohon maaf dari seme, maka termasuk la juga hutang2 nih, harus disetelkan jika berkemampuan..

Ok la.. Saya blur tetiba nk tulis aper.. Hahahahahaha.. Adakah ini bermakna 2nd pregnancy tidak lagi excited bagi saya dan suami serta anak bujangku itu.. Jap pikir... Hurmmmm, masa ngandung ahmad fatih lu memang arrr excited giler, maklum la yang pertama, macam2 nk tahu2, seme pun nk beli untuk make sure seme yg berlaku sepanjang pregnancy tu memang normal la, ok la... Macam2 la... Pastu excited lagi, nk beli baju baby la, nk beli baju untuk umminya la...

Nota untuk gambar : Hehehehe, sebagai pemulaan, ini nk tunjuk bahawa saya pregnant lagi, di klinik mana saya buat check up serta nk bagitahu yg umur saya dah 30 thn. Yaaaa, saya tahu saya dah tuaaaaa...

Ok, lets see aper yg terjadi untuk yang kedua...

1. Dulu masa ahmad fatih, ummi sibuk beli buku la, baca majalah la, rujuk internet la, semata-mata nk tahu pasal pregnancy,.. Excited ooooo.. Tp yang kedua dah tak der buat seme tu...Cup cup.. Tp itu tak bermakna saya tak excited, tp seme kan dah tahu, kalau lupa pun, buku yang dulu masih ader, majalah pun masih disimpan walupun dah 2 tahun lepas. Alaaaaa, kalau beli baru pun samer jer isinya, mereka ni asik ulang benda samer jer...

2. Dulu masa tahu ngandungkan ahmd fatih, sibuk nk gi klinik walaupun baru lagi usia kandungan, tp yg kedua ni, cukup 3 bulan baru pegi. Tp bukan sebab tak excited, tak sabar nk pegi cek senanyer, tp bila mengenangkan masa ahmad fatih dulu doktor siap cakap "ur 1st check up will start at ur 3rd month pregnancy". Soooo?

3. Masa dulu sibuk tau dari awal pregnancy, pegi pasaraya mesti singgah tempat baby untuk tgk baju2 baby, tp bila lepas tujuh bulan baru beli, sbb malas nk beli awal2... Sekarang? Pun samer, kalau pegi beli bj ahmad fatih, mesti sggh tgk baju utk baby. Tu belum citer ayah, dia dulu dan sekarang samer, pantang nampak baju mesti nk beli.. Ummi jer yg sibuk control keinginan diri.. Tunggu bulan ke7 gak.Wajib. So ayah???? Sakan la berbelanja untuk ahmad fatih, sampai kasut raya pun dua pasang. Spoiled sungguh kan ahmad fatih...

4. Baju ummi? Hurmmmm, ni lagi teruk. Masa 1st time, awal2 lagi nk beli, tp tak leh beli sebab perut bulan ke6 n ke7 baru nampak... 2nd time?? Hooorrrrrrayyy, perut kali ni besar sket, so dah start survey baju pregnant, dah boleh pakai pun... Excited tak? Kihkihkih.. Pregnant pun mesti cantik tau... Ayah lak menyokong jer, pantang ummi ckp cantik, dia cepat jer "ok, kita beli".. Hehehehe, bestnyer pregnant.. Excited jer setiap masa....

5. Ok la, enuf pasal ummi, mari citer pasal ayah pulak. Ayah tu walau dah nk masuk 5 anaknya, masih excited, samer je  masa ahmad fatih n this time... Hari2 tnayer baby dia, hari2 dia pegang perut yg kononnya pegang baby, hari2 tolong ummi sapu minyak kat perut, setiap weekend mesti ajak pegi shopping baju utk ahmad fatih, baby n ummi... Bila perut dah besar awal2 lagi, dia lak yg excited lebih... Mmmmmmm, ayah tetap ayah....

6. Ahmad fatih??? Setakat ni ahmad belum lagi boleh accept sepenuhnya. Masih lagi manja yang amat. Kalau sebut pasal adik mesti tak suka n tepuk perut ummi...  Tp ahmad fatih kan masih kecil, mesti dia akan amik masa tp ummi yakin dia akan hepi bila tiba masanyer nanti... Sebab dia akan ader org nk dibuli...

So kesimpulan yang dibuat, saya masih excited walau yang kedua.. Masih sangat bersyukur dan gembira atas rezeki yang diberikan oleh ALLAH SWT.. Ader yang tanyer, tak cepat sangat ker.. Hehehehehe, umur saya dah 30 tahun pun, maka nk tggu bila lagi, takut nanti bila saya anta anak ke sekolah org kate saya anta cucu.. Maluuu ooooooooo.. hehehehe...

Kay la, cukup la membebel. Mari tgk bersama hasil scan yang dibuat di klinik setakat ini. Setiap bulan scan ok. Samer jer cam ahmad fatih lu...

Nota untuk gambar :Ni masa tiga bulan. Nampak tak babyku itu? Alaaaa, nk citer tak reti... Dulu masa ahmad fatih pun saya tak tahu tgk benda ni. Tp sekarang dah pandai.

Nota untuk gambar : Ni lak masa 17w 4d, as per picture. Terlambat sket check up, maklum la bulan puasa. Haaaa, ini dah sempurna kejadiaanya...Alaaaa, soriiii, tak reti arrr nk citer. Cup, citer boleh kut, tp nk tulis tak pandai..

Nota kaki entri kali ini : Saya sebenarnya memula pikir gak, adakah saya excited untuk kali ini. Tp bila dipikirkan balik ini lah jawapan dari hati saya... Ingat lagi bila adik saya tanyer suatu ketika dulu...

Adikku : Kalau angah ader 11 anak angah sedih tak kalau jadi aper2 kat salah seorang dari mereka. Ader 11 ni, tak kisah kut...

Jawapan saya : Walau 20, hilang seorang ker, sakit seorang ker aper2 jer la, maka sasau la saya... Anak ooooo... 

So???? Aper kater korang?

Ahmad Fatih

Saya tak tahu tajuk apa yg nak saya beri untuk entry ini. tapi saya tahu saya nk cerita semuanya berkaitan ahmad fatih sahaja pagi ini...

mmmm.. Ahmad fatih dah genap 18 bulan, bulan 26 Ogos lepas. Dah besar dah. Pejam celik pejam celik inilah dia anak bujang ummi sekarang..

Nota untuk gambar : Eh, silap kut.. Ni macam masa dia masih sopan dan masih baby gitu.... Hehehehe. Ok let see wat happen to anak bujangku sekarang...

Nota untuk gambar : Ok, now this is him. Hurmmmm, tengok la, sejak dah jadi baby tua nih.. Susahnya nk control dia. Nk  tanggal baju pun keliling umah mengejar... Tp dalam duk kejar mengejar tu masih sempat posing tuh.. Owhhhh, hobi baru tu, suka bergambar..

Cerita pasal anak bujang ummi ni kalau nk diterjemahkan ke karangan nescaya sampai esok pun tak abes taip. Tapi ummi nk gak citer aper yang ahmad fatih dah boleh buat sekarang... Dah banyak, tp ini yang betul buat ummi tergelak apabila mengenangkan dan membayangkan.. Hehehehehe..

1. Ahmad fatih as Private Investigator.

Haaaaaa? Ahmad fatih dibesarkan utk jadi PI ker? Hehehehe.. X der la, tp dia sekarang dah ganti tpt ummi menyoal siasat ayah.. Ahmad fatih ni apabila ayah dia ckp tepon, dia akan sibuk bermain, tapi sebaik sahaja ayah dia kater "bai atau assalamualaikum" dia akan terus pegi kat ayah dan terus tanyer ayah... Nak tau dia tanyer aper :

Ahmad fatih : Sape tepon? (Nota pemberitahuan : Dalam slang pelat2 dia laaaa)
Ayah : Kawan ayah..
Ahmad fatih lagi : Saper?
Ayah : Kawan ayah telefon cakap pasal keje
Ahmad fatih lagi dan lagi : Saper?..

Hehehehe, dia hanya akan berhenti bertanya apabila ayah sebut nama orang yg menelepon. Takkkkk.. Sumpah ummi tak ajar. Tp ummi mengaku la, sekarang ummi dah tak perlu tanyer ayah lagi, ummi dah ader PI proffessional ambil alih tugas tu... Hehehehehe...

 Nota untuk gambar : Ader mcm muka orang tgh menyiasat tak? Hahahahahahaha... Gumbira hatiku kerana hanya perlu memerhati sahaja sekarang...

2. Ahmad fatih as Interviewer.

Mmmm.. Sebelum meneruskan cerita ingin ummi mengajak semua yang membaca mengingat kembali iklan hari raya petronas satu masa dahulu yang menceritakan berkaitan anak bertanyakan burung murai berkali-kali pada ayahnya tu... Ingat tak??? Alaaaa, tau korang ingat..

Hurmmmmm.. So lepas ni korang jgn la gelak kat iklan tu, sbb benda tu reality. Ahmad fatih sekarang macam tu la pertanyaannya kalau tgk benda yang menarik perhatian dia. Antaranya :

Sesi interview satu :
(Berlaku ketika ummi sibuk memasak di dapur)

Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Sinba (Nota pemberitahuan : Sinba tu kawan fatih yang ada kembar 5 tuuuu)
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Sinba fatih, Cat.
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Sinba
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak su : Sinba

Setelah beberapa kali sessi interview yang sama terjadi :
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Ummmmiiiiii, baik ummi start tulis diari dari sekarang supaya bila fatih besar nanti dia boleh baca.
Ummi : Diariiiii????
Mak Su : Yer la, macam iklan raya petronas tu, nanti bila besar blh la fatih baca...

Sesi interview dua : 
(Berlaku ketika ummi sibuk menjemur baju)

Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak tam : Baju fatih
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak tam : Baju fatih..
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak tam : baju fatih, baju fatih, seluar fatih , baju fatih, baju fatih, seluar fatih, blablablabla..

Kater mak tam, senang untuk jawab terus supaya fatih tak tanyer lagi.. Tp setelah mak tam diam, ahmad fatih terusssss...

Anak bujang ummi : Aper tu?

Hahahahahahaha... Sungguh-sungguh ahmad fatih penyabar sebagai seorang interviewer....

3. Ahmad Fatih as Anak Soleh

Haaaa.. Yang ni paling penat. Ahmad fatih ni kalau betul anginnya, anak paling soleh sekali... Tapi kalau angin dia tak kena, hurmmmm sabar jer la melayan...

Dia sekarang kalau kita sibuk buat kerja, seme dia nk menyibuk. Cthnya kalau kita sibuk memasak di dapur, dia pun samer sibuk masak juga. Yang tak tahan tu, dia akan tolak kerusi makan tu, supaya dia boleh panjat kat island table n tgk serta kacau aper yang org tgh buat... Yang lagi tak tahan tu bukan setakat island table jer, kat stove dapur pun samer, kalau blh kita bagi dia kuali n sudip satu, supaya bila kita masak dia pun blh masak juga... Kuali periuk panas seme tu? Hurmmmm, langsung dia tak ambil pot. Tak cayer? Ok mari sama kita guess samer2 aper menu ahmad fatih masak lam gambar ni. 

 Nota untuk gambar : Haaaaaa? Malu la kalau sesaper yang masih tak tahu masak tu... Ahmad fatih ni seme resepi pun tahu... Hehehehehe.. Eh, cuba teka dia goreng aper tu???


Dan paling tak tahan adalah, apabila kita angkat atau alihkan kerusi dia, dia akan menangis tak hengat..  Memang anak soleh bab nk tolong tu, tp bab menangis bila dilarang tu... Adoiiii.. Penat, tensen... Ingat kalau mcm ni, kena declare pencen dari masak memasak nih.. Boleh tak ayah??? Hehehehe...

Itu belum lagi cerita tangisan air mata dia bila apa yang dia mintak tak diberi tu.. Aper2 jer la, tak beri mainan dia ker, tak bagi dia panjat ker, tak bagi dia tgk kartun ker, tak bagi dia ikut pegi jalan ker.. Seme dia akan nangis.. Ngalir-ngalir air mata... Pastu bila kita penuhkan jer permintaan dia, dia blh brake mengejut tu dari menangis.. Terus gelak2 dengan air mata yang masih meleleh di pipi... Hurmmm.. Good actor kan??? Itu lah, anak bujang ummi... Bijak bestari agar permintaan dipenuhi.. Atau sebenarnya dah tersangat spoil oleh ummi??? Ntah laaaaaa...

Itu kalau bab dia tak mau dengar la... Tapi kalau sampai ketikanya dia bermood baik semua pun dia ikut.. Dia faham semua yang kita cakap. Dia kenal semua orang di sekeliling dia... Dia teliti semua yang orang buat supaya dia pun boleh buat. Dia takkan buat perkara2 yang merbahaya kan dia kecuali ader orang yg assist... Cthnya, dia takkan panjat tangga kalau dia tahu tak der org perhatikan dia. Dia dah pandai buka pintu bilik sendiri. Dia pun pandai panjat masuk baby chair dia sendiri... Dia akan angguk tanda paham apabila ummi nasihat aper, atau cerita aper2 kat dia. Memang anak soleh la fatih ni. Tp bila mood dia ok laaaaa which is lamerrr nk tunggu tuh.... Hehehehe..

Dan banyak lagi laaaaa... Antaranya...

Nota untuk gambar : Hurmmmm, dah SANGAT expert MENGEMAS beg ummi..

Nota untuk gambar : Owhhhhh, ya. Dia dah pandai bawa kete (ni rah sia tau, senanyer tu kete remote)

Nota untuk gambar : Dah pandai menabung. Pantang jumpa syiling mesti cari tabung dia... (Nasib baik la dulu2 ajar syiling jer, kalau tak jenuh... Hehehehe..)

 Nota untuk gambar : Ok, sekarang dia dah pandai gosok gigi.. tapi itu gambar masa tengah belajar la... Tp cara tu memang tak berhasil, dia sibuk nk amik berus gig tu dari tgn kita. Akhirnya ajak dia sesamer gosok gigi ngan kita, lepas dua tiga kali gosok gigi samer2, dia dah pandai buat sendiri...

Ok dah la tu... Nanti boring lak korang baca entri panjang berjela. Kan dah kater kalau dikarang nescaya tak abes nanti yang membaca... Tak per la, nanti ummi sambung lagi.. Keletah anak bujangku itu memang tergelak kalau dipikirkan. Tp kalau melalui sendiri penat jugak. Yer la, sampai mintak berhenti la maid terbaru ahmad fatih.Katanya tak larat nk jaga fatih... Hehehehehe.. Tensen gak la..

Tapi itu la budak kecik. Dia kan sibuk nk explore semua perkara.. Yang ptg kita ader kat sebelah untuk guide dia apa yang betul apa yang salah, apa yang perlu apa yang tidak... Tapi kekadang ummi terbabas juga, fatih sibuk bermain, ummi dah jauh terlena... Mujur la ada ayah, mak tam, mak su... tenkiu ya semua kerana pastikan fatih sentiasa dlm keadaan selamat...

Nota kaki entri ahmad fatih ini : Bahagia nyer menajdi sorang ibu, walau level kesabaran yang nipis ni selalu  teruji dek keaktifan si kecik pengarang jantung hati yang seorang tu.. Macam maner la ya bila dah ader dua nanti. Mujur la ramai yang ader disisi yang sentiasa menyokong dan menghulurkan bantuan.. Terima kasih ya semua....

Thursday, August 19, 2010

Macam-macam cerita

Mmmmmm.. Macam maner nk start ek. dah lamer sangat tak menulis, so macam dah tak tau macam maner nk buat ayat. So, if there is any mistake or any ayat yg berbelit-belit tu, korang cuba la baca byk2 kali, insyaallah paham. Hehehehe...

Starting dengan niat dihatiku ini yang ingin mengucapkan selamat berpuasa untuk semua yang duk baca blog saya yg sepi sekian lama ni. Seribu kemaafan saya pohon di atas kesepian yang saya wujudkan disini. Moga semua dapat menjalankan ibadat puasa pada ramadhan kali ini dengan penuh ketaqwaan. Oh ya, saya puasa penuh ya tahun ini. Dah dua tahun saya dpat puasa penuh, dan insyaallah kalau tahun ni Allah masih beri saya kekuatan yang sama, maka saya akan berusaha untuk berpuasa penuh bagi tahun ketiga... ALHAMDULILLAH..

Ok, setel satu, niat yg kedua adalah untuk menyenaraikan senarai entry yang harus saya buat bagi mengcover yang lepas2. Banyak yang saya nk cerita, Tajuk pun macam2 cerita kan (",).. Oh ya, yg paling sy nk cerita tentu lah berkaitan sikecik comel ahmad fatih tercinta tu.. Dan lagi pasal 2nd time pregnancy ni.. Mmmm, lagi... Berkaitan..

Eh cup, kan saya kater td saya nk listkan. Ok bermula sekarang ya rosmawati. Senarainya adalah :

1. Apa ya yang ahmad fatih dah blh buat sekarang. Umur dia dah nk masuk 18 bulan tau menjelang 26/8/2010 ni.. Ok tunggu ek..

2. 2nd time pregnancy. Mmmmmm, byk org tanyer, 2nd time ni excited mcm 1st time tak? Mmmmm, kadang2 saya sendiri terpikir, saya excited tak? dan jawapannya... Kena arrr tungggu entry pasal tu.. Hehehehe...

3. Apa yang saya buat ek sepanjang saya duk melayan morning sickness saya nih.. dan aper saya buat bila saya dah recover ni. Dah recover ker? Mmmmm, ok kut, setakat ni dah berjaya puasa selama 8 hari.. Harap2 berjaya la sampai 30hari...

4. Owwwww.. Baju raya kami sekeluarga dah siap. Semangat tak? Nanti saya tunjuk. Tp yg ahmad fatih jer la... Comel. Nanti saya suruh dia pakai n saya amik gambar ya.

5. Mmmmmmmmmm...

Aper lagi ek. Laaaa, tadi banyak rasanyer. Tetiba jer dah hilang dari kepala. Kay la nanti saya update entri sebagaimana yang telah ditulis di atas... Saya akan mencari alasan untuk meluangkan masa yang memang byk nih untuk menghapdet..

Sehingga itu, selamat berpuasa, selamat buka puasa, selamat berterawih, selamat bersahur, dan selamat bekerja...

Nota kaki entri ini : Dah lamer sangat tak tulis entri. Aper ek yg selalu saya tulis di nota kaki?

Monday, July 26, 2010

Kawan-kawan saya seme sibuk berblog...


Hahahahahahaha.. Betul saya cakap. Seme kawan saya sibuk berblog. Maka saya yang telah lama tak update ni terasa ketinggalan dari dunia blog nih. Maka saya rasa saya harus mengupdate juga hari nih.. Hehehehehe.. Nampak tak saya dengki... Kihkihkihkih...


Seronok betul saya tengok mereka melayan kerenah mencantikkan belog nih. Alaaaaa, saya dulu pun begitu, malahan lebih teruk lagi. Itu lah syok nya berblog... Kalau ader yang rajin siap belajar lagi bahasa RSS dia tuh.. Dan ramai yang rajin tau. Teringin juga saya nk belajar, tp malas la. Di tambah lagi, pelbagai template yg kita blh perolehi daripada internet. Tinggal google, pilih, copy, tampal, dan taraaaaaaa.. Konfem cantik la blognyer...

Hahahahahahaha.. Tetiba hati ingin bergelak ketawa seorang diri sambil mengupdate blog. Seronok pula mengenang perbualan beberapa minit yang lepas bersama kawan-kawan.. Katanya sekarang, seme berbual melalui belog sahaja. tak boleh bising lagi di tempat mereka.. Mati la saya. Saya kan jenis yang tak boleh bekerja kalau tak berbual. Saya memang tak boleh bekerja laksana mesin yg boleh bekerja tanpa henti. Tp masa saya keje di kilang dulu, mesin pun berhenti untuk rehat tau. Macam mana nih???

Kata kawan saya lagi, kalau ader aper2 update, nanti kita PM di blog sahaja. Macam maner tu????

Nota kaki entri ini : Mmmmm, tak per la, boleh tak kalau blogspot buat PM sendiri. tak mau pakai twitter tu, tp yg blogspot sendiri.. Macam di facebook tu. Possible tak? Hehehehhehehe... 

Nota kaki kedua entri ini : Saya rasa saya senanyer sedikit pening melayan rasa loya dalam diri, so kalau ader aper yg tak kena dengan ayat saya sila abaikan yaa...

Tuesday, July 06, 2010

Morning Sickness

Saya pelik la, bila saya tengok artis yang mengandung kuar komen disurat khabar tentang morning sickness mereka, mesti mereka akan kata , "Oh, alhamdulillah, tiada masalah diawal pregnancy, malahan saya lebih lagi bergerak aktif untuk terus berlakon". Walaupun kurang tepat tapi itu la lebih kurang maksud yang ingin disampaikan.

Saya tak puas hati betul dengan golongan artis ni. (Hahahahahahaha, tak masuk akal kalau nk dengki pun, tp nk jugak!!!) Kenapa??? Kerana dah dua kali saya mengandung dan dua2 kali itu la saya mengalami morning sickness yang amat hebat... Tak caya??? Hurrmmm, sebagai cth, saya muntah sehinggakan daging seketul keluar dari hidung saya. Yang keluar dari mulut? Tak perlu cerita, cukup la saya kata sehingga kosong isi perut... dan, yang lebih lagi adalah bukan sahaja morning sickness, but it more to daily sickness, dari pagi bawa ke malam... 

Tu belum citer tak boleh tido malam, kalau dapat dua jam tido tu, dah kira alhamdulillah.. Orang time pregnant boleh gemuk tapi saya, sehingga bulan ke 5 berat masih tak naik2.. Dah nk bersalin baru la berat naik. Ntah la, ingatkan pregnant kali ke dua ni, tak der dah mcm yg pertama, tp nampak macam 2x5, 5,x2 jer... Sabar jer la.. Bukan niat nk mengeluh, tp nk meluahkan...

Tapi, walaupun sepanjang pregnancy, susah yang amat saya melalui segalanya, namun ALLAH itu maha adil. Di kala saya melahirkan, alhamdulillah, walaupun sakitnya tuhan sahaja yang tahu, namun ALLAh permudahkan prosesnya. Tak tahu bagaimana nk diceritakan bagaimana mudah melahirkan, tp pada tahap penerimaan saya, itu adalah kesyukuran yang amat besar dipanjatkan ke hadrat ALLAH SWT. 

Walaupun saya tak berhenti mengeluh, namun jauh disudut hati saya bersyukur, kerana segala rezeki yg ALLAH berikan kepada saya. ALHAMDULILLAH.

Nota kaki entri ini : Moga kelahiran kali ini juga dipermudahkan oleh ALLAH SWT prosesnya.

Tuesday, June 29, 2010

Dari Jauh Ku Pohon Maaf

Salam semua... Lama betul rasanya saya tak mengupdate ini blog. Dan tujuan saya menaip sepatah dua kata hari ini memang semata-mata bertujuan memohon maaf kerana kesunyian yang telah saya biarkan sekian lama di blog ini. 

Dan hari ini juga saya tidak berniat untuk berjanji akan mengupdate selalu kerana apabila saya mencongak secara sekilas di otak kiri yang akhir-akhir ini sangat lembap loadingnya, saya dapati saya akan terus idle begini mungkin dalam sepurnama lagi lamanya.

Inilah saya apabila melayan morning sickness di awal pregnancy. Sedikit daya pun tiada untuk menolak saya melakukan sebarang kerja. Semua yang saya lakukan hanyalah di atas permintaan. Jika tiada permintaan maka tiadalah pengeluaran. Huhhhh, pemalas sungguh saya.. Saya tahu, saya tak boleh layan. Saya dah cuba sedaya upaya saya. tp susah betul nk cari momentum yg dah la berhenti disini....

Nota untuk gambar yang diambil di alhammasiyy.wordpress.com : Percaya lah, saya lebih teruk lagi dari gambaran di atas... Hurmmmmmm....

Maka dengan itu, saya  betul memohon seribu kemaafan dari semua. Saya sedang menambaik diri saya sepenuhnya. Hari ini sepertinya ada sedikit peningkatan. Lihatla esok bagaimana... Doakan saya berjaya ya. Walaubagaimanapun, dari kejauhan ini saya sekali lagi seikhlasnya memohon maaf diatas kemalasan diri saya ini. Akan saya merajinkan lagi diri saya.

Nota kaki entri pemalas ini : Saya bahagia apabila saya mengandung, namun saya serabut apabila melihat kemalasan sendiri yang jelas didalam cermin. Bagaimana tu?? Cukup la kut dua anak???? ('',)

Wednesday, June 16, 2010

Saya hepi tapi saya sedih

Hurmmmm.. Banyak betul yang berlaku lately.. Dan yang sebenarnya saya rasa semua pun disebabkan oleh diri saya sendiri... Saya ni kan kalau pregnant, ya ALLAH, sensitip tak tentu pasal tak tentu hala tak tentu masa tak tentu keadaan... Kesian saya.. Eh, lihat tu, teremosi hingga tidak memikirkan org sekeliling. Yang sebenarnya kesian chenta saya, kesian juga buah hati pengarang jantung saya sikecik sorang tu...

Sebab tu saya kata saya hepi tapi saya sedih.. Korang bayangkan ekkk.. Sila bayang dulu ok... Kerana saya sedang membayangkan semula semua apa sahaja yang berlaku lately. Sila bayangkan!! Eh jap, laaaaa, saya lost. Eh, eh eh... Ke laut betul la saya ni. Ok la, lets make a simple point which i bliv at the end will become a complete 360 words of story..

Ok lets join my adventure of mengada2...

1. Saya hepi tp saya sedih, dan sebenarnya sangat sedih, kerana hari ini saya terpaksa menerima kenyataan stock susu saya kepada ahmad fatih tak cukup dan saya terpaksa mencampurkannya dengan susu tepung. Saya sedih.. pagi tadi citer kat maid camner nk buat susu pun mata saya berair... Nasib baik maid saya tu paham saya yang garang tp dalam hati ada banyak taman.. taman bunga, taman rama-rama, taman burung, taman permainan, taman tasik dan pelbagai taman lagi...

 Nota untuk gambar : Saya sedih giler tgk gambar ni sebab tau bila dia gosok mata maka dia ngantuk dan dia nak susu. Bila saya ada blh la saya kasi, kalau saya tak der dia kena minum susu botol. Waaaaaaa, saya sgt sedih, saya nangis dah...

2. Saya hepi, tapi saya sedih kerana saya rasa bila saya ngandung, saya asik tak sihat, dan lanjutan dari itu, saya kurang dapat melayan fatih bermain. Saya lagi sedih bila tgk dia berlari pegi kat maid saya bila balik dari klinik. Macam arrr rindu sangat kat maid saya tuh.. Ngajuk arr ngan ahmad fatih. Dalam kereta sibuk bergelak ketawa dengan saya, tp bila blk umah terus pi kat maaid saya... saya nk benti keje, pastu nk bentikan maid saya. Saya sedih, saya sayang sangat ahmad fatih. Saya betul2 ngajuk tahu ngan ahmad fatih semalam. Pastu dia dtg cium saya, itu pun ayah suruh, ummi ngajuk jugak, tak yah cium2..


Nota untuk gambar : Tengok bila dia senyum. Sekarang korang tau kan kenapa saya jeles anak saya baik ngan org lain. Tak kira, nk benti keje gak!!

3. Saya hepi, tp saya sedih, sejak saya tahu saya pregnant saya perasan ahmad fatih asik tak sihat jer.. Baru jer minggu lepas dia demam + selsema + batuk kahak. tak tido semalaman saya jaga dia. Semalam pulak dia kena kudis api.Adooiiii penin saya risaukan dia... Teruk pulak kudis tu saya tengok. Pastu dah la lately susah betul dia nk mkn.. sekali mkn 5 ke 6 suap pastu dah tak nk... Fatih, ummi risau tau... Jaga kesihatan ek...

 Nota untuk gambar : Nampak tak hidung dia? Ok jap, saya zoom kan untuk tunjuk kudis api yang dia kena...

 Nota untuk gambar : Nampak kan? Teruk tau. Sedih saya tiap kali tengok. Tp ahmad fatih ok jer, saya jer yg sedih berlebih...

4. Saya hepi, tp saya sedih. Ini sedih yang paling tak masuk akal. Tapi saya tetap nk tulis kat sini. Saya sedih bila chenta saya sampai opis dia tak mesej saya. Saya mula la jeles tak tentu pasal. Pastu mula la pikir bebukan. Pastu mula la macam2 lagi yang mengarut. Saya sedar ianya tak masuk akal, tp saya tetap gak pikir. Letih arrr pregnant camni. Dulu masa pregnant ahmad fatih camtu gak.. Teruk arrrr saya... Nasib baik setiap malam bila saya kata kat chenta, saya minta maaf, dia akan kata dia dah maaf kan saya setiap masa.. Walaupun saya tahu itu ayat power dia, tapi saya tetap lega kerana saya tahu saya punya pelbagai rasa yang mengarut tu tak masuk akal. Owwhhh, mujur saya tak gila lagi...

Ok, dah la tu... Banyak lagi kalau saya nk citer. Yaaaa... Tak perlu ckp pun saya tahu saya memang mengarut. Tp itu la saya bila saya pregnant. Sensitip yang langsung tak boleh nk dipertimbangkan. Nasib baik fatih tu kecik lagi, kalau tak dia mesti akan mengeluh cam chenta saya. Heheheehhe, saya tahu mereka ni bersabar orangnya... Saya jer yang tak tahu sabar... So, mereka harus terus bersabar ngan saya. tengok ayat tu. Sungguh pentingkan diri. Doa saya satu jer, jangan nanti baby lam perut ni pun jadi cam saya... Hehehehe...

Nota kaki entri ini : Owwhhh, saya tak nyatakan kenapa saya hepi kan. Apa lagi la sebabnya, tentu la saya hepi sebab saya pregnant. Tapi saya rasa buat masa ni, saya lebih byk sedih dari hepi. saya tengah mencari cara terbaik untuk buat fatih faham bahawa mcm mana ramai adik pun yang dia ada saya tetap sayang dia mcm sekarang, dan saya akan sayang dia sama jer ngan seme adik2 dia... Macam mana ya? Korang cadangkan la... Ni 1st time ni saya nk tambah anak.. Sangat mengharapkan pendapat seme.

**Owhhh... Sory, saya dah lama tak bls komen seme, tp hari ni saya dah balas sambil2 melayan kesedihan dalam diri..

Thursday, June 10, 2010

Long time no entry...

Fuh.. Fuh.. Fuh... Hukhukhuk.... Banyaknyer habuk.. Long time no entry yaa.. Hehehehe... Maafkan saya, kerana setiap kali anda mengklik blog ini, yang muncul hanya la benda yang sama.. Tiada entri baru, tiada gambar yang baru.. Tiada juga suasana baru...

Tp insyaallah akan saya gagahkan diri mengupdate.. Owhhhh ya.. Mengapa ya saya liat betul mengupdate lately ini... Hehehehe... Banyak yang terjadi. Banyak ker?? Heheehhe. Tak der la, cuma lately saya sedikit bizi. Bizi melayan kerja-kerja opis, bizi melayan kehendak sikecik ahmad fatih, bizi juga melayan chentaku, dan yg paling penting bizi melayan mood saya yang swingnya 360 degree lately...  Hinggakan mengeluh chentaku. Penat omelnya, tatkala aku menyuarakan ingin merajuk buat kali yang ntah keberapa dalam seminggu... Hehehehe... 

Banyak yang nk dikongsi. Lagi2 cerita ahmad fatih sikecik buah hati pengarang jantung ummi. Nantikan ya.. Hari ini cuma bertujuan memberitahu sahabat semua bahawa tak lama lagi, insyaallah dalam awal 2011, ahmad fatih akan dapat adik.. Saya sangat hepi.. Tp mix feeling sebenarnya... 

Saya sangat hepi, kerana saya memang sudah bersedia, tp kesian ahmad fatih. Saya kalau pregnant memg dahsyat morning sicknessnya. Takut nanti saya kurang masa bermain dgnnya disebabkan kesihatan saya yang kurang baik. Dah la ahmad fatih anak yang manja... Hurmmmm, saya sangat sedih dan beremosi bila memikirkan itu....

Nota kaki entri ini : Saya sangat sayangkan ahmad fatih. Saya sangat sayang ayah ahmad fatih juga. Upppssss...

Thursday, May 27, 2010

Saya baru sampai opis...

Hahahahaha, tajuk yang diberi sungguh tak tahu apa tujuan entri ini... Tp tak per la kerana itu adalah tajuk terbaik yang dapat saya pikirkan pagi ini....

Saya baru sampai opis, rasanya dengan semangat pagi ini, tetapi..... Apabila saya tengok meja saya, semangat saya terus hilang...

saya baru sampai opis, tapi bila saya tengok komen kawan saya kepada entri yang lepas saya terasa rindu kepada kawan saya yang telah pun berhenti kerja kerana ingin menjadi suri rumah sepenuh masa. Untung sungguh suami dan anak nya... Dia... Tentu la dia seorang yang sangat besar hatinya kerana berani membuat keputusan sebegitu rupa, mulia sungguh!!!

Saya baru sampai opis... Tapi saya dah rindukan ahmad fatih. Lalu saya membuka henpon melihat gambar2nya yang ada dalam henpon saya... Owhhhh, rindu sangat pula rasanya...  Melampau sungguh saya ni... Tak sampai sejam yang lalu saya baru cium dia... Lenkali nk bawa ahmad fatih datang keje sesamer laa... Boleh??

Saya baru sampai opis, dan saya baru duk menaip entri ini, lalu saya berhenti dan berpikir, apa sebenarnya tujuan saya buat entri ini... hahahahahah, tak der tujuan... Sekadar mengisi masa lapang menunggu kawan2 saya sampai untuk saya ajak mereka pergi bfast. Itu pun kalau mereka mahu. Harap2 mereka mahu...


Nota kaki bergambar untuk entri ini : Saya sebenarnya tak keruan kerana saya terasa diri saya kurang sihat pagi ini... Dah ar bangun lambat, pastu tak gosok lagi baju hubby, kelam kabut menggosok ngan mata yang 1/4 sahaja terbuka..  Pastu last2 tak sempat lak masak makanan untuk ahmad fatih... Sebab itu arr saya rindu dia... Macam mana ni?

 Nota untuk gambar : Tengok tu... Macam mana nk menten kecomelan dia kalau tak masak untuk dia?

Wednesday, May 26, 2010

TGI Fridays

Rinel, this entry i wrote mainly dedicated to you.. Oh sorry to disturb while u r still enjoyed ur sate kajang. How it taste ek? Is it as delicious as steak that we ate at TGI Firdays today? Heheheehehehehe...

Owhhhhhh, the source was superb. The middle cook steak??? Nobody can challenge the taste of the steak. And even i cant express the feeling having it in the mouth. It still feel hot and tasty to my last bite. Hurmmm, Yummy yummy...  Owwwhhh, enuf. Enuf. That was unfair to you right.

Eh nel, one more thing. Do u still remember how izzat expressed the taste of the steak that he ate at TGI Fridays? I bet u still remember right, and for ur info the  steak is actually 110% better than wat he told. So, u wanna try. Lets have it. But this time u've to treat us. Owwhhhh, talking bout that, actually fara paid for our lunch today. Maybe that factor improve the flavor of the steak. Hehehehe. Dont be jealous ok...

So i think, enuf talking, the face of the picture will tell u the rest... I'll frame the memories here specially dedicated to you...

 Thats mine.. yummy, yummy, yummy

 mmmm... Its zul wiv fork n knife..  hehehehe, actually he cant wait but anything for you nel...


Mmmmmm.. And Fara... That was when she text u..

Oh nel, can u see their face of excitement, happiness, ...... U tell me nel.. Hehehehehe... Ok la nel.. I think thats enuf to make u jealous and that was my intention.... Lalalaalalalaallalaalalala

Foot note : Owhhh nel, bliv me, the steak was scrumptious!!!!

Tuesday, May 25, 2010

Kembar 5

Saya baru dapat kembar 5... hepinya tak terkata... hehehehe, ya la, 5 kan, banyak giler. Mcm mana nk jaga ni.. Konpius-konpius.. Nama pun belum kasi... Maklum la semua pun belum lagi buka mata... Haihhh.. Penin juga memikirkan.. Bagaimana ya??

Owhh, lupa pula, mari la saya tunjukkan gambar kembar 5 saya... Sebelum tu, mari saya nk ceritakan dulu alkisah chentaku yang seorang ni... Eh, jangan bimbang, cerita ni akan saya kaitkan di akhir perenggan nanti. Ada kaitan, percaya laaa.. Tak! Saya janji saya takkan mengarut panjang... Eh eh eh, takut saya membebel??? Laaaaa, korang kan seme dah tahu, that was born wiv me... Ok la ok la.. Saya cuba...

Nota untuk gambar : Suami ku tersayang @ Chentaku. Okay, ahmad fatih harus enterframe kalau tak tak comel gambar. Hihihi....

Chentaku ini adalah sangat tidak banyak bercakap orangnya, tetapi bila dia mula bercakap, maka dengarkan ajer... Tp itupun dengan saya sahaja dia begitu... Even, masa 1st time saya dibawa kerumah keluarganya, ibu mentua saya juga berpesan, jangan amik ati dengan dia kerana dia memang tak byk ckp orgnya... Maka bila dia tak banyak ckp dia juga garang, dia juga tak banyak komen, dia juga susah nk senyum, dia juga tak pandai memujuk, dia juga, dia juga, dia juga.. Okay tak adil untuk saya terus judge dia yang amat saya sayangi... Kerana walaupun banyak "dia juga" yg saya boleh senaraikan, namun kerana itu la juga saya sangattttt sayangkan dia... Saya juga banyak kekurangan, namun kejadian ALLAH telah menjadikan saya dan dia pelengkap antara satu sama lain walaupun kami bukan sempurna...

Okay, saya dah janji takkan mengarut panjang... Sekarang, saya persembahkan kembar 5 saya. Taraaaaaaa...


Nota untuk gambar : Laaaaa, memang la kucing, saya tak kater pun saya dapat anak, saya cuma kata saya dapat kembar 5... Hehehehe...  Okay, yang besar adalah ibunya, yang lima kecil belum ada namanya...

Tapi saya memang hepi bila sinba ni bersalin... Owhhh, lupa nk introduce...

Ummi : Meet my fierce cat aka ahmad fatih's besfren aka sinba. We can call her sinba or, as for ahmad fatih called baaa only...

Hahahahaha, dia memang garang, tengok la mata dia bila saya kacau anak2 dia untuk amik gambar... Saya tahu la dia nk buat cam artis2 tu, nk sorok lu gambar anak sampai abes pantang. Tp lek arrr sinba, blog ummi ekslusif la... Seme yg baca ni kompem tak kasi info kat press punyer..

Ok, back to the topic. Saya memang hepi bila sinba ni dapat anak. Tapi chentaku 100X lagi hepi dari saya. Bayangkan la yaaa (sila bayang ok). Dia menunggu sinba ni bersalin, mcm tunggu saya nk bersalin. Jap2 tepon saya tanyer, dah selamat ke belum sinba bersalin, dapat berapa anak. Ok tak seme. Siap nk balik keje awal lagi, sebab spesyel katenyer hari sinba bersalin.. Even kotak tempat sinba bersalin tu dia yang sediakan. Siap dia kata sebelum dia pegi keje sinba dah pecah ketuban.. Tengok. Sampai itu pun dia tahu. Saya pun tak tahu. Memang excited la dia...

And sekarang bila sinba dah bersalin, dia siap cakap :

Ayah : Sinba ni sayang betul ngan anak2 dia. Pantang dengar bunyi anak2 dia, tengah makan pun terus pegi masuk kotak cek kondisi anak2nya n terus kasi susu...

Lalu, mendengar ceritanya, datang la idea saya yang mengada2 nk merajuk dan menyakat dia... Lalu..

Ummi : Alaaa, ayah ni kan, puji2 sinba camtu. Jeles ummi. Nampak sangat ummi ni tak bagus cam sinba.. Biar jer kalau dengar fatih menangis, tak der nk susu kan fatih.. Sebab tu ayah tak pernah ckp ummi mcm ayah ckp kat sinba..

Dan pada kebiasaannya apabila dia mendengar tone2 merajuk saya, dia akan terus senyap dan buat2 sibuk, dia memang tak suka gaduh ngan saya... Dia kan seperti yang saya gambarkan kat perenggan atas tu. Itu saya tahu! tp saya tetap nk merajuk. Tp kali ini saya silap.. Dia terus jawab ni.. Hurmmmm, good improvement... Hehehehe...

Ayah : Owhhh, ummi nk jeles ngan sinba ker. Ada ker sinba nk dibandingkan ngan ummi yang cantik baik hati jaga ayah n ahmad fatih hari2.. kan ahmad fatih?

Ahmad fatih pulak lately dah pandai bersekongkol ngan ayah dia, siap angguk lagi.. Tergelak besar saya dan chentaku.. Apa ntah yang dia anggukkan.. Tak jadi saya nk terus mengajuk...

Nota untuk gambar : Tengok. Boleh ker saya nk merajuk kalau tengok muka dia mcm ni sambil mengangguk... Adoiiii.. Tak aci la ahmad fatih ni...

Nota kaki entri sinba ini : Ahmad fatih dah ayahnya betul2 dah pandai memujuk saya lately, susah betul saya nk merajuk. Macam ni.. Saya ingat ahmad fatih dah kena tido di bilik sendiri ni, baru saya boleh merajuk lebih sikit ngan ayahnya, kalau tidak baru tarik mood dia dah dtg cium saya, itupun atas arahan ayah dia... Huhhhh, bijak sungguh ayah dan anak...