Wednesday, February 08, 2012

Saya sedang MARAH

Ok, saya betul sedang marah. SANGAT MARAH.

Kata suami saya. kalau orang tua, kita seharusnya, diam dan dengar sahaja bila mereka marah atau beleter.

Kata suami saya juga, "Orang tua ni kita harus hormat"

Tapi, macam mana kalau orang tua tu cakap ntah aper2 pastu hormat orang pun tak reti?????

Huhhhhh, saya marah. Saya sedang emosi.

Nota kaki entri ini : Abaikan entri emosional saya ini. Saya tulis sebab saya dah tak tahu macam mana nk redakan kemarahan sendiri.

Thursday, February 02, 2012

Hasil kerja-kerja mengepam...

Hihihi...

Bunyi macam aper ek bila first time baca tajuk tu? Ntah. Saya pun tak tahu. Tapi tajuk tu macam pelik. Nak letak tajuk lain macam malas nk pikir dah.

Tapi tujuan sebenar entry ini adalah berkaitan dengan pertanyaan seorang rakan baik baru-baru ini berkaitan saiz fridge yang igin dibeli bagi meyimpan susu.

So, ai tangkap gambar ni. Tapi tak clear. tapi nk letak gak kat blog ni...

Nota kaki gambar ini : Ni la peti aisnya. Saiz sederhana besar.
Pastu lepas tangkap, terpikir lak bila dia ada tanyer pasal supplement utk banyakkan susu. So, ai dengan ikhlasnya mencadangkan dia mkn secukupnya. I mean cukup zat ikut piramid makanan tu. Tak perlu tambah lain2 makanan pun. Bukan aper, tapi banyak juga yang dah ai cuba tapi hasilnya macam lebih kurang jer bila ai makan secukupnya...

Untuk memantapkan fakta ai kat atas maka ai pun snap satu kali gambar stok susu yangai ader... So, ini dia..


Nota untuk gambar ini : Lebih kurang 4 bulan stok. Alhamdulillah, rezeki Ahmad Faris
Rahsia untuk ini???

>> Jaga pemakanan. It helps alots on the quantity of milk produced.
>>Jaga schedule of pumping. Jaga means dua perkara :
          1. Mesti istiqomah mengepam and
          2. Mesti timely schedule everyday. Jangan malas2.

Untuk lebih detail, nanti la ai citer lagi. Tapi untuk beginner, i mean untuk ibu2 mithali yang baru nk mulakan menyusu bayi kesayangan kita, jangan malas2. Perlu kuat semangat. Berazam la dari sebelum anda melahirkan. Insyaallah, jika kita betul berniat menyusukan bayi kita, ALLAH akan permudahkan segalanya.
Berkaitan supplement dan sebagainya. Saya tidak menidakkan. Kita perlu berusaha. Tapi setiap perkara ada pro&con.

Nota kaki entri ini : Kata rakan baik saya "Sedih bila kita menyusukan anak dengan susu lembu."
Kata seorang rakan baik lagi "Kalau susu tak der macam mana?"