Tuesday, January 11, 2011

Saya hepi..

Tak der la. Belum lagi, bukan hepi sebab tu. Saya belum bersalin lagi. Saya hepi kerana hari ini saya dh dapat set medela freestyle yg dibeli dari sini. 


 Nota untuk gambar : Ini lah dia kotaknya..

Sangat gembira apabila nampak erin dari jauh sambil memegang kotak medela freestyle tuh. Seronoknya. Harap2 lepas ni saya berjaya susukan adik ahmad fatih sampai umur 2 tahun, atau sampai ahmad fatih dapat lagi sorang adik.. Hehehehehe...

Nota kaki entri penyusuan ni : Saya main kutu untuk beli set yang mahal nih (tak abes pun lagi, masih ada dua bulan lagi berbaki), tp puas hati sebab akhirnya idaman hati saya berjaya diperolehi. Thanks erin sebab buat program kutu yang berbaloi2 nih...

Wednesday, January 05, 2011

Breast Feeding... Part 1 : Langkah Pertama

Kenapa ya saya tetiba berminat nk buat tajuk pasal breast feed ni ya.. Jawapannya adalah :

1. Semalam saya baca forum kat website MBFPC. Macam2 info ader kat situ... Ader gak cerita pasal motivasi ibu2 yang bekerjaya n nk breast feed. 

2. Saya rasa lately, ibu2 menyusukan anak2 ni dah jadi mcm trend semasa.. Ala-ala tengah femes gila tak hengat macam Dato' Siti umum nk kawen dulu... Hehehehe, langsung tak der kaitan contoh ngan tajuk, tapi saya suka, tak per ek...

3. Saya rasa sekarang seme yg sedang dalam perjalanan untuk membesarkan anak2 sangat bertuah.. Semua info ader, tinggal tekan tekan tekan n tekan, terus la kuar pelbagai info... Aper pun ada... Macam2 ader bak kata tok wan kat astro tuh...

Ok, cukup dengan tiga jawapan tu. Tp wiv that 3 reason, maka terdetik la hatiku ini ingin bercerita tentang bagaimana saya boleh menyusukan anak bujang sulungku itu.. Nk gak saya selitkan cerita bagaimana terkebelakangnya saya berkaitan perkembangan teknologi nih... Hehehehe, pengakuan ikhlas tuh...

Ok begini. Dah banyak kali saya tulis entri, saya akan kata saya ni konvensional. So dalam hal susu menyusu ni pun saya konvensional juga. Sama la ngan hal berinternet n berteknologi bagai ni, pun saya konvensional. Tahu apa yang perlu jer.. jarang nk pikir luar dari kotak selesa saya.. Ok, saya admit, saya dh tua, itu mungkin penyebab utama.

Sejak saya muda belia n belum kawen, saya dah niat nk kasi anak2 saya susu badan. Kenapa korang tanyer saya ader niat tulus mulus begitu? Senang jawapan saya.. Sebab mak saya tak pernah kasi kami adik beradik susu formula, sampai la kami dah besar tp tak ingat sampai umur berapa tahun. Tp memang mak saya breast feed seme anak2. Bila saya tanyer mak. Mak akan jawab, senang n tak payah pikir pasal nk asingkan bajet untuk beli susu formula. Kami kan orang kampung, pemikiran simple jer yang utama mestilah pasal kewangan keluarga...

Masih terbayang mcm mana sibuknya saya bermain tepi kebun yang mak usahakan n sambil berkebun, mak akan susukan adik2 kalau adik2 lapar... Maka, walaupun saya masih bodoh waktu itu, tp bila saya ingat itu semua, maka saya telah tetapkan, mak yang berkebun keluar peluh bagai boleh diminum pun masih boleh susukan kami semua, kenapa tidak saya yg kerja hanya duduk atas kerusi yg boleh sandar sambil tekan2 keyboard tak boleh susukan anak... Simple kan?? 

Maka apabila saya didapati mengandung isu susu menyusu ni bukan la perkara penting yang harus dipikirkan. Dah lama saya decide, buat aper pikir lagi, nanti anak dah kuar kasi jer la susu. Kampung nya saya kan kan kan. Tak pernah nk pikir dah keje nanti, mcm mana nk kasi susu, macam mana nk sedia susu. Niat jer murni puan ros ni, tapi perancangan zero.

Masa berlalu saat berganti saat, minit berganti minit, jam berganti jam, ok skip, bulan berganti bulan, maka cukup la sembilan bulan mengandung. Dan satu kejadian telah berlaku ketika minggu terakhir dan kali terakhir saya buat check up sblm saya deliver... Alhamdulillah, rezeki yg ALLAH bagi pada saya tak pernah putus..

Sedang menunggu giliran utk check up, tetiba dtg sorg perempuan menanyakan berkaitan penyusuan dengan saya. Bermacam soalan yang ditanya, laksana saya ni subjek yg sdg diinterview utk mintak keje sebagai pakar laktasi. Kihkihkih.. Saya lak yg jujur ikhlas dan hanya melayan ngan separuh hati menjawab "tak tahu" untuk hampir 95% daripada soalan yg ditanya... Hasilnya, dia mengeluh dan putus asa dgn saya.. Ingat lagi soalan dia pada saya..

"Puan nk menyusukan anak puan, dan puan bekerja, tp puan tak tahu seme informasi2 ptg berkaitan penyusuan dan ibu yg bekerjaya. Apa yang menyebabkan puan terpikir utk menyusu kan anak?"

Jawab saya mudah "Betul la, saya tak pernah terpikir lak seme tu. Kenapa saya nk susukan anak? Mak saya dulu susukan saya"

Dia cuma senyum, dan saya tahu dia nk sambung lagi leteran dia tika itu, dan tika dan saat itiu juga saya dh malas nk layan dia. Dah la soklan macam2, pastu saya tak tahu nk komplen pulak, kalau nk citer, citer jer la, dah la duduk sebelah saya terus tanya, tujuan itvw pun tak citer kenapa... Sedang asyik masuk saya berpikiran sorg2, dtg la sorang lagi pompuan mendekati dan berbual dgn gadis yg tak abes menyoal saya tadi... Mendengar dari perbualan tadi, tahu la saya yang mereka sedang buat lanjutan itvw hasil dari kursus yang diadakan pada minggu yg sebelumnya.. Dan yang paling best, perempuan yang bertanya pelbagai soklan kat saya td dah itvw salah org.. Hehehehehe..

Saya suka... Tp dia siap boleh tanyer saya kenapa tak cakap yg saya tak join pun kursus tu... Saya pandang dia blk dan sym jer... And dia reply balik dan kata, "Salah saya juga kan puan, langsung tak der intro then terus soal.." Saya senyum dan angguk sahaja.  Maka mungkin kerana telah termalu sendiri perempuan itu pun berkongsi la segala info yang berkaitan dengan soklan2 yang ditanya td pada saya. Almost complete evrth.. 

Dan dari situ juga la, saya tahu byk perkara pasal penyusuan, bagaimana menyusu, bagaimana memerah susu, bagaimana menyimpan susu, berapa lama blh thn, bagaimana memanaskan susu, dan byk2 lagi laaaa... Tp yg boleh saya kata, alhamdulillah cukup la utk saya melaksanakan penyusuan kepada anak saya walaupun saya bekerja... Terima kasih ya puan, maaf sesangat saya lupa nama puan, tapi muka saya ingat... Dan puan pun ingat muka saya kan, siap tegur saya lagi baru2 ni bila kita jumpa lagi time sy cek up.. Siap suruh saya isi borang lagi.. Tp kali ni tak salah orang lagi kan?? Kihkihkih...

Dari situ, puan suruh saya balik n google lagi di internet untuk pelbagai info.. Saya memang bersemangat nk cari, tp malam tu juga saya dah sakit nk bersalin n esok nya saya bersalin. Rezeki ALLAH, walaupun di saat akhir, tp DIA tak pernah lupa dan sangat PEMURAH memberi.. Ingat lagi bila saya mengaku yang saya tak pernah terpikir nk cari di internet pasal seme tu, n puan kata sekarang seme pun ada dihujung jari.. Hehehehe, kan betul, Saya ni memang tak up to date, terkebelakang sungguh pasal perkembangan teknologi ni... Sangat selesa dalam kotak saya sahaja...

Sekarang, anak bujang saya dah nk masuk dua tahun. Alhamdulillah penyusuan saya boleh dikatakan berjaya. Oh ya, sekarang saya dah ada byk info2 pasal breast feed ni.. Seme saya dapat sepanjang melalui perjalanan dua tahun membesarkan anak saya tu.. Ada yg dikongsi org, ada yg diperolehi dari bacaan, ada yg belajar dari pengalaman sendiri dan pengalaman org lain. Apa yang saya boleh kata, saya bertuah, di saat saya masih bertatih dalam perkara ini, ALLAH SWT temukan saya dengan pelbagai org yg bermurah hati kongsikan pengalaman mereka dengan saya.. Dan ikhlasnya, disitulah saya memulakan langkah pertama serta memanjangkan langkah demi langkah hingga ke hari ini, ke saat saya menunggu hari utk deliver anak kedua.

Sehubungan itu (rasa macam nk tulis surat rasmi lak...), ingin saya ajak seme kawan2 sama2 menyusukan anak kita... Byk faedahnya.. Nanti saya kongsi lagi bebila.  Berniat la dari sekarg, kerana segala nya bermula dari niat kita. Usaha pun akan datang dari niat kita. Motivasi diri juga datang dari niat kita.. Susah??? Tak der la.. Mudah jer. Tengok la saya. Bermula dengan tak tahu apa2, tapi berjaya tahu susukan anak saya.. Nanti saya cerita lagi betapa struggle nya saya berusaha menyusukan anak dengan pengetahuan yang cetek dalam dada.. 

Nota kaki entri yg saya rasa sirius ini adalah : Kita Boleh. Yakin dengan diri anda. Kalau Malaysia Boleh, inikan pulak kita... Untuk puan tersebut, terima kasih puan, kerana puan maka saya berjaya mulakan langkah pertama saya.

Angan-angan saya : Saya nk jadi orang yg duk kasi motivasi pasal susu menyusu ni. Tapi mcm mana ek? Berminat la, tp tak der peluang...

Tuesday, January 04, 2011

Diabetes and Pregnancy Part 3

Hurmmmmm.. Harus ditulis segera part 3 ni takut2 nanti saya dah bersalin pun belum lagi update. Dan janji saya harus ditepati... Hehehehe, mesti korang dh lupa bilasaya janji.. Tak per la, biar saya cerita juga....

Bagaimana ya menghadapi, mengharungi serta mengatasi kencing manis@diabetes during pregnancy... boleh tahan tough juga la kalau korg tanyer pendapat sy... Kenapa??? Kerana selera makan saya during pregnancy sangat membuak-buak, tetapi bila kena diabetes ni maka diet dalam pemakanan adalah perkara pertama yang harus dijaga. Uppppppssss, it doesnt mean u tak blh makan tau.. tapi.. Nanti lah, i citer satu2 kay... Hehehehe..

1. Bagaimana saya tetiba didapati menghidapi diabetes masa pregnancy?

Simple jawapannya. Berat saya naik 5.5kg masa check up bulan keenam pregnancy. Sebelum tu? Tak naik2 pun... Berat naik terus dapat diabetes?? Itu soalan korang? Tak der la mcm tu. Tp kenaikan berat badan yang mendadak sebegitu, adalah tanda-tanda utama. Ok begini :

Doktor akan start worried bila :

Berat naik more than 3 kg. Bila dah lebih camtu, maka dia akan mengarahkan untuk buat glucose test. Thru glucose test tu la akan membuktikan segalanya. So, normally kenaikan berat yang mcm saya tu konfem la kencing manis. 5.5kg ok!! Champion nih!! Hehehehe...

Kita sepatutnya start worried bila :

Nota untuk gambar : Haaaaa... Macam tu la sepatutnya kerisauan yang harus kita rasai... Hehehehehe...  
Sumber gambar : crossdaily.com

Bila kita makan pagi kenyang sampai tghr masih kenyang. Sampai ptg pun perut penuh lagi. Penuh pun bukan sebarangan. Penuh yang sampai nk bernafas pun tak selesa.. Maka berjaga2 la korang... Start la jaga makan kay.. Jangan ikut nafsu sgt.. Pastu kita akan dahaga selalu dan kencing lebih kerap dari biasa. Sekerap mana? Malam blh bangun sampai 4 5 6 kali untuk buang air kecik..

2. Bagaimana saya mengharungi dan mengatasi detik2 untuk menjaga kesihatan saya yang menghidapi diabetes??

Hurmmmm.. Soalan nih susah nk cerita. Bukan susah nk cerita sebab jalan ceritanya susah. Susah nk cerita sebab nk pikir mcm mana nk buat perenggan yang pendek hasil dari kesengsaraan yang saya alami. Wahhhh, KESENGSARAAN ya perkataan yang saya guna... Kihkihkihkih...

Begini, bila saya didapati ada diabetes, maka doktor klinik tempat saya buat monthly check up to terus buat refer letter ke hosp tempat saya nk bersalin. Saya pun dengan penuh semangat terus la call hospital ni n buat appointment, siap minta buat cepat ok. Takut senanyer, takut diabetes itu membahayakan baby..

 Nota untuk gambar : Macam ni la test yang saya buat tu... Tingi ooo kandungan gula lam darah saya masa 1st time buat... Hehehehe, biarlah saya rahsiakan keputusannya, tak cemerlang mana pun... Sumber gambar : diabetesinsider.com

Tapi bila saya jumpa doktor ni, dia relaks jer.. Tapi dia memang relaks. Dulu mula2 saya cek up ngan dia utk 1st pregnancy pun saya tak yakin ngan dia, tapi bila dah setel semua saya admit dia doktor yg baik. So this time bila dia relaks, saya pun layan jer la... dah yang sebetulnya saya pun dah menjadi sedikit relaks berbanding kali pertama saya tahu saya ada diabetes..

Nk tahu apa jer dia kata bila saya kata saya dh risau tahap cipan... "Owh, jangan risau. Melihatkan result test awak ni, awak masih ok. So, kita cuba 1st step lu. Jaga makan okay.... " "Tu jer?" Itu la instant feedback saya kat dia.. Hehehehe, nampak sangat saya gelojoh kan?? Dan tahu apa jer dia jawab???? "Haah, itu sahaja..." Kalau saya tak kenal dia, konfem saya karate dia... Tp oleh kerana saya kenal dia, maka saya teruskan la sikap gelojoh saya dgn bertanya? Maksud Doktor... So, inilah dia apa yang dia maksudkan.. Jawapan dia pendek jer, tp bila saya tulis konfem panjang...

"Jaga makan means, kalau sebelum ni kita makan sepinggan nasi, now just amik separuh pinggan, byk2 kan makan buah, apa sahaja jenis buah, makan roti wholemeal adalah sebaik-baiknya, kurangkan mknn bergula seperti cake, teh tarik, burger, air bergas dll yang kandungan gulanya tinggi. Kalau nk minum air bergula tu pastikan kurang manis. Buat sendiri lebih baik so boleh sukat gula yg diisi. And, kalau rajin sila la exercise (Exercise ni saya hanya buat bila esoknya nk cek up.. Hehehehhe)"

 Nota untuk gambar : Mari kita belajar kembali piramid makanan ya kawan2. Ini la makanan2 yng digalakkan beserta jumlah yang boleh diambil utk sehari.. Ini contoh la...  
Sumber gambar : clivir.com

So, korang kena tahu kalau kata mknn yang ada gula ni, seme mknn ader okay, samada byk ker tidak jer... Seksa giler kena jaga makan.. Dah la saya ni memg fans of desert... Nasib baik la buah blh mkn. Maka dengan itu bermula la kesengsaraan saya... Saya ni bab diet ni memang susah nk buat. Saya tak la mkn byk, tp saya kerap mkn... So, bila berdiet kekerapan makan juga harus dikurangkan. Kalau nk pun mkn buah jer.. Saya sampai nk termuntah tau mkn buah.. Tapi demi kesihatan saya n baby, maka saya harungi jua...

3. Dan hasilnya sekarang....

Alhamdulillah saya bebas diabetes. Ya, betul. saya berjaya hadapi dan atasi diabetes dengan menjaga permakanan harian saya.  Memang la seksa n sengsara. Lagi2 masa mengandung, dimana time ni la selera makan kita menjadi dua kali ganda. Tapi hasil usaha yang bersungguh, saya berjaya, Bukan nk berbangga, tp nk korang tahu, bahawa jaga makan itu lagi mudah, dari kena cucuk sendiri insulin tu masuk lam badan. Btl tak?? Korang pikir n nilaikan la sendiri.. Lain la korang memang suka cucuk ubat ni, atau korang adalah seorang doktor. Tp ingat la, yang baby lam kandungan juga akan menghadapi risiko bila si ibu itu ada diabetes. Sila google kalau x percaya okay... :).

Nota untuk gambar : Ini antara yang pasti korang jumpa kalau korang rajin nk google.. Google ar lagi, banyak infoooo... Sumber gambar: dorchesterhelath.org

So now, saya dah boleh makan sesuka hati (tapi masih berhati-hati, mungkin serik kut.. Hehehehe). Tp tu la, bila dah pregnant hampir 39 minggu ni maka saya bukannya boleh makan byk sangat. Cepat sgt kenyang perut ni. Ruang utk mknn dah kurang. Baby kan dah besar, tp cek pun dah 2.66kg. Tp saya makan juga. Maklum la lepas ni nk berpantang lagi.. So, saya kena pastikan during confinement nanti, tak der lagi mknn yg saya teringin.. Boleh la saya berpantang dgn penuh ketenangan...

Nota kaki : Banyak lagi info yg nk dikongsi. Tapi bila saya baca balik, panjang sgt leteran saya.. Boring nk baca... Ini yg paling simple yg boleh saya persembahkan. Moga boleh jadi panduan utk ibu mengandung yg lain...

Monday, January 03, 2011

Dari Sisi Seorang Lelaki Part 1

Kisah bermula apabila saya sudah hampir 38 minggu mengandung... Ntah la.. Pregnancy kali ke dua ni tak sekuat yang pertama rasanya. Ok, direct to the story mory..

Maka setelah itu, saya pun yang sebenarnya adalah sikit mengambil kesempatan, mengatakan kepada suami..

Saya yang sedang mengambil kesempatan : Sayang terasa penat la abg hari ni, boleh tak kalau sayang tak masak.

Suami yang menerima aduan isteri tanpa sebarang syak wasangka dan menjawab dengan penuh keikhlasan : Ok, tak per, kita makan kat luar jer...

Maka berlalu la hari pertama dan muncul la hari kedua... Ntah la kenapa, hari ni pun saya terasa malas dan penat betul nk kedapur... Lalu saya yang penuh kemalasan menelefon suami..

Saya yang kemalasan tahap cipan : Abang, sayang tak masak hari ni ya bang.. Tak larat betul..  Naper ntah.. Saya mintak maaf...

Suami yang juga menjawab dengan penuh kelemahan semangat bunyinya : Sayang nk makan aper2 tak? Abg belikan... Kalau sayang tak mau mkn, nanti nk jumpa kawan abg terus mkn..

Isteri yang memang malas segalanya : Tak yah la, tak mau makan. Abg mkn terus pun tak per...

Sesudah itu berlau la hari kedua begitu sahaja, maka muncul la mentari hari ketiga dengan sedikit semangat...

Di petang hari ketiga suami menelefon : Sayang nk pesan aper? Abg nk balik dah ni. Nk mkn aper abg beli terus...

Si isteri yang sedikit bersemangat : Tak yah la beli. Sayang masak hari ni.. Abg balll....

Si suami yang tak habis dgr isteri berkata2 terus menjawab : ALHAMDULLILLAH...

KESIMPULANNYA : Bila ku tanya setiap malam sebelum tido, abg, abg kenyang tak makan kat luar. Ok tak? Sayang mintak maaf, kenapa ntah, tak larat betul nk masak. Disusuli dengan jawabnya yang kedenganran ikhlas "Abang tak kisah pun, janji makan dah la... Abg paham sayang tak larat, nk bersalin dah tu" 

Tapi bila ALHAMDULILLAH yang kuar, maka saya telah mengalami konflik dalam diri untuk memahami sisi seorang lelaki.. Hurmmmm, komplikated mereka sebenarnya... Hehehehehhe..

Nota kaki : Setelah hari itu, dan sehingga sekarang, rasa bersalah dalam diri ini tak dapat diatasi, dan hingga semalam, saya masih memasak. Walaupun hanya goreng sayur n ikan.. Janji suami dapat makan di RUMAH..