Thursday, September 23, 2010

Saya sebagai seorang isteri...

Saya senyum sendirian dalam perjalanan ke pejabat pagi ni.. Duk menaip ni pun saya masih tersenyum... Ntah la. Nk kater saya free dari sebarang permasalahan tak juga, malah banyak yang berlegar di pemikiran. Namun semua itu tak dapat juga menghilangkan senyuman sumbing saya pagi ini. Mujur la cermin kete agak gelap, kalau tak nescaya orang kata saya giler. 

Saya senyum mengenangkan....

1. Ibu mertua saya sakit dan tinggal dirumah saya sekarang. Cup bukan senyum sebab dia sakit. Senyum mengenangkan saya tido dengan fatih jer malam td. Kenapa senyum? Nanti kat bawah saya citer...

2. Saya mengandung kan sekarang. Terkenang layanan suami sewaktu mengandungkan fatih dulu. Ke pejabat dihantar, balik diambil.. Saya senyum lagi.

3. Saya bangun lebih awal dari biasa sekarang, banyak benda nk kena setel sebelum ke pejabat. Saya terus tersenyum makin lebar kut...

Sebelum saya beri alasan kenapa saya senyum, mari saya ceritakan saya ini wanita yang bagaimana..

1. Saya wanita biasa yang emosinya swing ikut suka hati saya. Jadi seme orang especially suami saya harus layan emosi saya itu.

2. Saya seorang perempuan yang nk kekal romantik dengan suami sampai tua. Nk berkepit setiap masa. Nk suami disebelah walau apa terjadi. Lagi2 time mengandung ni.. Saya nk perhatiannya milik saya seorang.

3. Saya seorang perempuan biasa yang jelousnya tak pernah kenal batasan. Kalau saya nk jelous ngan sesaper pun sya blh jeles. Cth??? Ngan fatih, ngan ibu mertua, ngan adik beradik ipar saya, ngan keje suami saya, ngan kawan2 dia, ngan secretary husband saya, ngan staff husband saya... Sesaper jer la. Suka hati saya la kan..

4. Saya juga perempuan biasa yang pemikirannya mencapah lebih dari 360 degree. Cuma sket yang terjadi tapi 1000 kebarangkalian saya blh pikir. Boleh lak tu, saya nk merajuk dan marah sesuka hati saya.

Ya, saya tau, saya tamak, saya teruk, saya pentingkan diri, saya bla bla bla bla.... Tapi itu la saya sebagai seorang wanita biasa. Saya rasa semua wanita pun samer.. Cuma mereka nk mengaku ke tak jer... Hehhehehehe.. 

Saya bukan baik sebab mengaku, cuma saya terasa nk share hidup berumahtangga ni bagaimana... Seronok tau.. Dan kita harus ingat tak seme akan berlaku ikut apa yang kita rancangkan atau bayangkan... Siapa kata kita akan boring selepas satu tempoh waktu perkahwinan. Insyaallah kita takkan pernah bosan. Kenapa??? Kerana apa sahaja yang berlaku setiap hari, setiap minggu, setiap bulan, setiap tahun adalah berbeza. Kita harus bersedia untuk hadapi seme nih... Harus tabah, harus saling percaya, harus saling mengasihi, harus saling bersabar, harus saling memberi.. So, boleh bosan ker kalau seme tu harus di ambil kira, adventure tau... Oooppppssss, saya bukan nk kasi motivasi, saya pun baru 2 tahun lebih kawen. Saya tahu saya tak layak. Cuma saya nk cuba bersedia lebih awal... Tak salah kan.. Dan kalau ader kawan2 saya seangkatan ngan saya blh sama2 pikirkan sama tak  warna warni life kita. Marilah kita sama2 bersedia...

Tak caya, mari saya kasi contoh mudah... Apa yang saya maksudkan dengan berbeza...

Tahun pertama (1-12 bulan) : Saya dan suami berdua jer... Masak pun jarang, baik makan luar, lagi jimat. Basuh kain pun semingu sekali, paling kerap 2 minggu sekali, kerap sangat rugi sabun n elektrik. Hari2, cuma pegi keje, balik keje, dan menghabiskan masa bersama. Hari sabtu wajib tengok citer p ramlee kat astro prima. hari ahad, kalau tak pukul sepuluh tak bgn dari katil, bfast kul 11, lunch pukul 3 atau 4... Tp itulah kemanisan hidup berdua.. Kan ker berdua lebih baik... Hehehehe...

Tahun kedua (13 - 24 bulan) : Kami dah bertiga. Kan dah ada ahmad fatih. Ahmad fatih mengganggu percintaan kami??? Tak der la... Lagi sweet bercinta bila ada anak.. Lagi adventure... Kenapa? Ok. Dulu kalau nk dating bebila pun blh.. Sekarang, kena kreatif cari time. So bila dating tu, memang best la. Sebab dah jarang2 kan dapat dating. Ohhhhhhh, so sweet... Eh, masih sempat tengok wayang tau, masih pegang2 tangan kalau berdating.. Tengok teater pun sempat. Ahmad fatih? Tak la, saya tak pernah lupa ahmad fatih. Kalau berdating pun sempat jer call dia tanyer khabar dia kat umah... Kemanisan hidup bekeluarga??? Mmmmm, dah ader anak ni, makin seronok, makin meriah, makin sweeeettt.... Berdua memang lebih baik, tapi beramai adalah yang terbaik...

Tahun ketiga tp belum genap tiga tahun : Diawalnya lagi dah ada dugaannya... Tak lama lagi nk tambah lagi seorang anak. Ibu mertua lak sakit dan ada dirumah saya... Cabarannya?? Hanya tuhan yang tahu bagaimana saya membina mental dan fizikal nk hadapi seme ni... Hehehehe...

Kan ker berbeza tuh.. Dapat saya bayangkan mesti bermacam2 lagi akan terjadi di tahun2 akan datang... So, saya harus sentiasa bersedia.... Dan ini adalah alasan kenapa saya senyum sendirian pagi ini... Sehingga detik ni pun saya masih tersenyumm...

1. Saya tersenyum memikirkan kerana sebenarnya yang saya ni kekadang tak praktikal. Suka sangat berangan yang manis2 jer. Pastu sempit lak tu pemikiran masa berangan tu.. Cthnya, berangan kalau keluar tu, mesti nk pegang jer tangan suami.. Tak mau lepas... Alaaaa sweetnya (Dalam angan2 tu la). Tp cuba korang pikir ya... Mana lagi sweet? 

Kes 1 : Bila ada anak, korang kuar jalan2 shopping, korang pegang tangan suami sebelah sambil tolak stroller anak sebelah. Maklum la, mesti pegang tangan setiap masa kan. Tak kisah la susah payah pun...

Kes 2 : Bila ada anak, korang kuar jalan2 shopping, Jalan tak pegang tangan sebab suami tolong dukung anak. Korang lak jalan disebelah, tolong tolak stroller yang ada barang2 baby.. Kan dah ader anak, harus tolak ansur n tolnog menolong.. Nanti suami dah lenguh gilir2 pulak dukung anak...

Haaaaaaa.. Mana lebih sweet?? Pegang tangan ker kerjasama???? Saper kata kerjasama dalam rumahtangga itu bukan cinta? Itu la kasih sayang. Itu la manisnya hidup bekeluarga. Tiap kali tengok suami tolong dukung anak, maka setiap masa itu la saya jatuh cinta dengannya. Setiap masa itu la saya rindukannya. Jatuh cinta dan rindu itu sangat membahagiakan saya.

2. So kenapa saya senyum bila saya kena tido ngan fatih jer malam tadi bila suami  saya jaga ibu mertua saya. Sebab saya terkenangkan, kalau saya tua nanti saya sakit atau bila satu masa nanti ada anak2 yang sakit, saya tahu saya boleh harapkan dia. Dia mesti takkan tinggalkan saya dan anak. Dia mesti sanggup bersusah payah tak tido lena untuk pastikan kami sihat. Apa lagi yang saya nk harapkan dari dia??? Itu la romantik yang sebenar. Setuju tak? Dalam angan2 saya tu romantik, suami hantar bunga kasi hadiah dan macam lagi2 yang biasa ada lam citer atau novel tuh... Sungguh tak praktikal dan sempit pemikiran saya.. Hehehehe..

Apa??? Dia mungkin berubah? Tengok pemikiran saya yang mencapah.. tapi buat pe saya nk berpikiran yang negatif, kalau yang negatif itu membawa keburukan. Saya nk hidup sampai mati dengannya dengan izin ALLAH insyaallah. So, saya harus positif. Saya harus rasa bahagia dengan apa sahaja yang berlaku.

Maka dengan itu, saya rasa tak perlu lagi saya cerita panjang2 kenapa saya senyum... Mmmmm, saya jatuh cinta lagi pagi ni... Saya rindu suami saya sangat2...

Nota kaki entri ini : Best tau asyik masyuk dilamun cinta nih... Hehehehehhe... Alhamdullillah, sehingga hari ini ALLAH SWT tak pernah lupa kurniakan saya sebagai seorang isteri rasa begini terhadap suami saya.. Adakah saya juga tak pernah lupakan NYA???

Tuesday, September 21, 2010

Saya malas kerja..


Introduction :
Sebelum semua yang membaca mentafsirkan saya sebagai seorang yang makan gaji buta, sila matikan terus tafsiran serta andaian2 anda semua.  Takder maknanya kalau anda semua sibuk membuat tafsiran tentang diri saya. Bukan saya tak mahu pahala free dari anda semua atau saya dah byk pahala, cuma saya rasa lebih baik kalau anda tambah pahala sendiri, dengan berzikir ke contohnya. Lebih baik tau dari membuat andaian buruk terhadap org lain... Hehehehehe, satu INTRODUCTION yang  panjang sebelum saya mengarut dengan isi penting berkaitan dengan tajuk entri.

Isi penting 1 :
Ok, begini CERITAnya. Saya banyak keje. Saya tak morning sickness lagi. Saya cukup tido. Mood saya baik. TAPI, SAYA MALAS KEJE. Ya, saya teruk. Saya tau. Tapi macam mana????

Isi penting 2 :
TUJUAN. Cup, cup, cup, bukan untuk menguar2kan bahawa saya bertuah boleh menulis blog bila saya malas bekerja. Atau saya ada banyak masa untuk dibuang begitu sahaja. Tp bertujuan untuk mengadakan mood untuk bekerja. Ini kerana, pada kebiasaannya apabila saya mula menulis disini, pengakhirannya saya akan mula membuat kerja saya.

Isi penting 3 :
MOTIVASI. Mungkin juga saya sebenarnya memerlukan motivasi dari kawan2 sekalian. Memerlukan tukul untuk ketuk saya supaya saya boleh mula bekerja. Betul ker??? TOLONG!!! Tolong bagi saya motivasi, kerana saya benci diri saya yang ini. Dah nk hujung tahun ni. Jika ditolak semua cuti am dan cuti pergi berjalan yang telah dirancang oleh org lain, tak sampai 3 bulan pun masa yang tinggal untuk saya siapkan kerja ni. Owwwwhhh, 3 bulan???? Macam tak sempat bernafas pun... Huwaaaaaaaaa....

Isi penting 4. Eh sekejap, perlu ke banyak2 isi penting????
Sambung balik.

Isi penting 4 :
ALASAN. Perenggan ini bertujuan nk cerita kenapa saya malas keje. Tp bila saya pikir............... Saya tak der alasan. Teruknya saya... Ok, berhenti cari alasan. Baik saya cari pahala kan. Kihkihkihkih...

Penutup, ya, saya dah nk tutup. Saya terasa macam nk tengok setakat mana dah saya buat keje saya hari tuh. Hehehehehe... Saya harus bekerja. Kalau tak bukan ada org lain pun nk tolong saya buat kerja sementara saya duk cari isi penting seterusnya. Baik saya tutup kan. ;)

Sambung balik. Sila benti mengarut.

Penutup :
Perenggan ini diwujudkan sebab mesti ada penutup walau saya masih duk taip delete taip delete taip delete. Owwhhh, itu maksudnya saya tak tahu nk tulis aper. Ok begini. Korang jangan boring baca karutan saya ini. Atau pun korang boleh abaikan sahaja apa yang saya tulis. Tapi kalau korang baca, bagi  la semangat ya... Saya betul nk keje ni, sebab tu saya perlukan semangat. Nk kena siapakan kerja tu seme.

Habis, sila proceed ke nota kaki entri membuang masa tanpa niat ini.

Nota kaki : Saya dah nk mula keja tapi saya nk telefon telekom dulu. Dah 3 minggu saya apply line telefon untuk umah saya, tp mereka buat diam tanpa sebarang info. Bila telefon mereka akan jawab "Puan, sila jangan bimbang. Kami akan pastikan pihak kami menelefon pihak puan secepat mungkin bagi mengupdate sebarang maklumat terkini berkaitan pemasangan." Ok, tapi tiga minggu tidak termasuk dalam kategori "SECEPAT MUNGKIN" ya tuan telekom. Sila ambil maklum. Owwhhhhhh, ader sesaper nk tolong saya buat keje tak kerana tiga bulan itu ibarat tiga hari sahaja. Itu kan secepat mungkin????

Wednesday, September 08, 2010

SALAM AIDILFITRI

Assalamualaikm, salam sejahtera dan salam ramadhan di pagi ramadhan yang ke-28 ni.. Mengikut maklumat yang diberikan hari ini adalah hari melihat anak bulan untuk menentukan tarikh hari raya pada tahun ini. Pada saya, bebila pun hari raya saya tetap akan menyambutnya dengan meriah. 

Persiapan hari raya? Ntah, saya pun tak reti nk citer pasal persediaan ni. Di tambah lagi mak mertua saya baru jer discharge dari hospital kerana didapati menghidap sakit jantung, ader sedikit blocking dijantungnya. Namun begitu, alhamdulillah nampaknya dia pun dah bertambah baik.. So, it seems that my preparation need to postpone after hari raya... Nak gak tu... Hehehehe. Bukan aper, ikut perancangan tahun ni ingat nk buat rumah terbuka, tp bergantung pada keadaan semasa. Kalau jadi seme dijemput hadir ya...

Selain dari tu, seme pun dah ready, kuih dah ader, baju dah siap, kad raya seme pun dah hantar. Owhhhh, sebut kad raya, tahun ni saya menghantar kad raya untuk seme sanak sedara, jiran tetangga, dan kawan terdekat. Ntah la, tahun ni terasa rindu pula nk meriahkan balik budaya yang aku rasa mulia diteruskan... Macam best jer, pegi beli kad, tulis2 kad, tulis alamat, tampal setem, pastu pi pos kad raya..Seronok tau. Feeling dia lain, walaupun SMS tu lebih jimat, lebih cepat, serta lebih canggih. Kata kawan saya, pembawakan anak pompuan tu, tetiba rajin nk menulis kad raya. Tp pada saya pulak, saya betul rindu pada budaya nih...

Kay la, cukup la cerita. Tujuan entri ni pun nk ucapkan selamat hari raya kat seme yang membaca blog saya ni. Since today will be my last day before my long leave, maka disini saya seikhlasnya ingin mengucapkan :

Bila sempurnanya Ramadhan
tertulislah padanya segala keberkatan
yang telah dilaksanakan,
Bila hadirnya Syawal
terpancarlah padanya sinar kegembiraan
yang bersama diraikan.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN.


Nota kaki entri hari raya ini : Pada sahabat kat opis ni, Fara, Ina, Zul, Rinel, Izzat, Isma, Dayah, Elly, Merry dan lain2 yang aku tahu banyak lagi tp aku dah letih nk taip, lebih banyak yang perlu kuucapkan. Dihari yang berbahagia ini, saya seikhlasnya ingin memohon beribu ampun dan maaf diatas semua ketelanjuran kata dan perbuatan saya. Mungkin ada gurauan saya yang mengecilkan hati sesiapa, jutaan maaf saya hulurkan. Halalkan juga jika ada termakan dan terminum. Jika ada hutang yang saya lupa untuk jelaskan sila maklumkan ya, saya betul lupa, saya pohon maaf. Maka, saya ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Sila memandu berhati-hati ya jika mau kemana-mana di musim2 perayaan ni.. Jumpa korang lagi lepas raya kay...

Tuesday, September 07, 2010

Ye ye.. Hari Raya...

Macam bebudak pulak rasanya...(^,^)

Ingat tak saya kater baju raya kami sekeluarga dah siap. Dan saya juga berjanji nk tunjuk model anak bujangku pakai baju rayanya... Haaaaaaa, dah ready ni.. Dah lamer suruh dia posing pakai baju raya. Tp ummi dia ni, lambatnya upload. Kalau ahmad fatih baca blog ni mesti dia dah kecwa ummi dia tabur janji kosong nk tampal gambar dia pakai baju raya kat sini. Dah la makin besar ni makin kuat merajuk....

Ok ahmad fatih, sekarang ummi tunaikan janji ummi... Taraaaaaa...

Nota untuk gambar : Control macho sambil merenung masa depan... Ada gaya tak? Hehehehe... Dah besar kan anak bujang saya...Huhuhuhuhu

Nota untuk gambar : "Ahmad fatih, ummi nk amik gambar, sila mendabik kan dada anda, supaya anda kelihatan lebih hemsem"

Itu la kaler temanya. Ahmad fatih yang pilih tau. Satu kedai pusing cari kain, last2 beli kat rak yg ummi n ayah dah tak larat nk kejar ahmad fatih lagi. Mujur cantik... So, kira ahmad fatih la yang pilih. Good taste tak anak bujang saya?

Nota kaki entri hari raya ini : Ahmad fatih ni kan pantang ader baju baru ker, kasut baru ker, mesti nk try sampai lunyai... Contohnya kasut raya dia. Siap pakai main2 lam umah lagi. Tu belum citer yang dia dah pakai pegi jalan sebelum raya lagi tu... 

"Betul kata org, bila dah ader anak ni persiapan raya yg utama adalah untuk anak"

Morning Sickness yang berlarutan...

Hehehehe.. Morning sickness lagi. Mesti yang tak pernah melaluinya akan kater teruk sangat ker sampai sibuk nk tulis berulang kali berkaitannya... Xper, saya tak marah pun aper sahaja komen org yg membaca, yang penting saya nk tulis gak. Kihkihkih...

Kali ini saya tak akan menulis betapa teruknya saya sepanjang mengalami morning sickness itu. Tetapi saya nk tulis apa yang saya buat.. Walaupun tak der la berpekdah sangat aktiviti itu, tetapi ia mengimbau kembali kenangan ketika saya masih single and available dulu2... ('',)

Dulu-dulu ketika saya single saya adalah seorang yang suka berkurung dirumah. Kalau lapar pun saya sanggup berlapar dirumah ataupun makan megi pun takper. Janji tak kena kuar umah.. Best oooo duk umah... Sampai sekarang pun samer, duk umah la aktiviti favourite saya. Kalau saya berkurung kat umah tu, cth nya weekend tu kan, saya paling suka baca buku cerita atau pun tgk tv.. Dua hari cuti saya boleh habiskan 3-4 buah buku cerita tau. Dan itu lah yang saya buat sekarang utk melayan morning sickness sy.. dah byk buku saya baca... Ok la, mood membaca tu tetiba dtg balik setelah ianya hilang semasa mengandungkan anak pertama dahulu... Antara buku2 yang dibaca  adalah... Seme novel melayu la tapinya... ;)


Nota untuk seme gambar cover buku adalah : Kebesan cerita adalah mengikut turutan gambar cover yang ditampal ya...

Ok arrrr, malas nk taip bebanyak lagi berkaitan aktiviti2 lain. Namun kesimpulan yang saya boleh buat adalah, selepas membaca buku-buku ni, saya terasa mood saya yang pemalas tak hengat tu semakin baik. At least sekarang perlahan-lahan saya dah boleh mula berpikir untuk membuat kerja tanpa memerlukan arahan dari bos. Walaupun loading nya masih slow, but at least there is smth compare to before.. Alhamdulillah, ALLAH kurniakan kesihatan kepada saya...

Nota kaki entri ini : Saya harap ini entri terakhir berkaitan morning sickness saya.. Hehehehehe... Korang sabar ya dengar keluhan saya. Oh ya, doakan saya n baby ok ya...

Monday, September 06, 2010

2nd time pregnancy...

Entri yang ahmad fatih, yang ni dan yang selepas ini adalah semenyer untuk mengotakan janjiku pada entriku yang ini.. Hehehhe.. Banyak tul hutang nk kena setel sebelum raya ni.. Nanti nk raya dah kena pohon maaf dari seme, maka termasuk la juga hutang2 nih, harus disetelkan jika berkemampuan..

Ok la.. Saya blur tetiba nk tulis aper.. Hahahahahaha.. Adakah ini bermakna 2nd pregnancy tidak lagi excited bagi saya dan suami serta anak bujangku itu.. Jap pikir... Hurmmmm, masa ngandung ahmad fatih lu memang arrr excited giler, maklum la yang pertama, macam2 nk tahu2, seme pun nk beli untuk make sure seme yg berlaku sepanjang pregnancy tu memang normal la, ok la... Macam2 la... Pastu excited lagi, nk beli baju baby la, nk beli baju untuk umminya la...

Nota untuk gambar : Hehehehe, sebagai pemulaan, ini nk tunjuk bahawa saya pregnant lagi, di klinik mana saya buat check up serta nk bagitahu yg umur saya dah 30 thn. Yaaaa, saya tahu saya dah tuaaaaa...

Ok, lets see aper yg terjadi untuk yang kedua...

1. Dulu masa ahmad fatih, ummi sibuk beli buku la, baca majalah la, rujuk internet la, semata-mata nk tahu pasal pregnancy,.. Excited ooooo.. Tp yang kedua dah tak der buat seme tu...Cup cup.. Tp itu tak bermakna saya tak excited, tp seme kan dah tahu, kalau lupa pun, buku yang dulu masih ader, majalah pun masih disimpan walupun dah 2 tahun lepas. Alaaaaa, kalau beli baru pun samer jer isinya, mereka ni asik ulang benda samer jer...

2. Dulu masa tahu ngandungkan ahmd fatih, sibuk nk gi klinik walaupun baru lagi usia kandungan, tp yg kedua ni, cukup 3 bulan baru pegi. Tp bukan sebab tak excited, tak sabar nk pegi cek senanyer, tp bila mengenangkan masa ahmad fatih dulu doktor siap cakap "ur 1st check up will start at ur 3rd month pregnancy". Soooo?

3. Masa dulu sibuk tau dari awal pregnancy, pegi pasaraya mesti singgah tempat baby untuk tgk baju2 baby, tp bila lepas tujuh bulan baru beli, sbb malas nk beli awal2... Sekarang? Pun samer, kalau pegi beli bj ahmad fatih, mesti sggh tgk baju utk baby. Tu belum citer ayah, dia dulu dan sekarang samer, pantang nampak baju mesti nk beli.. Ummi jer yg sibuk control keinginan diri.. Tunggu bulan ke7 gak.Wajib. So ayah???? Sakan la berbelanja untuk ahmad fatih, sampai kasut raya pun dua pasang. Spoiled sungguh kan ahmad fatih...

4. Baju ummi? Hurmmmm, ni lagi teruk. Masa 1st time, awal2 lagi nk beli, tp tak leh beli sebab perut bulan ke6 n ke7 baru nampak... 2nd time?? Hooorrrrrrayyy, perut kali ni besar sket, so dah start survey baju pregnant, dah boleh pakai pun... Excited tak? Kihkihkih.. Pregnant pun mesti cantik tau... Ayah lak menyokong jer, pantang ummi ckp cantik, dia cepat jer "ok, kita beli".. Hehehehe, bestnyer pregnant.. Excited jer setiap masa....

5. Ok la, enuf pasal ummi, mari citer pasal ayah pulak. Ayah tu walau dah nk masuk 5 anaknya, masih excited, samer je  masa ahmad fatih n this time... Hari2 tnayer baby dia, hari2 dia pegang perut yg kononnya pegang baby, hari2 tolong ummi sapu minyak kat perut, setiap weekend mesti ajak pegi shopping baju utk ahmad fatih, baby n ummi... Bila perut dah besar awal2 lagi, dia lak yg excited lebih... Mmmmmmm, ayah tetap ayah....

6. Ahmad fatih??? Setakat ni ahmad belum lagi boleh accept sepenuhnya. Masih lagi manja yang amat. Kalau sebut pasal adik mesti tak suka n tepuk perut ummi...  Tp ahmad fatih kan masih kecil, mesti dia akan amik masa tp ummi yakin dia akan hepi bila tiba masanyer nanti... Sebab dia akan ader org nk dibuli...

So kesimpulan yang dibuat, saya masih excited walau yang kedua.. Masih sangat bersyukur dan gembira atas rezeki yang diberikan oleh ALLAH SWT.. Ader yang tanyer, tak cepat sangat ker.. Hehehehehe, umur saya dah 30 tahun pun, maka nk tggu bila lagi, takut nanti bila saya anta anak ke sekolah org kate saya anta cucu.. Maluuu ooooooooo.. hehehehe...

Kay la, cukup la membebel. Mari tgk bersama hasil scan yang dibuat di klinik setakat ini. Setiap bulan scan ok. Samer jer cam ahmad fatih lu...

Nota untuk gambar :Ni masa tiga bulan. Nampak tak babyku itu? Alaaaa, nk citer tak reti... Dulu masa ahmad fatih pun saya tak tahu tgk benda ni. Tp sekarang dah pandai.

Nota untuk gambar : Ni lak masa 17w 4d, as per picture. Terlambat sket check up, maklum la bulan puasa. Haaaa, ini dah sempurna kejadiaanya...Alaaaa, soriiii, tak reti arrr nk citer. Cup, citer boleh kut, tp nk tulis tak pandai..

Nota kaki entri kali ini : Saya sebenarnya memula pikir gak, adakah saya excited untuk kali ini. Tp bila dipikirkan balik ini lah jawapan dari hati saya... Ingat lagi bila adik saya tanyer suatu ketika dulu...

Adikku : Kalau angah ader 11 anak angah sedih tak kalau jadi aper2 kat salah seorang dari mereka. Ader 11 ni, tak kisah kut...

Jawapan saya : Walau 20, hilang seorang ker, sakit seorang ker aper2 jer la, maka sasau la saya... Anak ooooo... 

So???? Aper kater korang?

Ahmad Fatih

Saya tak tahu tajuk apa yg nak saya beri untuk entry ini. tapi saya tahu saya nk cerita semuanya berkaitan ahmad fatih sahaja pagi ini...

mmmm.. Ahmad fatih dah genap 18 bulan, bulan 26 Ogos lepas. Dah besar dah. Pejam celik pejam celik inilah dia anak bujang ummi sekarang..

Nota untuk gambar : Eh, silap kut.. Ni macam masa dia masih sopan dan masih baby gitu.... Hehehehe. Ok let see wat happen to anak bujangku sekarang...

Nota untuk gambar : Ok, now this is him. Hurmmmm, tengok la, sejak dah jadi baby tua nih.. Susahnya nk control dia. Nk  tanggal baju pun keliling umah mengejar... Tp dalam duk kejar mengejar tu masih sempat posing tuh.. Owhhhh, hobi baru tu, suka bergambar..

Cerita pasal anak bujang ummi ni kalau nk diterjemahkan ke karangan nescaya sampai esok pun tak abes taip. Tapi ummi nk gak citer aper yang ahmad fatih dah boleh buat sekarang... Dah banyak, tp ini yang betul buat ummi tergelak apabila mengenangkan dan membayangkan.. Hehehehehe..

1. Ahmad fatih as Private Investigator.

Haaaaaa? Ahmad fatih dibesarkan utk jadi PI ker? Hehehehe.. X der la, tp dia sekarang dah ganti tpt ummi menyoal siasat ayah.. Ahmad fatih ni apabila ayah dia ckp tepon, dia akan sibuk bermain, tapi sebaik sahaja ayah dia kater "bai atau assalamualaikum" dia akan terus pegi kat ayah dan terus tanyer ayah... Nak tau dia tanyer aper :

Ahmad fatih : Sape tepon? (Nota pemberitahuan : Dalam slang pelat2 dia laaaa)
Ayah : Kawan ayah..
Ahmad fatih lagi : Saper?
Ayah : Kawan ayah telefon cakap pasal keje
Ahmad fatih lagi dan lagi : Saper?..

Hehehehe, dia hanya akan berhenti bertanya apabila ayah sebut nama orang yg menelepon. Takkkkk.. Sumpah ummi tak ajar. Tp ummi mengaku la, sekarang ummi dah tak perlu tanyer ayah lagi, ummi dah ader PI proffessional ambil alih tugas tu... Hehehehehe...

 Nota untuk gambar : Ader mcm muka orang tgh menyiasat tak? Hahahahahahaha... Gumbira hatiku kerana hanya perlu memerhati sahaja sekarang...

2. Ahmad fatih as Interviewer.

Mmmm.. Sebelum meneruskan cerita ingin ummi mengajak semua yang membaca mengingat kembali iklan hari raya petronas satu masa dahulu yang menceritakan berkaitan anak bertanyakan burung murai berkali-kali pada ayahnya tu... Ingat tak??? Alaaaa, tau korang ingat..

Hurmmmmm.. So lepas ni korang jgn la gelak kat iklan tu, sbb benda tu reality. Ahmad fatih sekarang macam tu la pertanyaannya kalau tgk benda yang menarik perhatian dia. Antaranya :

Sesi interview satu :
(Berlaku ketika ummi sibuk memasak di dapur)

Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Sinba (Nota pemberitahuan : Sinba tu kawan fatih yang ada kembar 5 tuuuu)
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Sinba fatih, Cat.
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Sinba
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak su : Sinba

Setelah beberapa kali sessi interview yang sama terjadi :
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak Su : Ummmmiiiiii, baik ummi start tulis diari dari sekarang supaya bila fatih besar nanti dia boleh baca.
Ummi : Diariiiii????
Mak Su : Yer la, macam iklan raya petronas tu, nanti bila besar blh la fatih baca...

Sesi interview dua : 
(Berlaku ketika ummi sibuk menjemur baju)

Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak tam : Baju fatih
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak tam : Baju fatih..
Anak bujang ummi : Aper tu?
Mak tam : baju fatih, baju fatih, seluar fatih , baju fatih, baju fatih, seluar fatih, blablablabla..

Kater mak tam, senang untuk jawab terus supaya fatih tak tanyer lagi.. Tp setelah mak tam diam, ahmad fatih terusssss...

Anak bujang ummi : Aper tu?

Hahahahahahaha... Sungguh-sungguh ahmad fatih penyabar sebagai seorang interviewer....

3. Ahmad Fatih as Anak Soleh

Haaaa.. Yang ni paling penat. Ahmad fatih ni kalau betul anginnya, anak paling soleh sekali... Tapi kalau angin dia tak kena, hurmmmm sabar jer la melayan...

Dia sekarang kalau kita sibuk buat kerja, seme dia nk menyibuk. Cthnya kalau kita sibuk memasak di dapur, dia pun samer sibuk masak juga. Yang tak tahan tu, dia akan tolak kerusi makan tu, supaya dia boleh panjat kat island table n tgk serta kacau aper yang org tgh buat... Yang lagi tak tahan tu bukan setakat island table jer, kat stove dapur pun samer, kalau blh kita bagi dia kuali n sudip satu, supaya bila kita masak dia pun blh masak juga... Kuali periuk panas seme tu? Hurmmmm, langsung dia tak ambil pot. Tak cayer? Ok mari sama kita guess samer2 aper menu ahmad fatih masak lam gambar ni. 

 Nota untuk gambar : Haaaaaa? Malu la kalau sesaper yang masih tak tahu masak tu... Ahmad fatih ni seme resepi pun tahu... Hehehehehe.. Eh, cuba teka dia goreng aper tu???


Dan paling tak tahan adalah, apabila kita angkat atau alihkan kerusi dia, dia akan menangis tak hengat..  Memang anak soleh bab nk tolong tu, tp bab menangis bila dilarang tu... Adoiiii.. Penat, tensen... Ingat kalau mcm ni, kena declare pencen dari masak memasak nih.. Boleh tak ayah??? Hehehehe...

Itu belum lagi cerita tangisan air mata dia bila apa yang dia mintak tak diberi tu.. Aper2 jer la, tak beri mainan dia ker, tak bagi dia panjat ker, tak bagi dia tgk kartun ker, tak bagi dia ikut pegi jalan ker.. Seme dia akan nangis.. Ngalir-ngalir air mata... Pastu bila kita penuhkan jer permintaan dia, dia blh brake mengejut tu dari menangis.. Terus gelak2 dengan air mata yang masih meleleh di pipi... Hurmmm.. Good actor kan??? Itu lah, anak bujang ummi... Bijak bestari agar permintaan dipenuhi.. Atau sebenarnya dah tersangat spoil oleh ummi??? Ntah laaaaaa...

Itu kalau bab dia tak mau dengar la... Tapi kalau sampai ketikanya dia bermood baik semua pun dia ikut.. Dia faham semua yang kita cakap. Dia kenal semua orang di sekeliling dia... Dia teliti semua yang orang buat supaya dia pun boleh buat. Dia takkan buat perkara2 yang merbahaya kan dia kecuali ader orang yg assist... Cthnya, dia takkan panjat tangga kalau dia tahu tak der org perhatikan dia. Dia dah pandai buka pintu bilik sendiri. Dia pun pandai panjat masuk baby chair dia sendiri... Dia akan angguk tanda paham apabila ummi nasihat aper, atau cerita aper2 kat dia. Memang anak soleh la fatih ni. Tp bila mood dia ok laaaaa which is lamerrr nk tunggu tuh.... Hehehehe..

Dan banyak lagi laaaaa... Antaranya...

Nota untuk gambar : Hurmmmm, dah SANGAT expert MENGEMAS beg ummi..

Nota untuk gambar : Owhhhhh, ya. Dia dah pandai bawa kete (ni rah sia tau, senanyer tu kete remote)

Nota untuk gambar : Dah pandai menabung. Pantang jumpa syiling mesti cari tabung dia... (Nasib baik la dulu2 ajar syiling jer, kalau tak jenuh... Hehehehe..)

 Nota untuk gambar : Ok, sekarang dia dah pandai gosok gigi.. tapi itu gambar masa tengah belajar la... Tp cara tu memang tak berhasil, dia sibuk nk amik berus gig tu dari tgn kita. Akhirnya ajak dia sesamer gosok gigi ngan kita, lepas dua tiga kali gosok gigi samer2, dia dah pandai buat sendiri...

Ok dah la tu... Nanti boring lak korang baca entri panjang berjela. Kan dah kater kalau dikarang nescaya tak abes nanti yang membaca... Tak per la, nanti ummi sambung lagi.. Keletah anak bujangku itu memang tergelak kalau dipikirkan. Tp kalau melalui sendiri penat jugak. Yer la, sampai mintak berhenti la maid terbaru ahmad fatih.Katanya tak larat nk jaga fatih... Hehehehehe.. Tensen gak la..

Tapi itu la budak kecik. Dia kan sibuk nk explore semua perkara.. Yang ptg kita ader kat sebelah untuk guide dia apa yang betul apa yang salah, apa yang perlu apa yang tidak... Tapi kekadang ummi terbabas juga, fatih sibuk bermain, ummi dah jauh terlena... Mujur la ada ayah, mak tam, mak su... tenkiu ya semua kerana pastikan fatih sentiasa dlm keadaan selamat...

Nota kaki entri ahmad fatih ini : Bahagia nyer menajdi sorang ibu, walau level kesabaran yang nipis ni selalu  teruji dek keaktifan si kecik pengarang jantung hati yang seorang tu.. Macam maner la ya bila dah ader dua nanti. Mujur la ramai yang ader disisi yang sentiasa menyokong dan menghulurkan bantuan.. Terima kasih ya semua....