Thursday, September 27, 2012

Sahabat...

Semakin berusia rasanya makin kurang pula bilangan sahabat di sekeliling saya... Saya pula jenis yang susah betul nk mesej2 tanyer khabar dan sebagainya. Ditambah pula ketiadaan social networking seperti facebook, instagram, twitter dll...

Bukan bermakna saya boleh hidup tanpa kawan-kawan, mereka sangat penting utk saya. namun kesibukan bekerja dengan status isteri dan ibu, sedikit sbyk membuat saya sendiri berkeputusan agar mengurangkan aktiviti bersama kawan2. Tapi bukan bermakna saya tiada kawan-kawan. Tp waktu utk bersama kawan-kawan biasanya di hari bekerja sahaja... Bila sampai ke rumah, henpon ntah kemana, komputer ntah kemana yang tggl cuma anak2 dan suami...

Maka, bila begini jadinya, kawna-kawan baik saya kini adalah suami dan anak2. Most of the time dgn mereka... Berkawan dgn diarg ni syok, especially bila dengan anak2....  Contohnya :

Bila dengan ahmad fatih...


Dia la kawan gaduh saya... Dia wrestling saya, saya wrestling dia balik... Dia ngajuk ngan saya... Saya tak nk kawan ngan dia... Dia datang pujuk saya.. Saya peluk dia...

Dia la tempat perceritaan saya... Saya bersedih dia bertanya.. Saya menjawab, dia tanyer lagi kenapa.. And the best thing dia akan kata... "Ummi jangan sedih, abang kan ader." Tak pun, "ummi jangan sedih ya nanti abg bagitau ayah"

Dia la teman tido saya. Hehehehe... Bila malam saya tanyer dia, "abg nk tido dengan siapa, ummi ke ayah". "ummi" jawab dia.. Kejap-kejap tu.... "Ummi abg nk peluk ummi ya". Kejap2 lagi pulak.. "abg, ummi nk nenen adik ni, jap lagi peluk", "ala.. abg nk peluk ummi" sambil tangan melingkar kemas di leher. "Ishhhh, abg ni, tak larat la ummi macm ni"................................... Sedar2 dah pukul 3 pagi.. dia terbaring di sebelah... Jauh disudut hati, sedih sebab tak sempat peluk dia, tak tahu dia tido bila, saya dah jauh terlena... Lalu saya peluk, saya cium dia...

Dan mcm2 lagi.. Saya boleh gaduh dgn dia pasal benda kecik pun... Contohnya... Saya tgh tgk tv "Ummi, abg nk tgk citer kartun".. "alaaaa abg, ummi tgk citer ni stgh jam jer".... "abg nk tgk citer kartunnnnn". Dia mula cari jalan kacau mengacau... Dia menjerit, dia main tab dengan volume paling tggi, dia datang depan saya cuit sana sini, dia tutup tv... Macam2... Last2, saya pegi duduk btl2 depan tv, kuatkan volume, buat2 tak reti dia nk tgk citer kartun... Hahaahahahha... Macam budak2.. Tapi tak per la, dia kan kawan saya...

Bila dengan ahmad faris...


Dia masih kecil tp dah besar... Masih belum boleh bercakap pun. Setahun lapan bulan.. Tp apa yang kita cakap, kita sampaikan, semua dia paham...  Tp masih belum boleh treat dia sebagai kawan2 gaduh, tp dia tahu kalau saya ngajuk ngan dia... Hehehehe..

Tapi, seronok juga ambil kesempatan dekat ahmad faris ni.. Contohnya,

Bila dia nk nenen, dia akan tunjuk signalnya... Saya kata"nk nenen cium ummi dulu"... Ahmad faris ni jenis yang sangat kedekut dengan ciuman, tak mcm abgnya... Dia lebih sanggup nangis dari cium.. Hehehe.. Tapi ada saya kisah, nk nenen cium dulu... Hahahahahha... Dapat la, tapi cium secukup rasa jer la, sekadar letak mulut dia di pipi saya... Tapi ok la, at least kan...

Ahmad faris ni, saya jangka akan membesar jadi lelaki yang sgt pemalu dan ego.. hahhh gitu.. Bukan aper.. Dia paling kuat merajuk, paling susah nk pujuk... Dia lebih sanggup tertido tanpa nenen kalau saya lambat kasi nenen... Sanggup menangis golek2, dari saya dukung dan pujuk... Saya buat mcm mana??? Saya biar jer... Tak pun kalau dah tak larat sangat dgr dia nangis.. Saya akan kata "abg, mai kat ummi, adik tak sayang ummi ni. Adik tak mau nenen dah ni. Abg mari amik nenen adik"... Maka, dia akan tambah volume nangis dia, sambil cepat2 dtg kat saya.. Tkt abg dia amik nenen dia... Tp kalau abg dia sempat, dia tbh lagi volume dia, cuma dia tak der la nk abaikan saya lagi... Hehehehehe.. Dia akan usahakan juga dapatkan nenen dia.. Tp nenen tau, bukan ummi... Kalau suruh cium time mcm ni, jangan harap... 

Bila dengan ayahnya..


Hehehhe.. Yang ni tak yah citer la.. Rahsia rumah tangga... Kihkihkihkih....


Nota kaki entri ini : Tiap pagi bila saya bangun, saya akan tengok mereka yang masih lena tido.. Tiap pagi juga bila tengok wajah mereka saya akan terasa saya sgt tak sempurna.. Tiap kali itu juga saya bertekad akan jadi lebih baik hari ini... Namun, tiap kali itu juga, saya bahagia, jadi isteri, ibu dan sahabat untuk mereka...

Sahabat setia, kekal selamanya...

Wednesday, September 26, 2012

berhenti kerja???????

sejak menjadi seorg ibu 3tahun yg lalu, memg selalu terlintas nk benti keje ni. tp tumpang lintas jer la, benti btl2 tu kena buat analisa dulu. mcm2 analisa kena buat, analisa masa, analisa kewangan, analisa bagai2 la....

tp itu, saya yg ckp. sy yg pikir. syg ingat sy sorg jer pikir. rupanya anak bujang kat umah tu pun duk mikir samer.

smlm sy blk lbt dari keje. biasa la. rutin harian. nk dpt blk ontime tu jarang la kan. so, kerana dh lbt, ditambah suami ader mesy di luar, maka sy berkeputusan tapau kfc jer la... sdg mkn bersama maid n dua bujangku itu, aku berbual kosong dgn abg si ahmad fatih. tiba2 maidku menyampuk.....

erna : akak tau, abg ckp aper kat erna td?
saya : aper?


memetik semula perceritaan erna.

abg : kenapa umi pegi keje cik erna?
erna : kalau ummi x keje mcm mane nk ader duit beli susu abg?
abg : ayah kan ader. ayah jer beli susu. ayah jer pegi keje. ummi x perlu. ummi duduk umah ngan abg.
erna : cik erna kan ader teman abg?
abg : cik erna x best. kene ummi juga tmn abg. abg bosan la duk umah ummi xder.

kembali ke perbualan saya dan erna.

saya : mana dia dpt perkataan bosan tu?
erna : dia dgr maksu dia selalu ckp....
saya : btl ker abg ckp camtu?

pertanyaan tu saya tuju dkt ahmad fatih. dan dia cuma senyum. dan bila dia senyum itu maknanya btl la perceritaan erna. ahmad fatih ni kalau x btl dia akan ckp x, dan kalau dia tak paham dia tanyer "ummi ckp aper ngan cik erna tu ".

maka skrg, dari smlm spi skrg saya duk pikir, rupanya anak2 pun duk terpikir, baikla ummi ni duk umah teman diarg.... mcm mana tu?? tu blm kalu ahmad faris blh ckp... tkt nti ayatnya akan lebih bombastik...


dia selau buat saya berfikir....
x sbr nk dgr aper pulak komen dia....


nota kaki entri ini : ahmad fatih kalau bercakap memg petah dan sentiasa bermesej.

Monday, September 03, 2012

Perkongsian bersama

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Dah lama sangat membisu, seeloknya dimulakan dengan salam memohon keberkatan yang ESA. :). Inipun takder apa yang nak diupdate...

Cuma sebentar tadi, saya sibuk mengosongkan mailbox email pejabat. Banyak sungguh email yang tak berbaca. Mailbox pun dah penuh melimpah ruah.

Dalam proses mengemaskini serta membaca semua email yang diterima, banyak pula email2 berguna yang boleh dikongsi bersama... Kat opis saya ni memang banyak email2 sebegini dihantar. Untuk perkongsian dan peringatan bersama. maka terdetik la di hati nk dikongsi bersama disini juga...

So, lets roll together, what've been shared by my generous colleague...

 
 
 

Ok, share tiga dulu.. Best kan... Ilmu yang disampaikan melalui poster2 cantik mcm ni...

Nota kaki entri ini : Walaupun sedikit, tapi moga-moga memberi kesan pada diri kita bersama...