Monday, December 23, 2013

Ahmad Fatih dan Lego

Ahmad Fatih boleh duduk dua tiga jam dengan lego.
Diam jer..
Bukan sajer diam, malahan x boleh dikacau dan ditegur.
 
Memula aku risau gak tgk dia diam jer.
Tapi bila tengok apa yang dia buat aku biarkan jer.
Kekadang syok juga.
Seronok tengok kekereatifan dia.
Kekadang aku pun tak terpikir dia boleh buat macam tu.
 
Yang tak tahan cuma satu.
Dia punya sepah memang menyirap jer la.
Nasib baik aku yang kini bukan lagi yang dulu.
Kalau dulu2 aku mana blh tengok bersepah mcm ni.
Nescaya aku ngamuk.
Sekarang, aku biarkan jer.
Malam dah nk tido baru kemas.
 
 
Jom tengok apa dia buat.

Itu hasil sepahan yang dia buat. Masalahnya jgn tolong kemas nanti dia marah. Tapi last2 kita gak yang kemas.
Owhhh.. itu kren kata dia

Sponge bob... kata dia "ummi, kaki dia boleh jauh blh rapat"

Antara robot dan bangunan yang dia buat.

Aku x tau aper. Tapi aku suka.

Pun aku suka.

"Ini nanti jadi menara opis abg ya", kata ku kat ahmad fatih

Ini yang latest...
Nota kaki entri ini : Ini masa kualiti dia ngan ayah dia. Suami aku paling suka layan dia buat benda ni. Kekadang dia boleh buat pertandingan 2 org tu. Saper buat paling cantik dia menang.

Ahmad Faris dan Tisu

Ahmad Faris sangat sukakan tisu.
Sekotak tisu sebulan tak cukup untuk dia.
 
Ok. Saya kena admit yang dia sangatlah pembersih.
Baju kotor sket nk tukar.
Mulut kotor sket nk lap tisu.
Kaki terpijak air sket nk basuh.
Tangan kotor sket sibuk nk basuh.
Lepas basuh sibuk cari tisu.
Selagi tak jumpa tisu maka tangan dia akan terangkat dan terbuka.
Mulut tak abes2 cakap "geli".
Itu la ahmad faris sekarang.
 
Kalau makan tangan mesti pegang tisu.
Pastu dah lap sekali mesti kena tukar tisu lain.
Tak boleh pakai tisu yang sama.
Meh tengok macam mana stail mengada2 dia sekarang...

Makan limau sambil tengok tv..  tisu mesti ada..

Bila air limau meleleh kat tangan dia, dah mula la dia mengelap. Makan x seberapa, mengelap tangan yang lebih

Dah siap pun sama, kena lap lagi. Lepas lap basuh. Pastu lap lagi.

Nota kaki entri ini : Alhamdulillah dapat seoarang anak yang pembersih. Kalau tengah makan ada kuah gulai yang tertitis atas meja makan, dia sibuk minta tisu untuk lap. Tisu dah masuk senarai kena beli tiap bulan sekarang ni. Nasib baik pampers cuma kena beli utk ahmad farid sahaja.

Monday, December 16, 2013

Breastfeeding Part 3... The Journey

Sebut pasal "Journey" ni, dah jauh sebenarnya perjalanan aku sebagai seorang ibu yang bekerja dan menyusu. Insyaallah, dipanjangkan umur serta dikurniakan kesihatan oleh ALLAH SWT, akan genap 5 tahun aku menyusu pada 26 Feb 2014 ni. Tanpa henti tau... Sama umur ngan ahmad fatih la. Alhamdulillah... murah rezeki kami sekeluarga.

Yaaaa.. tanpa henti aku menyusu bermula dari ahmad fatih dilahirkan sampai la sekarang. Yaaaa, walau mengandung aku tetap menyusu. Aku pernah cerita sebelum ni kat sini. Macam2 dah jadi sepanjang hampir 5 tahun ni... Teringat bagaimana aku bermula sebagai seorang yg innocent... hahahaha.. innocentnya.. sampai la sekarang, aku kira aku dah jatuh kategori senior kut.

Walau senior, tak bermakna aku dah master dalam bab2 menyusu ni, tp boleh la kalau aku nk share sket2.. Aku pun masih belajar.. Buktinya, pamplet yang aku dapat masa memula aku belajar menyusu dulu sampai sekarang aku masih simpan. ader melekat kat peti ais tu... kalau ahmad fatih kacau, sanggup aku kejar dia satu rumah... sayang tuuuu...

 


Hospital yang bagi aku... Banyak info kat pamplet yg satu ni.

Eh... jap... tajuk tadi the journey kan? ok back to niat asal aku bila aku taip "the journey" tadi.Sebenarnya aku nk share pasal scheduling of pumping...

Sepanjang tempoh aku menyusu ni satu yang aku maintain dari dulu sampai skrg adalah schedule aku mengepam. Sangat penting ya ibu2 sekalian. Kenapa korang tanyer? Yer la, bila kita mengepam ni, satu cara utk pastikan hasil pengepaman kita sama jer sepanjang masa adalah dengan memastikan schedule pengepaman kita adalah sama setiap hari. kalau tak sama pun, hampir sama la...

eh, tak boleh nk menten?
keje tak tentu masa?
kena outstation, tak boleh nk cari masa mengepam?
eh, eh, eh eh... alaaaaaa... x boleh la...

ok. itu semua alasan.
Meh nk tanyer...
Sesibuk mana pun korang keje ada x sampai tak lunch?
ataupun sampai tak blh rehat petang kalau kursus tu?
Eh, tak boleh lunch? takder rehat petang??
ish ish ish... zalimnya bos korang...
heheheheh.. aku tau bunyinya sangat sarkastik.

Sebenarnya, yang nk aku gambarkan adalah masa boleh dicari.
Ini schedule aku dari dulu sampai sekarang...

Session 1
5.30am 
Bangun2 tido pagi, terus aku pam...
dapat la dalam 6-10oz.

Session 2
12.30pm - 2.30pm
Most of the time aku akan pam time lunch... tapi kekadang cepat sket, kekadang lambat sket, tp dalam jangka masa tu la..
time ni dapat la dalam 10 - 16oz.

Session 3
5.00pm - 7.00pm
ini biasanya sebelum aku balik keje la.. kalau ader kursus lepas abes sesi petang aku pam la...
dpat la dalam 6-10oz juga...

Session 4
11.00pm - 12.00pm
ini biasanya abes sesi malam... kalau kursus la...
dapat dalam 6-8oz

Session 1 sampai 3 tu aku buat kalau aku keje macam biasa dan takder apa2 kursus atau outstation. Takder la session 4, sebab bila sampai umah jer, hero2 aku kompom gayut tak ingat.
Session 1 sampai 4 tu aku buat kalau aku kursus sampai malam atau kena outstation la kan. 
Each session aku akan normally pam 10minit. Paling lama adalah 15 minit. Which is sgt jarang. 

Alhamdulillah, setakat ni macam tu la jadual pengepaman aku, dan aku berjaya menyusu 2 anak aku sampai 2 tahun.. In fact ahmad fatih sampai 3 tahun setengah, and ahmad faris sekarang 2 tahun 11 bulan, masih lagi meyusu share dgn ahmad farid yang 3 bulan.

Alhamdulillah... murah rezeki mereka dapat menyusu susu ibu.

Owwhhhh ya... aku bernasib baik sebab aku keje gomen. Jadi time tu blh la aku arrange sket2. Namun tak seme la senang bagai yang dirancang. Keje aku ni byk outstation, wajib la sekali sebulan. kekadang sebulan 3 kali pun ada. And sekali outstation wajib 5 hari waktu bekerja. Dan ada sampai ke sabah pun. Dengan semua halangan tu serta mengamalkan jadual macam di atas aku masih dapat menyusukan anak sampai 2 tahun, serta dapat mengepam dan mengekalkan production susu.

Alhamdulillah, aku bukan nk riak, tapi aku sangat bersyukur. Sebab aku tahu seme yang terjadi adalah rezeki dari Allah untuk aku dan keluarga. Tapi aper pun, rezeki tak datang terpijak. Semua kena usaha. Dan Allah dah janjikan, setiap yang berusaha akan pasti dapat hasilnya...

Petua aku? Aku tak der mengamalkan apa petua.. cuma yang aku sentiasa pastikan :
1. Walau macam mana sibuk atau letih atau malas pun aku, schedule kat atas tu wajib ikut.
2. Walau jauh mana atau lama mana pun aku pegi, aku akan doa pada Allah, susu aku ada untuk anak2 aku. Jangan kurang walau terpisah 5 hari.
3. Pemakanan kena jaga juga la... aku banyak minum air masak. 2L sehari memang kompom. Biasanya lebih. And kalau mood nk diet datang, sehari aku wajibkan juga amik nasi sekali. Kalau menyusu insyaallah korang akan automatic kurus walau tak diet. Jangan bimbang kay.
4. Apa lagi ek... Aku pun tak tau... setakat ni itu jer aku rasa... aku tak amik any supplement. Dulu masa memula menyusukan ahmad aftih, ada gak la cuba, tp aku ni kalau bab supplement memang fail...
5. Aku ingat yg paling penting, adalah doa kepada ALLAH SWT. Walau macam mana usaha kalau korang tak minta dan Yakin  pada Yang Kuasa, maka usaha pun entah kemana.. tapi doa harus disusuli usaha yang berterusan ek.. Aku bukan sempurna, bukan juga ustazah, tapi aku share apa yang aku buat... 

Nota kaki entri ini : Aku penah mengepam sambil drive. Puncanya bukan la sebab terlalu sibuk, Tapi aku terlalu malas nk pam. Tapi bila masuk kete aku rasa rugi kalau tak pam, so aku pam la juga sambil drive. Aku yang cari susah kan... hihihihi

Friday, December 13, 2013

Demoralize

Aku sangat down tika ini.
Down giler.
Down sampai aku rasa aku kecik sangat.
Down sampai aku rasa aku bodoh sangat.
Down sampai aku rasa aku tak layak duduk dgn seme orang.
Down sampai aku rasa aku ibu yang paling teruk.
Down sampai aku rasa tak layak jadi isteri untuk suami aku.
Down untuk buat apa sahaja.
Down untuk cakap apa sahaja.
Down sampai rasa serba serbi tak kena.
Down! Down! Down!
 
Kala ini aku rasa kalau dekat dengan orang..
Tak kira suami, anak atau rakan-rakan..
Aku akan musnahkan harapan dan perancangan mereka.
Seriously!
Help me!!!!
 
Aku rasa terlalu rendah diri.
I cannot help myself anymore.
The worst is, i cant even cry.
What should i do to release all this uneasy feelings.
Help me, please.....
 
 
I went to the bookstore yesterday.
Actually, just a stop by before doing something else planned earlier.
and suddenly, i do think i need a self help reference.
I found one book, and i hope this could help as a beginning.
 
Confidence by Dr Rob Yeung
 
It's quite some time since i last read this kind of book.
I did read between those time, but just a novel.
Tonnes of them lately.
It's entertaining, but it doesnt help in improving my motivation.
So hopefully i can finish up this book within the short period.
Not only finish reading,
but also get something to boost up the motivation,
self esteem, self belief or on other words
my CONFIDENCE towards me, myself. 
 
Footnote : Babbling here is actually one way which i found can reduce a bit my stress.
But, knowing myself, i dont know how long it'll remain.  

 

Pengalaman Bersalin...

Dah 3 kali bersalin kan. Tiga kali la juga debarannya sama. Sama kuat sama hebat.
Begitulah sakitnya. Sama jer sakit.
Ramai yang kata... "Dah nk masuk 3 kali ni dah biasa kan?? Ala rilek jer"
Cuba ko rasa tengok. Boleh rilek tak??
ooooo.. korang boleh. Ok fine. Aku tak leh.

Seriously... sakitnya x sama.
In fact yang ke-3 ni adalah pengalaman paling istimewa untuk aku.
Naper istimewa???
Aku sakit kali ni berbeza sket... Sebelum bersalin sakitnya tak seberapa.
Bukan tak sakit. Memang sakit. Mana ada nk bersalin tak sakit. Yer tak?
Cuma kali ni sakitnya aku masih boleh bertahan... Sampai hospital aku boleh rilek pegi mendaftar sendiri.
Dengan lenggang mak limahnya.
Siap tolak offer wheelchair yang nurse tu nk kasi.

Aku : "Eh tak per la, saya boleh jalan lagi ni."
Nurse : "Takper puan, dah sampai hospital ni, boleh jalan ker tak, tetap kena naik wheelchair"
Aku : Baiklah...

Terpaksa redho. Hihiihii..
Sampai labour room. Doktor cek dah terbuka 5cm tau. Masa tu dalam pukul 9.30++ macam tu.
Doktor pulak tgh handle satu kes lagi..
Aku pun rilek la sambil tggu doktor.

Aku : Abang, tolong la sayang bukakan tv tu. Sambil2 tggu ni blh la tgk.
Hubbyku : Tak der remote la syg. Kita borak2 jer la...
Aku : Eh, tak per la. Abg pegi la semayang n makan dulu. Pastu daftar masuk. Sayang ok lagi ni. Nanti nk bersalin abg kena ader sebelah. Baik setelkan seme dulu.

Seriously, walau dah 5cm buka, aku memang boleh rilek sangat. Siap boleh berzikir dgn tenang sambil tggu hubbyku. Kalau yang sebelum-sebelum ni, 2cm aku dah kelam kabut. Sakit gila. Apa pun tak ingat. Langsung tak leh handle.

Jam 10. 45 mcm tu, nurse datang lagi..

Nurse : Mari la nk cek lagi puan. Anak ke tiga biasa cepat.
Aku : Ok
Nurse : Eh, dah 8cm. Saya kena prepare dah ni utk puan bersalin.
Aku : Dr dah siap kat sana??
Nurse : Jangan bimbang puan, nanti puan nk bersalin dia datang.
Aku : Saya nk msg husband saya la, minta dtg sini. Dia pegi daftar tak setel2 lagi dari td.

10 minit mcm tu doktor datang, tengok ECG. Hubbyku pun dah sampai.

Doktor : Contraction tak kuat mana ni. U rasa sakit tak?
aku : Hurmmmm... sakit doktor. Tapi ok lagi ni.
Doktor : Mari saya tgk baper cm dah buka.
......
Doktor : Eh, dah 10cm ni. U sakit tak ni. U dah kena teran ni...

Ini permulaannya. Permulaan kesakitan yang teramat sangat.
Kenapa sakit??
Sakit sebab aku tak rasa sakit tp kena teran.
Seriously abes tenaga.
Sakit memang ada. Cuma bukan sakit yang sebabkan aku boleh meneran dengan jayanya.
Doktor pulak kena cakap. "Ok ros, contraction tu, teran."
Aku pun teran. Memang tak berhasil sebab aku tak rasa contractionnya. Tp tenaga habis.
Banyak kali mcm tu...
Akhirnya, dalam duk kelam kabut nk meneran tu, doktor terpaksa induce aku.
Ya Allah sakitnya baru datang bila dah induce. Sakit sesakit sakitnya... Allah jer yang tau..

Dan alhamdulillah, lepas induce, dua kali teran tak silap aku, baby dah kuar... Alhamdulillah...
Aku dah hampir berputus asa. In fact aku dah siap terlintas di pikiran, kalau last teran ni tak kuar lagi, aku nk mintak operate... Sakit sangat2222 ditambah aku dah takder kudrat nk meneran...
Lepas bersalin, aku tak boleh bangun. Tak macam bersalin  yang dua lagi. Aku rilek jer bangun. Masuk jer ward, boleh terus mandi.
Tapi kali ni, nk angkat baby pun tak larat. Tenaga kalau ada meter boleh baca kompom bacaannya 0.
Sahkan nk angkat baby, doktor letak baby yang baru lahir atas badan aku pun aku tak leh nk appreciate...

Dah la dengan kesakitan yg masuk hari esoknya pun x berkurangan, husband pulak tak dapat tggu aku di ward.
Sebabnya ahmad fatih tgh demam kat umah.
In fact masa aku tengah meneran utk kali yang terakhir tu, husband aku pegi angkat tepon.
Ingatkan nk marah lepas baby kuar tu. Sempat lagi kan.. heheheh
Rupanya dia kata, adik aku call. Dari hospital. Suhu fatih 39.5 deg C.
Dah la sakit bersalin blm abes. Sakit risau pulak datang. Allah jer yang tau.

Lepas sihat demam tu, naik pulak mcm chicken pox tu. Bawa ke klinik, rupanya HFMD.
And memang  HFMD macam tu. Demam dgn suhu tinggi, then bila sihat baru naik biji2 tu.
Sehari selepasnya baru jangkit pulak kat ahmad faris. Dan ia sememangnya senang berjangkit.
Maka dengan itu, ahmad farid terpaksa ditinggalkan di hosp selama 10 hari, baru bawa blk..

Eh, dah la.. panjang sangat dah ni.. Dah banyak melalut pun.
Dah la sekeping gambar pun tak der... Buhsan!!
Aper pun, itu la pengalaman bersalin paling sakit setakat ini.
Walaubagaimanapun, aku tak pernah serik.
Eh, silap... serik jap masa sakit tu.
Kikikiki..
Tapi sebetulnya kalau Allah masih bagi aku rezeki, aku terima dengan hati terbuka.


Nota kaki entri ini : Setiap kali mengandung lain peelnya... Lahir anak kedunia juga berbeza kerenahnya.. Namun itulah penyeri kehidupan... Itulah harta tak ternilai. Itulah amanah Allah yang perlu dijaga serta dididik dengan sempurna. Alhamdulillah, itulah rezeki tanpa nilai dari Yang Esa. Sesungguhnya kenangan sakit masa bersalin akan hilang bersama kenangan indah waktu membesarkan mereka..


Thursday, December 12, 2013

My 3rd Hero


Alhamdulillah.. 11/12/13 genap la tiga bulan hero no. 3 saya..
Eh..
Hehehehe...
Alhamdulillah, saya dah ader 3 hero sekarang..
Bersyukur. Seronok. Letih. Tensen. Meriah.
Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.
Murah rezeki Allah untuk saya.
Harta tak bernilai untuk saya...
 
Ini yang no. 3...
Buah hati pengarang jantung saya...
Dilahirkan pada 11 September 2013
Pada Jam 11.17 mlm
Dengan berat 3.33kg.
Diberi nama Ahmad Farid bin Asri.


Day 1
 
Day 4 or 5.. masih di hosp. Kena kuarantin sebab tak leh balik umah...
 
Bersalin kali ke-3 ni betul-betul mencabar.
Aku kira ini berlaku adalah atas faktor umur yang dah semakin meningkat.
Hehehehe. Ini gelak sedar diri yang malu2... Hahahahah 
Selain pengalaman bersalin paling sakit, ia juga jadi yg paling merisaukan.
Baby dilahirkan, abang-abang dia kat umah pulak kena HFMD (Hand foot and mouth disease).
So, terpaksa la tinggalkan baby kat hospital dulu.
Takut berjangkit.
Day 10 baru boleh bawa dia balik umah.
 
 
Tak ingat dah day berapa.. tapi baru blh balik umah sehari dua..
mungkin day 11 or 12

Ni masa raya haji...
 
Masa raya haji aku adalah masih berpantang.
Namun begitu, demi menjadi isteri mithali serta menantu yang disenangi.. ecewahhh.
Aku ikut suami balik kampung.
Yang benarnya, tak best kut kalau 
suami and anak2 balik beraya kita duk umah.
tak ker syahdu mcm tu???
Walau raya haji jer..
So aku ikut la. Dengan stokin dan kain batik sebagai uniform raya.
Alaaaaaaa... raya haji jer punnnn...
hahahahaha...
 
Sebelum dan selepas cukur.
 
Garang kan bila dia dah takder rambut.
Itu gen ayahnya okkk..
Kalau ikut aku kompom manis...
 
 
Tembam kan... Hampir 2 bulan. Timbang masa cek 2 bulan adalah 6.19 kg.
 
Masa cek 2 bulan, doktor pesan...
"Jangan banyak sangat menyusu ya farid, sila exercise".
Hahahahah.. Doktor adalah sangat cute.
Aku ingat seme ped adalah begitu.
Kalau tak mereka bukan pediatirician.
 
 
Tembam kannnnn.. tengok lengan and jari dia. Ko aderrr?? Hahahaha

Ni gambar spesyel. Ahmad fatih yg capture... Latest ni.
3 bulan dah umurnya. 

 Aku bersyukur sangat2.
Sebelum bersalin kerisauan utama aku adalah abang2nya.
Ahmad fatih dan ahmad faris adalah sangatttttttttt aktif orangnya.
namun, kerisauan aku tinggal kerisauan semata-mata.
Ahmad fatih adalah abang yang penyayang.
Dah boleh jaga adik.
Dah boleh nyanyi utk adik.
Dah boleh pujuk adik ketika menangis.
Ahmad faris pula abang yang protective.
Nobody can actually touch his brother.
Langsung tak boleh.
Walaupun nenek dia.
Hahahahaha..
Aku tahu. Dia over protective!!!
 
Ahmad faris. Sayang sangat ngan adik dia.

Ahmad fatih. Dah pandai jaga adik.

Nota kaki entri ini :
Ahmad fatih dan ahmad faris adalah dua anak yang sangat supportive.
Seme benda mereka boleh tolong.
Tolong buang pampers.
Tolong amikkan baju baby.
Tolong buai baby.
Sampai kekadang bergaduh nk membantu.
Alhamdulillah...
Moga Ahmad farid juga jadi begitu nanti
Moga anak2ku Ahmad Fatih, Ahmad Faris dan Ahmad Farid menjadi anak2 yang soleh.