Wednesday, January 23, 2013

Lagi-lagi ahmad fatih!!!

Hurmmmmm....
Sedang-sedang aku sibuk tarik selimut untuk tido, ahmad fatih bersuara :
Fatih : ummi, boleh x buka lampu sket. Abg x selesa la gelap sangat.
Ummi : tak yah la bang. Nti kalau cerah ummi takut kita nampak hantu ("jgn tiru aku takutkan anak2 ya...")
Tau aper jawab fatih?????
Fatih : ish ummi ni. Mana boleh percaya hantu2 ni seme. Hantu mana wujud ummi. Buka jer la lampu tu ummi...
Ummi : .........
Aper aku boleh jawab. Otak aku terus stop process aper yg sepatutnya diproses. Ahmad fatih sambung lg...
Fatih : jom la ummi teman abg tgk citer kartun sambul peluk abg.
Ummi : jom
Fatih : terima kasih ummi teman abg. Tp dh la tulis kat telefon tu....
Ummi berkata dlm hati : kalau dia tahu aku tgh update blog, apa agaknya komen dia...

Patutlaaaaaaa....

Patutla ahmad fatih demam awal tahun hari tu..
Patutla ahmad faris pun sama..
patutla ahmad fatih asik nk melekat...
patutla ahmad faris asik merengek..
patutla ahmad fatih sket2 ummi sket2 ummi sket2 ummi..
patutla ahmad faris asik nk bergayut jer 24 jam...

patut laaaaaaaa....
 
 
we r expecting
 
 
 
ok.. means kena layan la seme yang patutla berlaku lately ni..
tp macam mana???
dah tak larat nk layan yang patutla diri ini jadi begini..
kalau begini harus bersabar..

Tuesday, January 22, 2013

"Ok, ayah ngan ummi pegi la keje"

Ok, sebagai permulaan aku nk buat pengumuman. Pengumumannya adalah :
"Harap2 korang bersabar la dengan aku di awal2 tahun ni. Kerana aku akan banyak update pasal kerenah ahmad fatih. Sama ada ahmad fatih tu memang banyak membuatkan aku terbahak2 gelak atau pun aku masih terkena renjatan anak baru masuk sekolah. So, sedikit sakai la kan.. So layan kan ya..."

___________________________________________________________

Ok, sambung citer. Cukup pengumuman yang macam ayat penyataan tu.

Ayah adik senyum ummi nk amik gambar....


Alkisah ahmad fatih ngan ayahnya malam tadi sepulangnya ayah dari kerja...

Ayah : Abang, esok ayah ngan ummi tak dapat hantar and amik abang dari sekolah.
Abang : Ok, ayah ngan ummi pegi la keje. Abang ok.
Ayah : Good macam tu. Abang naik ngan uncle zam ok. Uncle yang ayah kenalkan semalam.
Abang : Eh, tak yah la yah. Abang cuti esok, x yah pegi sekolah. Ayah ngan ummi pegi keje ok.


hahahahahahahahahahaha... gelak golek-golek aku.
Ingatkan dia betul2 ok.
Jawab punya macho. "Abang ok"
Sekali, dia cuti pula yang dia maksudkan.
Geleng paler hubby aku.

Hahahahahahahahahaahahahahahahaha...


Oh ya, uncle zam to transporter yang amik budak2 pegi dan blk sekolah... Pagi tadi pun fatih tak mau naik ngan uncle zam lagi.

kata dia : Abang kan dah kata, abang nk naik ngan ayah and ummi jer....

Adoiiiiiiii laaaaaaa.... tadi pun nangis lagi di tangga sekolah....


Monday, January 21, 2013

ahmad faris yang dah makin naughty. ..




Itu la ahmad faris sekarang. Tak makan saman.
Ikut suka dia jer. 
Lebih ngengader dari abangnya...
Boleh juga dikatakan lebih manja dari fatih...





Tengok la tu... nampak tak ignorance habit dia??? itu la ahmad faris sekarang...


Sekolah?? dah banyak abg sekolah...

"Sekolah?? dah banyak abg sekolah..."

Itulah dialog ahmad fatih bila disuruh ke sekolah pagi td...heheheheh


Oh yaaa... masuk 2013 ni ahmad fatih dah masuk 4 tahun la kiranya... So, aku n suami dah decide untuk hantar dia ke sekolah.  I mean pre school...

First day nk kena pegi sekolah

 Maka kesimpulannya dah sekolah pun dia. Adoiii la, susah juga bila dia dah kesekolah. Dengan tabiat dia yang susah nk tido awal malam membawa kepada susahnya nk kejut dia bangun waktu pagi..

Tapi ahmad fatih is always ahmad fatih.. ada ajer yang dia nk ckp walau dia mamai tak hengat waktu pepagi bersiap nk kesekolah. Antaranya:

Hari ketiga sekolah (1st and 2nd day, he's seem to be okay with the school, but when day third is coming....) :

Ayah : Abang, jom bangun mandi, dah lambat ni..
Fatih : Abang ngantuk la ayah..

tp dia ikut juga ayahnya ke toilet... sesudah mandi.

Ayah : Jom, kita pakai school uniform untuk pegi sekolah .
fatih : Aper? Sekolah? Pengsan la abang macam ni...

Siap dengan gaya jatuh terbaring atas tilam..
Drama king kan dia...


Hari keempat sekolah..

ayah : Abang bangun, mandi. Nk sekolah ni, dah lambat.
Fatih : Sekolah lagi? Abg pegi sekolah dah banyak la ayah. Abang ngantuk, tak mau sekolah..
Ayah : Maner boleh, abg kena sekolah 5 kali seminggu.
fatih : Abang dah sekolah banyak, satu, dua, tiga, empat, tujuh, sembilan, sepuluh...


sambil dia tunjuk jarinya kat ayah dia...


Hari kelima sekolah :

Ayah : Abang, bangun. Jom mandi. hari ni last sekolah.
Abang : Ayah, abg kan kata abang dah sekolah banyak. Lagi pun abang tak mau sekolah lagi. Ummi ngan ayah anta abg sekolah garang.

Hahahhaahhahahahahaha... Itu la akal ahmad fatih hari2. Adoooiiiii la.. Letih nk menjawab. Lagi kita jawab, lagi dia panjang akal. Kita jawab A, dia jawab B, kita kata C dia kona D...

First day balik sekolah....

Banyak yang jadi.. banyak lagi nk citer. Byk juga nk share. Tp nti la....

Ahmad fatih sampai hari ni, hari keenam dia bersekolah masih nangis apabila ditinggalkan disekolah...

Wednesday, January 02, 2013

Selamat Datang 2013

Woiiiii.. Baru bangun tido kut..
Hehehehehe...

Lamer betul tak menulis disini...
Ish, masih hidup la.. masih tabah mengharungi hari2 yang mendatang..
Chewahhh..
Bunyi macam excellent..
Hakikatnya... tersungkur di persada bumi...


Banyak nk cerita..
banyak nk tulis..
cuma tak berjaya mengurus masa dengan bijak.
maka banyak yang tertangguh.
banyak juga bunyi cengkerik.
banyak juga kebisuan.
banyak juga kekosongan.

Yag kekal..
entri terakhir itu la.
entri sept yang lalu.
entri yang macam dah jadi front page blog ni..
hehehehe....

cuma nk ucap selamat datang tahun 2013.
eh, dah bertambah lagi umurku.
eh, dah makin tua ke.
eh, bila nk tambah anak lagi.
eh, azam tahun ni apa ya?

hehehehehe..
tu jer la..
sesajer nk mulakan muka baru..
mulakan entri baru.
tapi bukan azam baru.


Nota kaki entri ini : Babai 2012...