Thursday, September 27, 2012

Sahabat...

Semakin berusia rasanya makin kurang pula bilangan sahabat di sekeliling saya... Saya pula jenis yang susah betul nk mesej2 tanyer khabar dan sebagainya. Ditambah pula ketiadaan social networking seperti facebook, instagram, twitter dll...

Bukan bermakna saya boleh hidup tanpa kawan-kawan, mereka sangat penting utk saya. namun kesibukan bekerja dengan status isteri dan ibu, sedikit sbyk membuat saya sendiri berkeputusan agar mengurangkan aktiviti bersama kawan2. Tapi bukan bermakna saya tiada kawan-kawan. Tp waktu utk bersama kawan-kawan biasanya di hari bekerja sahaja... Bila sampai ke rumah, henpon ntah kemana, komputer ntah kemana yang tggl cuma anak2 dan suami...

Maka, bila begini jadinya, kawna-kawan baik saya kini adalah suami dan anak2. Most of the time dgn mereka... Berkawan dgn diarg ni syok, especially bila dengan anak2....  Contohnya :

Bila dengan ahmad fatih...


Dia la kawan gaduh saya... Dia wrestling saya, saya wrestling dia balik... Dia ngajuk ngan saya... Saya tak nk kawan ngan dia... Dia datang pujuk saya.. Saya peluk dia...

Dia la tempat perceritaan saya... Saya bersedih dia bertanya.. Saya menjawab, dia tanyer lagi kenapa.. And the best thing dia akan kata... "Ummi jangan sedih, abang kan ader." Tak pun, "ummi jangan sedih ya nanti abg bagitau ayah"

Dia la teman tido saya. Hehehehe... Bila malam saya tanyer dia, "abg nk tido dengan siapa, ummi ke ayah". "ummi" jawab dia.. Kejap-kejap tu.... "Ummi abg nk peluk ummi ya". Kejap2 lagi pulak.. "abg, ummi nk nenen adik ni, jap lagi peluk", "ala.. abg nk peluk ummi" sambil tangan melingkar kemas di leher. "Ishhhh, abg ni, tak larat la ummi macm ni"................................... Sedar2 dah pukul 3 pagi.. dia terbaring di sebelah... Jauh disudut hati, sedih sebab tak sempat peluk dia, tak tahu dia tido bila, saya dah jauh terlena... Lalu saya peluk, saya cium dia...

Dan mcm2 lagi.. Saya boleh gaduh dgn dia pasal benda kecik pun... Contohnya... Saya tgh tgk tv "Ummi, abg nk tgk citer kartun".. "alaaaa abg, ummi tgk citer ni stgh jam jer".... "abg nk tgk citer kartunnnnn". Dia mula cari jalan kacau mengacau... Dia menjerit, dia main tab dengan volume paling tggi, dia datang depan saya cuit sana sini, dia tutup tv... Macam2... Last2, saya pegi duduk btl2 depan tv, kuatkan volume, buat2 tak reti dia nk tgk citer kartun... Hahaahahahha... Macam budak2.. Tapi tak per la, dia kan kawan saya...

Bila dengan ahmad faris...


Dia masih kecil tp dah besar... Masih belum boleh bercakap pun. Setahun lapan bulan.. Tp apa yang kita cakap, kita sampaikan, semua dia paham...  Tp masih belum boleh treat dia sebagai kawan2 gaduh, tp dia tahu kalau saya ngajuk ngan dia... Hehehehe..

Tapi, seronok juga ambil kesempatan dekat ahmad faris ni.. Contohnya,

Bila dia nk nenen, dia akan tunjuk signalnya... Saya kata"nk nenen cium ummi dulu"... Ahmad faris ni jenis yang sangat kedekut dengan ciuman, tak mcm abgnya... Dia lebih sanggup nangis dari cium.. Hehehe.. Tapi ada saya kisah, nk nenen cium dulu... Hahahahahha... Dapat la, tapi cium secukup rasa jer la, sekadar letak mulut dia di pipi saya... Tapi ok la, at least kan...

Ahmad faris ni, saya jangka akan membesar jadi lelaki yang sgt pemalu dan ego.. hahhh gitu.. Bukan aper.. Dia paling kuat merajuk, paling susah nk pujuk... Dia lebih sanggup tertido tanpa nenen kalau saya lambat kasi nenen... Sanggup menangis golek2, dari saya dukung dan pujuk... Saya buat mcm mana??? Saya biar jer... Tak pun kalau dah tak larat sangat dgr dia nangis.. Saya akan kata "abg, mai kat ummi, adik tak sayang ummi ni. Adik tak mau nenen dah ni. Abg mari amik nenen adik"... Maka, dia akan tambah volume nangis dia, sambil cepat2 dtg kat saya.. Tkt abg dia amik nenen dia... Tp kalau abg dia sempat, dia tbh lagi volume dia, cuma dia tak der la nk abaikan saya lagi... Hehehehehe.. Dia akan usahakan juga dapatkan nenen dia.. Tp nenen tau, bukan ummi... Kalau suruh cium time mcm ni, jangan harap... 

Bila dengan ayahnya..


Hehehhe.. Yang ni tak yah citer la.. Rahsia rumah tangga... Kihkihkihkih....


Nota kaki entri ini : Tiap pagi bila saya bangun, saya akan tengok mereka yang masih lena tido.. Tiap pagi juga bila tengok wajah mereka saya akan terasa saya sgt tak sempurna.. Tiap kali itu juga saya bertekad akan jadi lebih baik hari ini... Namun, tiap kali itu juga, saya bahagia, jadi isteri, ibu dan sahabat untuk mereka...

Sahabat setia, kekal selamanya...

Wednesday, September 26, 2012

berhenti kerja???????

sejak menjadi seorg ibu 3tahun yg lalu, memg selalu terlintas nk benti keje ni. tp tumpang lintas jer la, benti btl2 tu kena buat analisa dulu. mcm2 analisa kena buat, analisa masa, analisa kewangan, analisa bagai2 la....

tp itu, saya yg ckp. sy yg pikir. syg ingat sy sorg jer pikir. rupanya anak bujang kat umah tu pun duk mikir samer.

smlm sy blk lbt dari keje. biasa la. rutin harian. nk dpt blk ontime tu jarang la kan. so, kerana dh lbt, ditambah suami ader mesy di luar, maka sy berkeputusan tapau kfc jer la... sdg mkn bersama maid n dua bujangku itu, aku berbual kosong dgn abg si ahmad fatih. tiba2 maidku menyampuk.....

erna : akak tau, abg ckp aper kat erna td?
saya : aper?


memetik semula perceritaan erna.

abg : kenapa umi pegi keje cik erna?
erna : kalau ummi x keje mcm mane nk ader duit beli susu abg?
abg : ayah kan ader. ayah jer beli susu. ayah jer pegi keje. ummi x perlu. ummi duduk umah ngan abg.
erna : cik erna kan ader teman abg?
abg : cik erna x best. kene ummi juga tmn abg. abg bosan la duk umah ummi xder.

kembali ke perbualan saya dan erna.

saya : mana dia dpt perkataan bosan tu?
erna : dia dgr maksu dia selalu ckp....
saya : btl ker abg ckp camtu?

pertanyaan tu saya tuju dkt ahmad fatih. dan dia cuma senyum. dan bila dia senyum itu maknanya btl la perceritaan erna. ahmad fatih ni kalau x btl dia akan ckp x, dan kalau dia tak paham dia tanyer "ummi ckp aper ngan cik erna tu ".

maka skrg, dari smlm spi skrg saya duk pikir, rupanya anak2 pun duk terpikir, baikla ummi ni duk umah teman diarg.... mcm mana tu?? tu blm kalu ahmad faris blh ckp... tkt nti ayatnya akan lebih bombastik...


dia selau buat saya berfikir....
x sbr nk dgr aper pulak komen dia....


nota kaki entri ini : ahmad fatih kalau bercakap memg petah dan sentiasa bermesej.

Monday, September 03, 2012

Perkongsian bersama

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Dah lama sangat membisu, seeloknya dimulakan dengan salam memohon keberkatan yang ESA. :). Inipun takder apa yang nak diupdate...

Cuma sebentar tadi, saya sibuk mengosongkan mailbox email pejabat. Banyak sungguh email yang tak berbaca. Mailbox pun dah penuh melimpah ruah.

Dalam proses mengemaskini serta membaca semua email yang diterima, banyak pula email2 berguna yang boleh dikongsi bersama... Kat opis saya ni memang banyak email2 sebegini dihantar. Untuk perkongsian dan peringatan bersama. maka terdetik la di hati nk dikongsi bersama disini juga...

So, lets roll together, what've been shared by my generous colleague...

 
 
 

Ok, share tiga dulu.. Best kan... Ilmu yang disampaikan melalui poster2 cantik mcm ni...

Nota kaki entri ini : Walaupun sedikit, tapi moga-moga memberi kesan pada diri kita bersama...

Thursday, August 09, 2012

dia buat saya terharu...

semalam saya menemankan suami berbuka melayan pelanggan2nya. aktiviti biasa dibulan puasa. dan kebiasaannya, suami akan membawa anak2 bersama. saya suka  ajer, tak payah masak, tp masih dpt mkn bersama sekeluarga.

but.... ade tetapinya aktiviti ini. bila menemankan suami kebiasaannya juga saya kena la melayan isteri2 pelanggan suami saya. dan dgn itu kurang la waktu saya melayan hero2 saya. secara sedar tak sedar, anak2, maid saya yg melayan kerenahnya. sebetulnya saya sedar. tapi harus patuh pada keadaan.


namun smlm saya tersentuh dgn sikecik comel saya. di ketika saya menghulurkan tgn utk mendukung dia, dia menolak. tp saya paham. kalau sy berada ditptnya, as a kid, takkan dia nk duduk atas pangkuan saya mdgr perbualan yg dia lgsg x paham. lebih baik duduk dgn maid sy yg tak pernah jemu melayan dia berjalan ke sana sini.

dia la pengarang jantung hati saya.

dia la hero pujaan hatiku

walaupun paham, as a mom, saya tetap tersentuh. tersentuh akibat kelemahan diri sendiri. tersentuh mengenangkan keletah anak2.

tak mahu trs melayan duka lara hati, saya terus mengusik adik, saya katakan padanya :

"adik, ummi merajuk ngan adik.
adik lgsg x mau kawan ummi mlm ni.
adik x sayang ummi dh ya.
x per la, biar la ummi kawan sorg2 jer."

selesai saya bercakap. dia cepat menegur saya dgn gayanya. saya buat2 x layan. terus dia turun dari ribaan maid saya dan menghampiri saya. meminta sate dari saya. menghulurkan tgn meminta saya mengangkatnya.

saya pandang wajahnya. dia masih belum blh bercakap. tp dh boleh menzahirkan apa2 yg dikehendakinya melalui perbuatan dgn gayanya yg tersendiri. dan saya TERHARU, dia juga dh paham apa yg saya katakan. malah dia tahu mcm mana nk mengambil hati saya...

hurmmmmm.. anak2 sering buat saya tersentuh. sering juga menggembirakan saya. bijak juga memetik suis kemarahan saya. namun pandai sgt mengambil hati saya...

nota kaki entri ini : alhamdulillah, indahnya nikmat menjadi seorang ibu. moga amanah ini dapat kujaga dgn sempurna.

Wednesday, July 25, 2012

minuman kesihatan ketika berpantang

Begini ceritanya...

Semasa berpantang selepas melahirkan putera keduaku, ahmad faris dulu, saya mengambil orang menjaga saya selama 2 minggu. Tapi tujuan entri ini bukan nk cerita pasal penjagaan tu walaupun memang ketika itu  diriku dilayan laksana puteri turun kayangan oleh kak fatimah dari shadira post natal & beauty house.. Hehehehhe... Yang saya nk kongsi disini adalah resepi minuman herba serta air mandian herba yang disediakan oleh kak fatimah yang menjaga saya ketika itu...

dah lama saya nk share tp asik lupa. So, sekarang dah ingat baik terus taip.

Resepi 1 : Air Herba Minum

4 batang kayu manis
21 biji bunga cengkih
1/4 kg halia
2 @ 3 batang serai
1 @ 2 helai daun pandan
Gula melaka - secukup rasa
air secukupnya.

*Saiz periuk nanti ai balik tengok and update esok.

Resepi 2 : Air Herba Mandi

1/2 kg lengkuas
1/2 kg halia
1 cekak serai/serai wangi
Daun limau purut (Ikut suka tapi bersesuaian la dgn air yg nk dibuat)
5 @ 6 batang kulit kayu manis
Daun inai (pun ikut suka)
Daun mengkudu (pun ikut suka)
Daun pandan (sepokok yang ader lebih 8-10 helai)
1 bungkus kecil halba
1 bugkus bunjut rempah dari shadira
Bunga cengkih (ikut suka gak)
Air secukupnya...

*Saiz periuk sama seperti nota diatas
*Yang ikut suka tu, boleh la disi bersesuaian la dgn air yg nk dibuat
*daun mengkudu ngan daun inai tu optional, kalau ader terbaeeekkk, kalau takder masih blh buat air ni tau...

Air herba minum tu memang mujarab, insyaallah dapat mengeluarkan semua angin dalam badan. Untuk saya la kan. Waktu berpantangkan fatih hari tu, sakit2 pinggang menyusukan dia. Sampai tak blh bgn. Tp masa ahmad faris, langsung tak sakit2 badan. Walaupun masa tu siap susukan fatih lagi. Tapi memang cargas hari2. Cara minum setengah gelas, 2 kali sehari, waktu lunch n dinner. Tapi air ni orang bujang dan blm ader anak tak boleh minum. Orang yang dah ader anak sahaja boleh, at anytime kalau rajin blh buat.

Air herba mandi tu memang menyegarkan badan. Kalau letak daun inai tu, nanti muka2 seri2 jer.. tapi yg penting badan segar. boleh buat basuh tempat melahirkan lagi. cepat sihat kesan jahitan. mandi suam2 tau, air rebusan yg panas tu campur ngan air sejuk. satu set bahan diatas, blh rebus utk mandi seminggu. pastu baru tukar.

Nota kaki : Sewaktu minum air herba tu kan, saya menyusukan ahmad faris, alhamdulillah dia tak cirit birit. So, kalau ader yang minum pastu anak cirit birit silalah berhenti ya. Minum bila anak dah besar sket. tapi menurut kat fatimah, air ni tak panas mana, so memang tak pernah lagi ader mak yang dia jaga, babynya kena cirit birit bila minum air ni. Minta yang terbaik dari yang ESA. Moga dipermudahkan olehNYA.

Wednesday, July 18, 2012

a working trip to sabah

wahhhhhh... sounds like a very hectic working trip.
but it is actually a working trip.
a true one. a hectic one.
working start from 8 in the morning till 11 at night.

sounds bad huh?
not that bad actually.
yg nk dishare pun gbr2 ketika berjoli sakan disana...
hehehehehe...
jom la. lets tengok together-gether
6.30am. sajer amik gbr DB, pagar, laut, langit dan jeti. guess where am i?

tempat pertama yg dituju dgn tujuan utama utk menghabiskan duit didlm purse. yg ptg ikan bilisnya seme npk fresh n baru.

pun masih di tempat sama... kekacang...
hurmmm.. kedai lorong sebelah... Pelbagai jenis kopi bersama model mona sabah....

Haaaaa.. Mari mari.. Beli udang.... Sangat murah... Sangat sedap.... Rm20 saja.. Satu kilo kak???
Haaaaaa.... Ini pun sama... lagi murah... RM18 saja... beli beli.. beli beli...
Segar-segar...
macam-macam jenis...
macam-macam bentuk
haaaa... inilah hasil kais pagi makan pagi di pasar tepi jeti...
ehhhh.. terlebih kais pula...

Siap.... Ok, lets follow me to Kay Ell..

Mereka dua org bos yang sangat sporting... Tenkiu Pn Awatif n Pn Ros!!

gbr ketika berkerja memang xder.
almaklum ketika bekerja kononnya tekun dan bersungguh2.
maner sempat nk capture gbr.
tp mungkin juga sebenarnya bukan pegi bekerja kan?????
hahahahahahaha...


nota kaki : saya memang pegi bekerja la! Mana mungkin boleh berjoli semata-mata. Kemana2 pun bersama bos. Itu kan bekerja namanya... Hehehehhe

Monday, July 16, 2012

aktiviti masa lapang mereka

Sajer nk share aktiviti masa lapang diarg ni.


kalau dapat tab mesti baring...


belajar dari mentor...


Hurmmmm.. Tu assistant mentor dah mula menyibuk...


Macam biasa la. assistant mentor memang akan guna kuasa veto. INI ABANG PUNYA.

aktiviti ni memg melibatkan diarg jer.
ummi ntah maner2 pun diarg tak kisah dh.
cari ummi cuma bila lapar atau nk susu ajer.
kalau tak diarg geng bertiga ajer...

nota kaki entri ini : nak kena tbh ahli nampaknya ni.. hehehehehehe.. tunggu rolling plan 4 kuttt..

Tuesday, July 03, 2012

Bukan Senang Nk Jadi Ummi

Menjadi seorang ibu bukanlah semudah yang disangka.
tidak juga semudah jawapan kita kepada ibu :
"ok, la mak"
"nanti la ummi"
"takper mama, i know how to take care of myself".

It was far away from that. 
As a mom, we'r definitely not comfort by all those word.
Kebimbangan ibu lebih dari segala-gala yang seorang anak blh fikirkan.
Naluri keibuan, some would say.

But as for me, i'll do whatever to comfort myself.
Apa2 sahaja.
Why do i suddenly raise this matter...
Just wanna share something wiv u all..

________________________________

Malam ahad yang lepas faris hampir terjatuh dari sofa.
Kenapa hampir?
Sebab chentaku sempat selamatkan dia dgn memegang sebelah kakinya.
So tak jatuh la.
So, i feel relieved, because he doesnt cry and
i immediately breast feed him after that.
Just to calm him down.
Tapi...

Dah siap nyusu ai lepaskan dia bermain dengan abangnya.
U all know what?
Dia jalan terdengkit2 dengan machonya.
No cry.
Siap gelak2.

Tapi mak dia.
No smile.
Jantung degup2 kencang.
He even walk by holding up to the wall.
Still laughing to the jokes made by his brother.
Huhhhhhhh!!!!
Pressure!!!

Chenta trs amik dia bawa naik atas.
terus urut kakinya.
tak sangka bapanya pun risau.
Settle urut, siap main spinning around sambil duduk.
Terus ai nangis.
Dia tau dia sakit, tp nk main gak.
So pusing2 sambil duduk pun jadi la.
Sambil gelak lagi.

I yang over, terus decide amik cuti esoknya.
Nk monitor macam maner kaki dia.
Walau kata chenta xder aper2.
As i said earlier, no words can comfort me.

So semalam, seharian nampak ok.
jam 4.30 tido. Jam 6.00 ptg bangn.
Terdengkit2 lagi.
Adoiiiiii...
Terus decide, esok jumpa ped.
Mesti.
No more monitoring.
Immediate action is needed!!
Overr kannn???


So, today i jumpa ped.
Our regular pediatrician, Dr. Hew.
Klinik belum buka, ai dah tercanguk depan hosp.
Dr. Hew ni kalau terlambat sket, nescaya waiting list panjang berjela.
Ai malas, lagi pun hari ni, memang tak boleh cuti,
kena juga ke ofis.
no excuse.
cannot be too late.

Jumpa Dr. Hew, he check the whole body, he explained what he's doing.
Talk to faris, play with him, make him walk inside his room.
Then he said "Faris is ok, no worries mummy".. with smile.
Huhh, ai lega.
No more questioned.
Worries? still ada. Tapi at least i got an opinion from the specialist.
Kan, saya kata jadi seorang ibu tak semudah yang disangka.
Tak juga mudah nk di"comfort"...

Remehkan??
Takder aper masih nk jumpa doktor.
Kalut kan?
Whatever others can say.
As much as i feel relieved, i'll do whatever it takes!!!


Nota kaki entri ini :
Ai nk anta fatih ke sekolah.
Tapi ayahnya really concern pasal nk anta n nk amik anak manjanya dari sekolah.
Dah chentaku risau, ai lagi la seploh kali risau.
rasa macam x nak hantar di ke sekolah.
and i told my sister.
U all know what she replied to me :-
"Can u imagine who are u now if our mom thought just the same way u r thinking right now?"

Tuesday, June 26, 2012

my lovely workstation....





is it lovely? orrrrr, actually..... hihihihihi.. no need to mention la. whatever it is, it's cozy enuf for me to do my daily task.. this is also the place where i eat, sometimes, gossiping, ngumpating, heheheheh, gogling, shopping... hahahaha.... nampak sgt ai x buat keje.

tu blm  i kata i watch you tube here? you tube? eh movi pun ader kut.... hahahaha... LOVELY KANNNNNN!!!

the truth is ai xder la trk camtu. tp nature keje ai memg buat ai ader peluang buat seme tu kat workstation ai. tp kalau ai ader keje, sampai pukul 3@4 pg pun blm tentu ai dpt tido. and sometimes, sbln ai x msk pun opis.

motip ai tangkap gbr n upload di blog ni adalah krn, dalam, 2@3 bulan, nk npk ctk mcm ni adalah sekali. so, sbg kenangan utk ai la ni kiranya....

nota kaki entri x berpekdah ni adlh : u olls layankan ajer ai ni. mungkin ai ni tgh mood mengong ni.... hihihihi

Monday, June 25, 2012

dia kawan kami..

hampir terduduk membaca msg dari adikku, der tadi.
lagi terduduk bila mdgr cerita sebenar kejadian.

dia kawan kami.
sebetulnya dia kawan der.
kawan rapat der.
tp kawan2 di zaman sekolahnya dulu memg rapat dgn kami sekeluarga.
tidak terkecuali arwah. 
malah arwah salah seorg yg byk membantu tatkala aku dan der melangsungkan perkahwinan.
arwah juga la pengapit der.
teringat ketika kami sama berbual atas katil dimlm pengantin.
ader arwah, der dan tikah.
x lama pun.
baru 4thn.
masih baru.
masih dalam gambaran gurauan kami tika itu.
namun kini semua tggl kenangan.

kata ja, adikku semalam : arwah dan family (suami dan anak berumur 9 bulan) eksiden. dilanggar oleh sebuah kereta yg x berjaya memotong sebuah lori lalu melanggar kereta arwah sekeluarga. pemandunya drunk!! arwah sekeluarga semua x dpt diselamatkan. arwah juga mengandungkan anak ke dua.

terdiam aku mendengar.
tak mampu nk komen aper2.

namun ja sbg lagi kata2nya : "xper la, arwah baik orgnya. x pernah tggl sembahyang."

dan yang itu 100% aku setuju.
arwah memg baik.
moga arwah dan keluarga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.

dalam kenangan. 

nota kaki entri : walaupun dia (pengapit pengantin) kawan baik adikku der (pengantin dalam gbr di atas), namun kehilangannya btl2 buat aku terasa. buat aku berfikir. buat aku termenung. btl, aku kehilangan.

ALFATIHAH buat arwah sekeluarga.

Sunday, June 24, 2012

lepak di oldtown white coffee

hari ni kononnya nk amik baju raya di shah alam.
dh spi sana bj x siap juga.
dh siap tiga mggu yg lps sebenarnya.
tp lain yg diorder lain yg dpt.

oleh krn dh spi shah alam, tp aper pun tarak.
maka chentaku tlh decide utk minum2 di old town white coffee yg ltknya dua tiga langkah dr tpt kami parking.
so, aper kami buat disana???





hurmmmmm, mkn roti jer!
yg lbhnya main tab n ai sbk tangkap gbr.
tu la hasilnya.
gbr2 buah hati pengarang jantung ai.

nota kali entri ini : seronoknya dpt spent time sambil minum2 mcm ni....

Saturday, June 23, 2012

alololololo.... manjanya

alolololo.... nk tgk bdk kuat merajuk...
jommmm....


tu muka control.
tgh nangis tu.
npk flash sempat spt dia sym.

tp ahmad faris manjanya melampau.
mana blh thn lama.
kuat ngajuk tu.
dh la susah nk pujuk.
meh nk tunjuk bila kontrol hemsemnya dh abes.


org tunjuk perasaan sekuat hati.
itu la dia ahmad faris...


tgk dia sbg lg.
lg besar muutnya.
kay la, kay la, jom nenen!!!

nota kaki entri ini : kata ayah, ummi pun x kuat ngajuk macam ahmad faris.

buat per tu....



hehehehe.... ahmad fatih buat per tu?
cer teka???
itu la bendanya yg boleh alih perhatian ahmad fatih kejap...
kalau x, x blh la ummi buat keje....
x blh la adik manjanya tido....
x blh la ayahnya baca paper...

ini diaaaaa....


itu dia punya tauuu...
jgn harap org lain blh sentuh tu.
pinjam kejap blh la.
tp lamer sket dia akan ckp "tab tu abg punya la"
Hahahahaha....
layankan ajer....

nota kaki entri ini : aku dulu kecik2 tv 14 inci jer. remote pun xda. namun, itu la paling bharga kat kami sekeluarga.

Friday, June 22, 2012

it's a jubah day!!!!

hehehe, it's friday, it's a jubah day...... ini hasilnya keje yanie (PA BOSKU) yang mencadangkan agar semua memakai jubah. ingatkan sesajer. rupanya ader perancangan khas.....

tp  kekadang syiokkk juga.... sekadar menambah erat silaturrahim sesamer kita..

apakah perancangan khas tersebut? nk amik gbr utk upload ke mukabuku. whattttttt???? korang rasa ntah aper2?? u olls shud try. it does meant something. tp seme harus sporting la. jgn ingat ini seme permainan budak2 je. my boss pun join tau.... comel jer...

kay la, kay la. let's tengok jer la...

shonok tauuuuu... seme pakai jubah. tapi masih ramai yang xder dlm gambar...

walau korang tak rasa aper2 , tp lepas kitarg amik gbr, then tgk blk, kitarg gelak samer2. kan ker mengeratkan silaturrahim tuh. comel tau.... simple thing, very childish but yet it's a good thing...

walaupun ai tak leh nk update ke mukabuku sbb ai ni outdated dan tua maka xder mukabuku, tp ai blh update blog. update sambil senyum lagi2. hehehehehe.... xper la org kata i giler pung, janji ai hepi.....


nota kaki : lalalalalala..... mari pakai skirt pada hari rabu!!!!

INSTAGRAM

ape ke bendanyer instagram tu? semua org pun duk sibuk citer pasal instagram ni. aku pulak x sempat lagi nk nyibuk2kan diri  utk google apakah difinisi instagram ni.....

so utk memastikan diriku x la ketingalan jauh (sebenarnya tak nk la npk oudated sgt) maka ku busy busy kan diri menyemak di wikipedia apakah ia. tak mau kalah kan..... cari instagram di wiki.... hehehehehhe.. the fastest library ever right? ni kan zaman seme info dihujung jari anda

so what is instagram? ala..... software jer pun. free photo sharing program kata en. wiki. lorrrrrrrrrr..... eh tapi.... best gak la. dia blh amik gbr (lkamera tu kamera phone la. bkn install instagram dapat kamera tau) pastu terus filter (ini maksudnya blh kasi efek bagai2 kat gbr tu la- efek tu dh ready, cuma tggl pilih and click then taraaaaaaaa gbr dh jadi ctk) and pastu blh la trs update ker pelbagai laman social networking......

utk diriku yg takder sebrg social networking ni masih blh pakai, utk edit gambar. ctk hasilnya. tak caya? meh nk share.....

gambar lam entri semalam...

Ni pun sama.. Sesajer nk kasi korang npk hasil perbuatan INSTAGRAM yang best!

Ni harta termahal aku nih.. Ader sentimental value kannn...

haaaaa.. kan senang tu. Dua tiga klik dah dapat gambar secantik ni efeknya. kalau dulu nk gambar cantik mcm ni kena la pandai guna photoshop. Kalau tak tau guna tu, kem salam jer la... Tapi sekarg, semua pun dihujugn jari anda... Tapi we must remember, instagram is a simple photo editing, its never can replace photoshop. Alaaaa, tujuan instagram ni pun hanya utk filter and share to social networking... Kira canggih dah tu.. Especially utk org kampung mcm ai ni kan...

Nota kaki entri ni : Meh guna instagram edit gambar... Cantikkkkkk...

Thursday, June 21, 2012

dah besar teruna2ku....

hurmmmmmm.......
Kekadang bila pikir-pikir balik kebelakang, terasa cepat betul masa berlalu. sedar2 dah ader dua anak. Sedar tak sedar juga dah besar diarg ni. Maka dengan itu secara tak lgsg aku pun dh bertambah tua. Huhuhuhuhu......

Namun, walau bagaimanapun seribu kesyukuran kupanjatkan. Dalam tidak kesedaran itu, macam2 dah ALLAH kurniakan buatku. Alhamdulillah.... Antara yang x dapat digambarkan dgn kata2..... inilah kurniaan ALLAH paling bermakna

Nota untuk gambar : Dah besar kan?

Nota untuk gambar : Punnn dah besar...

Nota untuk gambar : Alhamdulillah. Bila nk tambah lagi satu ek??



Monday, June 11, 2012

:)

Hurmmmm... dah lamer sangat tak der entry.
Buka2, dashboard nya pun dah baru.
Ntah bila pun tak tahu.
Yg pasti menggagau juga mencari button utuk diklik bagi membuat entri baru.

Kalau ikut hati banyak yang nk dicerita.
Tapi boleh la dikategorikan sebagai busy memanjang.
Asik takder kat opis.
Kalau ader pun, asik tiada di meja.

Nk buat entry perlu semangat membara, perlu juga minda yang fresh.
Kalau tak, jadi la entry mcm ni.
Sekadar menaip apa yang terlintas di kepala.
Tapi kosong.
Takder isu, takder moral nk dikongsi.
Sekadar menghabiskan masa.
Masa yang sebenarnya tak pernah cukup.
Tapi tak juga tahu menghargai.

Banyak kerja yang perlu dilunaskan.
Banyak juga 'to do list' yang perlu dibuat.
Tapi tak juga memulakan sebarang tindakan.
Ada, tapi hanya niat di hati.
Niat yang terlekat.
Tak lepas-lepas.
Harapnya tak terpadam niat di situ sahaja.

Maka dengan itu, mari berhenti dengan kadar segera.
Berhenti menaip.
Berhenti melalut.
Berhenti membuang masa...

Okay, babai..

Nota kaki : MARI BUAT KERJA!!!!


Tuesday, April 17, 2012

Sesi luah perasaan bosan...

Hurmm.. dah lamer tak update blog.
Bukan tak der masa atau bizi sangat pun.
Idea pun banyak.
Yang takder cuma mood.
Dah puas google merata tempat.
Namun mood masih tak mari..
Macam mana??

Ikut angan2 nk jadi blogger berdedikasi.
Siap tanam azam nk update setiap hari.
tapi macam biasa, azam tinggal azam.
Blog mcm tu juga, semakin kusam...

Maka hari ini pun dari pagi duk paksa diri.
Tulis la something, at least ader entri.
Tapi, sampai ke petang masih begini.
Duk taip delete taip delete semua isi.

Apa lagi nk taip nih...
Eh, cerita pasal anak2 la lagi nampaknyer... Hihihi..

______________________________________________

Semalam fatih wrestling saya lagi.
Faris siap sengih tengok abgnya sambil memanjat ke atas saya.
Tak tahan dek kena buli oleh dua hero pengarang jantung.
Terus saya bersuara sekuat rasa :

"Abang, adik, sudah!!! Ummi merajuk."

Selesai berkata, saya palingkan muka saya.
Tetiba datang fatih :

"Ummi, ummi, jangan la ngajuk ngan abang. Abg sayang ummi tau. ummi sakit ker? Abang minta maaf ya ummi. Abang minta maaf ya"

Sesudah berkata sedemikian rupa terus dia cium saya.
Siap tarik leher saya pastu peluk kepala saya.

Adoiiii laaaaaaa anak2...
Korang la pengarang jantung.
Korang juga yang buat ummi sakit jantung.

Nota kaki entri ini : Macam mana pulak la bila faris boleh bercakap nanti ya? PR dua2 hero saya ni memang tip top. Even faris yang belum boleh bercakap tapi paham banyak perkara tu pun dah pandai amik hati saya... 

Wednesday, March 28, 2012

Bila Fatih dah TERLALU pandai becakap...

TERLALU? Naper saya tulis TERLALU... Here, i list some example :

Nota untuk gambar : Ini waktunya dia masih nak dengar cakap ummi. tapi sekarang "Ummi percaya la fatih cakap" kata dia..
Example 1 :

Tak tahan dek kesakitan dia me"wrestling" saya maka, terus saya cubit lengan dia, lalu :

Fatih : Naper ummi cubit fatih ni?
Ummi : Naper fatih buat ummi macam tu? Sakit tau!
Fatih : Naper ummi cubit, sakit la abg!

Hohoho!!!

Example 2 :

Dek kerana terlau marah melihat dia membuli adiknya, lalu saya pun mula la berleter :

Ummi : Abgggg, jangan la buat adik, kesian adik. Sakit adik tau. Blablablablaa....
Fatih : Ya la CIK UMMI..

Bolehhh??? Adoiiii laaaaa...

Example 3 :

Melihat dia tergaru-garu lengannya, maka saya pun memanggil dia dan melihat tangannya.

Ummi : Abg gatal ya? Allergik ni. Nanti kita sapu ubat.
fatih : Ya la ummi, abg gatal, SIANNNNN abg...

Walau kecik, namunnnn, bab berlebih2 memang terror..

Example 4 :

Baru-baru ni, saya main kejar2 dengan dia dan adiknya. Tiba2 lepas main dia terbatuk2 tak henti. nampak macam tak boleh bernafas dengan selesa. Saya dh kelam kabut. Semua pun dah kelam kabut. Dalam kelam kabut itu...

Ummi : Abg ok tak?
Fatih : OK
Ummi : Kita pegi klinik la
Fatih : Ya la ummi, kita pegi klinik jom

Adoiii, kalau tak sebab dia memang nampak tak larat, memang saya tak bawa dia ke klinik. Boleh pulak kan, dalam keadaan tak sihat tu dia bersetuju dengan cadangan ke klinik tuh.

__________________________________________________________________________

Itu la Ahmad Fatih. Mulutnya ya ALLAH, petah betul bab berbicara.... Tapi paling saya terharu adalah dia paling suka cakap terima kasih. Dalam segala hal. Asal kita membantu dia, terima kasih pasti tak lepas dari mulut dia... Even yang terbaru, ucapan terima kasih yang lengkap dia ucapkan kat saya ..

Fatih : Terima kasih ummi tolong buangkan sayur terlekat kat gigi fatih.

With that thanks, i think all my madness towards him will be fly away in the air...  What else do i hope from a 3yr kids like him. That will be very good for me. ALHAMDULILLAH... Syukur di atas segala rahmat kurniaan ALLAH SWT...

Nota kaki : Hurmmmm, kesinambungan dari kepetahan ini, kelihatan seperti pemerhati setia fatih juga bakal jadi aktif seperti abangya... Apa sahaja yag abg dia buat, kejap jer dia dah pandai buat. Sekarang dia dah pandai sabotaj abg dia tengok kartun. Diam2 dia pegi tutup tv and berdiri depan tv supaya tak der sesaper boleh buka balik... Saper mentor dia??? ABANGGG!!!!

Nota untuk gambar : Itu waktu giginya dua, cuma tau senyum. Sekarang, dah expert tunjuk perasaan dengan tangisan tipu bila orang kacau property dia.. Kelassss kan???

Friday, March 23, 2012

Jalan-jalan lagi...

Huwaaaaaa.. Dah lamer betul tak update blog. malas kasi alasan la.. Cuma nk update gambar2 pegi jalan2 lebih kurang 2 bulan yang lepas... Hehehehe...

Dah lama sangat. Tp kan, malas betul nk upload gambar dari kamera... So, since dah lama tak berentry disini, maka saya upload jer la gambar ni seme untuk kenang2 memori indah di masa akan datang... Esok tua2 bila saya tengok balik boleh la komen2 tentang diri sendiri bersama suami. Tak pun boleh la citer2 kat anak2 "Haaaa, ni dulu ummi ngan ayah, bawa korang pegi zoo tengok haiwan seme. Korang bila nk bawa ummi ngan ayah pegi AUSSIE tgk kangaroo.." Hehehehe, sesuai tak??

Ok la, lets scroll together...

Nota untuk gambar : Tujuan asal : Zirafah; Tapi lepas tgk gambar : Naper zirafah ni enterprem??? Bolehh???

Nota untuk gambar : Dua gambar cukup untuk meggambarkan ke"struggle"an untuk mengambil gambar family...
Nota untuk gambar : So, bolehkaH ini di"assume"kan sebagai "FAMILY PICTURE"
Nota untuk gambar : They're EVERYTHING

Nota untuk gambar : Kata pegi zoo, maka harus ada gambar penghuni tetap zoo.. Mereka comel tau and yang penting mereka ikhlas terima kunjungan kita.....
Nota untuk gambar : Promosi time!!! Mari lah kita, mari lah pegi, ZOO NEGARA...

Nota untuk gambar : Anak2 terhibur melihat ciptaan ALLAH SWT disini. Tetapi ummi ngan ayah kecewa, kenapakah banyak tempat haiwan dikosongkan serta kelihatan seperti tidak cukup penyenggaraan??? Daripada habiskan duit buat promosi melawat sana2 sini, baik salurkan sebahagian untuk kerja2 penyenggaraan. Bila tempat untuk dilawati menarik, maka yang datang akan lebih tertarik dan akan menarik lebih ramai lagi... Itu kan juga promosi???