Thursday, August 09, 2012

dia buat saya terharu...

semalam saya menemankan suami berbuka melayan pelanggan2nya. aktiviti biasa dibulan puasa. dan kebiasaannya, suami akan membawa anak2 bersama. saya suka  ajer, tak payah masak, tp masih dpt mkn bersama sekeluarga.

but.... ade tetapinya aktiviti ini. bila menemankan suami kebiasaannya juga saya kena la melayan isteri2 pelanggan suami saya. dan dgn itu kurang la waktu saya melayan hero2 saya. secara sedar tak sedar, anak2, maid saya yg melayan kerenahnya. sebetulnya saya sedar. tapi harus patuh pada keadaan.


namun smlm saya tersentuh dgn sikecik comel saya. di ketika saya menghulurkan tgn utk mendukung dia, dia menolak. tp saya paham. kalau sy berada ditptnya, as a kid, takkan dia nk duduk atas pangkuan saya mdgr perbualan yg dia lgsg x paham. lebih baik duduk dgn maid sy yg tak pernah jemu melayan dia berjalan ke sana sini.

dia la pengarang jantung hati saya.

dia la hero pujaan hatiku

walaupun paham, as a mom, saya tetap tersentuh. tersentuh akibat kelemahan diri sendiri. tersentuh mengenangkan keletah anak2.

tak mahu trs melayan duka lara hati, saya terus mengusik adik, saya katakan padanya :

"adik, ummi merajuk ngan adik.
adik lgsg x mau kawan ummi mlm ni.
adik x sayang ummi dh ya.
x per la, biar la ummi kawan sorg2 jer."

selesai saya bercakap. dia cepat menegur saya dgn gayanya. saya buat2 x layan. terus dia turun dari ribaan maid saya dan menghampiri saya. meminta sate dari saya. menghulurkan tgn meminta saya mengangkatnya.

saya pandang wajahnya. dia masih belum blh bercakap. tp dh boleh menzahirkan apa2 yg dikehendakinya melalui perbuatan dgn gayanya yg tersendiri. dan saya TERHARU, dia juga dh paham apa yg saya katakan. malah dia tahu mcm mana nk mengambil hati saya...

hurmmmmm.. anak2 sering buat saya tersentuh. sering juga menggembirakan saya. bijak juga memetik suis kemarahan saya. namun pandai sgt mengambil hati saya...

nota kaki entri ini : alhamdulillah, indahnya nikmat menjadi seorang ibu. moga amanah ini dapat kujaga dgn sempurna.

No comments:

It hits me hard 😉

Children is a gift from ALLAH. We always heard it. Or at least, people around me often discuss about it. It is indeed 100% true. Burden ...