Wednesday, July 25, 2012

minuman kesihatan ketika berpantang

Begini ceritanya...

Semasa berpantang selepas melahirkan putera keduaku, ahmad faris dulu, saya mengambil orang menjaga saya selama 2 minggu. Tapi tujuan entri ini bukan nk cerita pasal penjagaan tu walaupun memang ketika itu  diriku dilayan laksana puteri turun kayangan oleh kak fatimah dari shadira post natal & beauty house.. Hehehehhe... Yang saya nk kongsi disini adalah resepi minuman herba serta air mandian herba yang disediakan oleh kak fatimah yang menjaga saya ketika itu...

dah lama saya nk share tp asik lupa. So, sekarang dah ingat baik terus taip.

Resepi 1 : Air Herba Minum

4 batang kayu manis
21 biji bunga cengkih
1/4 kg halia
2 @ 3 batang serai
1 @ 2 helai daun pandan
Gula melaka - secukup rasa
air secukupnya.

*Saiz periuk nanti ai balik tengok and update esok.

Resepi 2 : Air Herba Mandi

1/2 kg lengkuas
1/2 kg halia
1 cekak serai/serai wangi
Daun limau purut (Ikut suka tapi bersesuaian la dgn air yg nk dibuat)
5 @ 6 batang kulit kayu manis
Daun inai (pun ikut suka)
Daun mengkudu (pun ikut suka)
Daun pandan (sepokok yang ader lebih 8-10 helai)
1 bungkus kecil halba
1 bugkus bunjut rempah dari shadira
Bunga cengkih (ikut suka gak)
Air secukupnya...

*Saiz periuk sama seperti nota diatas
*Yang ikut suka tu, boleh la disi bersesuaian la dgn air yg nk dibuat
*daun mengkudu ngan daun inai tu optional, kalau ader terbaeeekkk, kalau takder masih blh buat air ni tau...

Air herba minum tu memang mujarab, insyaallah dapat mengeluarkan semua angin dalam badan. Untuk saya la kan. Waktu berpantangkan fatih hari tu, sakit2 pinggang menyusukan dia. Sampai tak blh bgn. Tp masa ahmad faris, langsung tak sakit2 badan. Walaupun masa tu siap susukan fatih lagi. Tapi memang cargas hari2. Cara minum setengah gelas, 2 kali sehari, waktu lunch n dinner. Tapi air ni orang bujang dan blm ader anak tak boleh minum. Orang yang dah ader anak sahaja boleh, at anytime kalau rajin blh buat.

Air herba mandi tu memang menyegarkan badan. Kalau letak daun inai tu, nanti muka2 seri2 jer.. tapi yg penting badan segar. boleh buat basuh tempat melahirkan lagi. cepat sihat kesan jahitan. mandi suam2 tau, air rebusan yg panas tu campur ngan air sejuk. satu set bahan diatas, blh rebus utk mandi seminggu. pastu baru tukar.

Nota kaki : Sewaktu minum air herba tu kan, saya menyusukan ahmad faris, alhamdulillah dia tak cirit birit. So, kalau ader yang minum pastu anak cirit birit silalah berhenti ya. Minum bila anak dah besar sket. tapi menurut kat fatimah, air ni tak panas mana, so memang tak pernah lagi ader mak yang dia jaga, babynya kena cirit birit bila minum air ni. Minta yang terbaik dari yang ESA. Moga dipermudahkan olehNYA.

Wednesday, July 18, 2012

a working trip to sabah

wahhhhhh... sounds like a very hectic working trip.
but it is actually a working trip.
a true one. a hectic one.
working start from 8 in the morning till 11 at night.

sounds bad huh?
not that bad actually.
yg nk dishare pun gbr2 ketika berjoli sakan disana...
hehehehehe...
jom la. lets tengok together-gether
6.30am. sajer amik gbr DB, pagar, laut, langit dan jeti. guess where am i?

tempat pertama yg dituju dgn tujuan utama utk menghabiskan duit didlm purse. yg ptg ikan bilisnya seme npk fresh n baru.

pun masih di tempat sama... kekacang...
hurmmm.. kedai lorong sebelah... Pelbagai jenis kopi bersama model mona sabah....

Haaaaa.. Mari mari.. Beli udang.... Sangat murah... Sangat sedap.... Rm20 saja.. Satu kilo kak???
Haaaaaa.... Ini pun sama... lagi murah... RM18 saja... beli beli.. beli beli...
Segar-segar...
macam-macam jenis...
macam-macam bentuk
haaaa... inilah hasil kais pagi makan pagi di pasar tepi jeti...
ehhhh.. terlebih kais pula...

Siap.... Ok, lets follow me to Kay Ell..

Mereka dua org bos yang sangat sporting... Tenkiu Pn Awatif n Pn Ros!!

gbr ketika berkerja memang xder.
almaklum ketika bekerja kononnya tekun dan bersungguh2.
maner sempat nk capture gbr.
tp mungkin juga sebenarnya bukan pegi bekerja kan?????
hahahahahahaha...


nota kaki : saya memang pegi bekerja la! Mana mungkin boleh berjoli semata-mata. Kemana2 pun bersama bos. Itu kan bekerja namanya... Hehehehhe

Monday, July 16, 2012

aktiviti masa lapang mereka

Sajer nk share aktiviti masa lapang diarg ni.


kalau dapat tab mesti baring...


belajar dari mentor...


Hurmmmm.. Tu assistant mentor dah mula menyibuk...


Macam biasa la. assistant mentor memang akan guna kuasa veto. INI ABANG PUNYA.

aktiviti ni memg melibatkan diarg jer.
ummi ntah maner2 pun diarg tak kisah dh.
cari ummi cuma bila lapar atau nk susu ajer.
kalau tak diarg geng bertiga ajer...

nota kaki entri ini : nak kena tbh ahli nampaknya ni.. hehehehehehe.. tunggu rolling plan 4 kuttt..

Tuesday, July 03, 2012

Bukan Senang Nk Jadi Ummi

Menjadi seorang ibu bukanlah semudah yang disangka.
tidak juga semudah jawapan kita kepada ibu :
"ok, la mak"
"nanti la ummi"
"takper mama, i know how to take care of myself".

It was far away from that. 
As a mom, we'r definitely not comfort by all those word.
Kebimbangan ibu lebih dari segala-gala yang seorang anak blh fikirkan.
Naluri keibuan, some would say.

But as for me, i'll do whatever to comfort myself.
Apa2 sahaja.
Why do i suddenly raise this matter...
Just wanna share something wiv u all..

________________________________

Malam ahad yang lepas faris hampir terjatuh dari sofa.
Kenapa hampir?
Sebab chentaku sempat selamatkan dia dgn memegang sebelah kakinya.
So tak jatuh la.
So, i feel relieved, because he doesnt cry and
i immediately breast feed him after that.
Just to calm him down.
Tapi...

Dah siap nyusu ai lepaskan dia bermain dengan abangnya.
U all know what?
Dia jalan terdengkit2 dengan machonya.
No cry.
Siap gelak2.

Tapi mak dia.
No smile.
Jantung degup2 kencang.
He even walk by holding up to the wall.
Still laughing to the jokes made by his brother.
Huhhhhhhh!!!!
Pressure!!!

Chenta trs amik dia bawa naik atas.
terus urut kakinya.
tak sangka bapanya pun risau.
Settle urut, siap main spinning around sambil duduk.
Terus ai nangis.
Dia tau dia sakit, tp nk main gak.
So pusing2 sambil duduk pun jadi la.
Sambil gelak lagi.

I yang over, terus decide amik cuti esoknya.
Nk monitor macam maner kaki dia.
Walau kata chenta xder aper2.
As i said earlier, no words can comfort me.

So semalam, seharian nampak ok.
jam 4.30 tido. Jam 6.00 ptg bangn.
Terdengkit2 lagi.
Adoiiiiii...
Terus decide, esok jumpa ped.
Mesti.
No more monitoring.
Immediate action is needed!!
Overr kannn???


So, today i jumpa ped.
Our regular pediatrician, Dr. Hew.
Klinik belum buka, ai dah tercanguk depan hosp.
Dr. Hew ni kalau terlambat sket, nescaya waiting list panjang berjela.
Ai malas, lagi pun hari ni, memang tak boleh cuti,
kena juga ke ofis.
no excuse.
cannot be too late.

Jumpa Dr. Hew, he check the whole body, he explained what he's doing.
Talk to faris, play with him, make him walk inside his room.
Then he said "Faris is ok, no worries mummy".. with smile.
Huhh, ai lega.
No more questioned.
Worries? still ada. Tapi at least i got an opinion from the specialist.
Kan, saya kata jadi seorang ibu tak semudah yang disangka.
Tak juga mudah nk di"comfort"...

Remehkan??
Takder aper masih nk jumpa doktor.
Kalut kan?
Whatever others can say.
As much as i feel relieved, i'll do whatever it takes!!!


Nota kaki entri ini :
Ai nk anta fatih ke sekolah.
Tapi ayahnya really concern pasal nk anta n nk amik anak manjanya dari sekolah.
Dah chentaku risau, ai lagi la seploh kali risau.
rasa macam x nak hantar di ke sekolah.
and i told my sister.
U all know what she replied to me :-
"Can u imagine who are u now if our mom thought just the same way u r thinking right now?"