Tuesday, June 14, 2011

@ Pusat Angkasa

Being work at my new office I'm no more a mech engineer. I've to cover evrth. So what I'm now???

Hehehehehe,TODAY I'm in space development team. Interesting huhh?

Nota untuk gambar di atas : Replika of Razak Sat and antenna
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Demoralized

aku sesangat demoralized saat ini. Tak tahu kenapa tapi aku masih tercari2. Masih bingung. Mungkin kerana terlalu penat bekerja tanpa henti minggu yang lalu...

Tapi, apa alasan pun aku btl2 demoralized. I need somth to cheer me up or to motivate me.

Hurmmmm, I need to fresh me up..

Nota kaki entri ini : ...... I am DEMORALIZED!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, June 10, 2011

Jus Alfalfa Wheatgrass

Tetiba rasa nk berkongsi minuman yang membantu saya menambahkan susu badan. Actually alia yang kenalkan jus ni pada saya. setelah mencuba alhamdulillah membantu.

Korang mesti tanyer, sure ker membantu? Camaner tahu ianya membantu... Alaaaaa, korang beli jer la, tak mahal pun kalau nk dibandingkan dengan susu formula, tp outcome nya pada anak anda dan anak anda tak boleh dibayar dengan duit. Kalau tak caya cuba tengok entri alia yang ini, siap ada gambar and harga.

Untuk menjawab juga persoalan rakan2 sekalian, bagaimana saya tahu ianya membantu adalah kerana saya mengalami bengkak susu ya kawan2, walaupun setelah 4 bulan umur ahmad faris sekarang... Wahhhhh, ayat sungguh skema. Hehehehe... Betul!! Last saya kena bengkak susu adalah masa dalam pantang hari tu, itupun sebulan pertama kelahiran jer, lepas tu dh tak der sehinggalah sekarang setelah 2 minggu saya amalkan minum Jus Alfalfa Wheatgrass.

Oleh itu kawan2, marilah kita beramai-ramai menyerbu ke Jusco Hypermarket dan membeli jus ini. Mari mari mariiiii.. Eh cup!! Sila pause sekejap.

One more thing, makanan2 tambahan ni kekadang berkesan ikut badan seseorang tu juga. Ada yang okay dengan makanan ni ader yang tak, ikut kesesuaian sistem badan juga. Maka kalau korang tak try, korang takkan tahu ianya berkesan ker tak. Tapi kalau korang dah try and tak berkesan, pesan saya yang pertama, jangan marah saya... Yang kedua, jangan putus asa mencuba, banyak lagi makanan atau minuman tambahan utk tambah susu i.e : shaklee punya supplement pil. or,  Fenugreek (boleh beli di farmasi GNC Live Well) or mata kucing kering yang direbus buat air (boleh dapat di kedai ubat cina) or air lobak putih (boleh buat sendiri, tapi bau dia sangat tak best) or macam2 lagi. Cuma sesuai atau tidak jer. Betul tak alia?

Okay Play semula.. Mariiiii, kita pergi jusco. Lagi pun tengah sale sekarang ni... Hehehehehe..

Nota kaki entri ini : Korang kalau dah pegi jusco, sila fokus ya kawan2. Jangan yang nk dibeli jus alfalfa, tapi yang dibawa balik benda lain.... Hehehehe..

Friday, June 03, 2011

Breast Feeding Part 2... Menyusu ketika mengandung.

Ingat lagi tak entri saya yg ini. Alaaaaa, yang berkaitan breast feeding tu la.. Hehehehe...

Sedar tak sedar saya dah menyusu 2 tahun 3 bulan 3 hari... errrrr, cam salah jer tu.. kiranya sama ngan umur ahmad fatih la. Non stop, walaupun saya mengandungkan ahmad faris dulu, ahmad fatih tetap menyusu. Dannn sepanjang perjalanan itu, banyak turun naiknya, pelbagai jua komen yang saya terima dari pelbagai jenis orang. Tapi, saya tetap menyusu. Bukan bertujuan nk memanjakan ahmad fatih, atau cuba membuktikan saya boleh, tp saya betul tak sampai hati nk berhenti menyusukan ahmad fatih waktu itu... Saya pernah cuba, tp teresak menangis ahmad fatih... Sayu tahu hati saya sbg seorang ibu...

Nota untuk gambar : Dulu masa saya mula menyusu, puas saya adjust untuk kasi baby selesa ngan positionnya. tapi sekarang, piece of cake jer semua position kat atas tu.. Hahahahaha, tumpang lalu, saya berlagak kejap ya..
(sumber gambar : http://www.apsh.kpjhealth.com.my/Breast-Feeding-Twins-article-4444.html)

Okay, hari ni saya cuma nk share beberapa perkara yang org tanya@tegur@pesan kat saya apabila saya mengandung dan menyusu.. antaranya :

1. Kata orang : Ishhhh, bahaya tahu mengandung pastu menyusu pulak.
Jawab Komen Saya (sebab saya senyum most of the time org tegur saya) : Hurmmm, jawapannya, sila tanya doktor O&G anda, i'm sure, they'll give u the right advice. Apa yang saya tahu, betul merbahaya, sbb bila baby menyusu boleh sebabkan contraction, so blh sebabkan premature birth. Tp kalau anda mempunyai uteres yang kuat, maka anda boleh teruskan menyusu. Insyaallah dengan izin ALLAH, tak der apa2. Tapi ingat, please ask opinion@advice dari orang yang lebih tahu dan sila makan makanan yang berzat mengikut diet yang betul.

2. Kata orang : Uishhh, mengandung pun menyusu? Tak cukup zat baby lam kandungan tu nanti.
Komen saya : Alhamdulillah, dengan kuasa ALLAH ahmad faris dilahirkan sihat walafiat, 3.19kg. 3 months plus dah boleh meniarap... ALHAMDULILLAH.

3. Kata orang : Uishhh, minum darah dah ahmad fatih tu. Cacing nanti.
Komen saya : Alhamdulillah, setakat ni belum lagi dan moga-moga ALLAH lindungi anak2 saya dari segala penyakit2 yang merbahaya tuh...

4. Kata orang : Ni menyusu ni, merbahaya ibu mengandung ni, nanti tak larat nk bawa baby sampai 9 bulan. 
Komen saya : Alhamdulillah, ketika saya mengandung kan ahmad faris, tak banyak kerenah diri saya, selain dari kepenatan. 

Saya bukan nk menggalak sesiapa menyusu ketika mengandung atau nk berlagak kata saya ni boleh buat apa sahaja, cuma saya cuba nk katakan mitos2 tu kadang2 bukanya semuanya betul. Tapi bukan nak kata salah dan mengarut. Orang2 tua ni menasihati berdasarkan pengalaman mereka, jadi tak salah kalau kita dengar apa nasihat diarang. TAk salah juga kalau kita nk ikut. Tetapi, kita juga perlu ingat bahawa semua pun terjadi dengan kuasa yang MAHA ESA. So, setelah berusaha, berserahlah kepadaNYA. Isyaallah, dia akan permudahkan apa yang betul, dan akan berikan petunjuk jika ada yang salah...

Nota kaki entri ini : JIka anda betul bertekad untuk susukan anak2 anda, insyaallah akan dipermudahkan olehNYA.


Thursday, June 02, 2011

Remote Astro

Sepanjang melalui proses pembesaran ahmad fatih ni, banyak benda yang terkorban. Contohnya, pinggan mangkuk kesayangan saya, pelbagai jenis remote, botol miyak panas, ubat gigi, periuk belanga saya pun kemek dijadikan drum, dan macam2 lagi la...

To cut the story short, antara operation expenses (OPEX) yang pasti adalah pembelian remote astro. Dah jadi cam consumable items la kiranya remote astro ni. Mana taknya, asik terkorban dek penangan ahmad fatih. Tiap bulan mesti kena beli satu. Semuanya bermula bila dia boleh berjalan, kira2 waktu dia berumur 11 bulan macam tu...

Bila dia boleh jalan = dia boleh capai barang sendiri = dia boleh try baling barang sendiri = dia boleh sorok barng sendiri = macam2 lagi la yang dia rasa interesting utk try test dan menggembirakan hati dia. So, benda yang dia paling selalu baling adalah remote astro tu la. So, kalau saya kata dia sekarang dah umur 2 tahun lebih, korang rasa berapa remote astro saya kena beli??? BETUL.. BANYAK jawapannya, saya pun tak kira.

Mula2 saya ngan suami geram gak la, tengok remote dibaling pecah... Kekadang tu kalau tak pecah akan dibaling sampai pecah la. Kira baru puas la hati Ahmad Fatih bila tengok benda tu pecah. Yang bijak bestari nya dia, kalau saya assemble balik yg pecah tu kasi dia main, langsung dia tak layan. At the end yag elok juga yang dicari and dibuat main...

Tapi kan, yang ni la satunya2 remote astro yg bertahan, which is husband saya beli RM7.90 kalau tak silap. Dah tak terkira berapa kali ahmad fatih baling, sepak cam bola, pijak and lompat atasnya, tp masih lagi ok, walaupun keadaannya sebegini......


Nota untuk gambar : Remote ni sekarang ahmad fatih pun dah boring nk baling... Dia tengah belajar guna lak sekarang. Mungkin balingan nya sia2 belaka... Hehehehehe
Remote ni kan, betul2 banyak berjasa pada ahmad fatih, yang tak original lagi tu.. Dah berapa kali bederai dah remote tu. Dia layannnn jer ahmad fatih. Sebuah remote yang penyabar. Harap2 dia akan bersabar melalui satu lagi proses pembesaran hero saya iaitu, ahmad faris.

Nota kaki entri ini : Ahmad Fatih, entri ni ummi memang buat khas untuk ahmad fatih, supaya bila nanti ahmad fatih dah besar and ader adik kecik, jangan marah adik tau, tapi bersabar jer tengok remote tu pecah.. Cam ayah ahmad fatih bersabar ngan ahmad fatih.

Father & Son

Satu kaedah penting untuk menidurkan anak kesayangannya...

Nota kaki : Entri ini dan entri sebelumnya adalah percubaan mengepost blog menggunakan telepon.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

IMG-20110429-00096.jpg

Ahmad faris in bed..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Aku yang blur...

Satu pagi yang hening...

Dimulakan dengan hari tanpa tujuan..

Melalui satu jalan yang penuh dengan dugaan..

Melayan pikiran yang kosong sepanjang perjalanan..


Tiba sudah di destinasi tujuan...


Namun masih mencari di mana diri berada..


Dalam sinar mentari pagi yang indah...


Aku masih tetap kosong...

Masih tetap mengikut aliran...

Tanpa dapat fokus pada satu tujuan...