Thursday, November 17, 2011

GENETIK

Ramai yang kata wajah mereka berdua mengikut genetik wajah saya.. Dan syg tak boleh konfemkan yg itu..
Namun apa yg saya pasti kesiriusan itu adalah genetik ayah mereka.. Heheheh. Tak percaya??? Ini buktinya....

Monday, November 14, 2011

NO PAMPERS

Selalu sangat dah saya cerita perihal anak2 kepada kalian semua. Walaupun kekadang saya rasa kalian pasti boring membaca hal berkaitan anak2 saya, tapi apakan daya, itu la sahaja benda yang saya menarik dan wajar nk dikongsi bersama. Perkara2 lain saya kurang pandai nk share, bukan apa, kehidupan saya ni simple sangat, tak banyak yang menarik nk dikongsi.

Sejak dah jadi ummi kepada 2 orang bujang ni, kehidupan saya memang dipenuhi oleh mereka sahaja. Suami? Of course la memenuhi juga. Tapi kan, tak boleh cerita banyak pasal dia, dia kan pemalu.. Hehehehe...

Back to my lovely sons... Hari ni sebenarnya nk share perasaanku yang berbunga kembang berkaitan perkembangan anak2.. dah lama juga saya cuba usahakan fatih supaya tak perlu pakai pampers lagi. Dah 2 thn 8 bulan, dah besar utk pampers pada saya. Tapi ahmad fatih ni anak yag manja dgn ayahnya. Dan ayahnya pula setiasa rasa anaknya kecik lagi... Lagi2 pada waktu mula2 saya declare NO PAMPERS for fatih tu masa dia baru 2 tahun 2@3 bulan camtu...

So waktu, bila fatih mandi ngan ayah dia jer, pasti hari tu pakai pampers la fatih... Lagi satu, pada permulaan peringkat tak pakai pampers ni, budak2 akan selalu buang air. Ada la dalam 15 minit sekali. Sampai tak cukup la seluar fatih. Sampai hampir putus asa dan kepenatan la mengemop rumah, saya n maid... Nk marah pun ada. Tapi saya usahakan juga...

Dan sekarang, usaha saya berjaya. Fatih dah boleh kuar shopping dari pagi ke malam tak perlu pakai pampers lagi. And, diapun dh pandai nk kasitau saya bila nk buang air. Saya bangga dengan anak saya. Biarpun org kata, dh lambat sebab dah 2 thn 8 bulan pun umurya, tp saya tetap bangga dengan dia... At least itu satu pencapaian utk dia. Dan saya tak lupa cakap terima kasih kat dia, sebab dia cakap kat saya bila dia nk buang air.

Bukan apa, ahmad fatih dah lama juga boleh bercakap, tapi ntah kenapa bila nk buang air, berat btl mulut dia nk ckp.. Kekadang temper juga saya dibuatnya. tapi itu lah anak2.. Itu la juga ahmad fatih yang buas nya super extra...


Nota untuk gambar : Nakal kan dia???

Sebelum saya tutup cerita panjang lebar saya ni, saya nk share juga proses "NO PAMPERS" step by step utk ahmad fatih ni. Mungkin juga boleh jadi panduan untuk ibu2 lain yang x nk anak dia pakai pampers lagi :

Step 1 : 1st few weeks :
Fatih asik2 buang air every 15 minutes. Kalau kurang minum susu every 30 minutes, tp kalau baru lepas minum susu 10 minit pun ada... Kena sabar kay. And kena sedia byk seluar.

Step 2 : After sebulan.
Dia dh pandai schedule every 30 minutes camtu. Cuma kekadang ada gak la tersesat.. tapi masih tak boleh bagitau lagi. Cuma kita kena pandai la timing bawa dia ke toilet utk buang air... Peringkat awal ni memang kita la yang kena jaga timing. Utk nk ajar dia kan...

Step 3 : After 2, 3 months.
Dah boleh tahan sampai dua jam. tapi kekadang terlepas juga. Banyak2 sabar ya. Pastu timing tu kita juga yang kena jaga. masih juga kita yang kena bawa dia ke toilet...

Step 4 : 4, 5 months
Dah normal buang airnya. Macam kita. Sehari 2 atau 3 kali. Dah pandai tunjuk sign bila nk buang air. Tp masih mengharap kita utk bawa dia ke toilet. Harap dia, sanggup lagi basah seluar. Pastu baru kasitau " Ummi, fatih kencing". Tensen!!!

Step 5 : After 6 bulan
Dah pandai cakap nk buang air.. Yeaaaa.. Tahniah fatih... Terima kasih sayang...

Nota untuk gambar : Dh besar pun anak ummi...

Moral of the story, kita la yg kena banyak bersabar, kerana warna-warni proses itu banyak turun naiknya...

Nota kaki entri ini : Bila fatih dah berjaya camtu, tetiba ayahnya bersuara "Faris bila lagi nk start tak pakai pampers???" Boleh??? Hurmmmmmm....