Monday, November 29, 2010

Diabetes and Pregnancy..

Saya telah didapati terkena penyakit diabetes pada pregnancy kali ini... Hehehehe.. Kali ni saya tak mahu cerita panjang lagi walaupun hati ini berkobar2 ingin bercerita bagaimana rasanya bila ALLAH tarik kemudahan dan kesenangan yang dia pinjamkan selama ini...

Yang saya nk kongsikan kali ini adalah sungguh berdebar2 menuggu result glucose test untuk kali  ke-2 yang saya buat sabtu lalu.. Yang membuatkan saya lebih berdebar2 adalah jawapan doktor bila saya tanyer bila dapat result untuk test tersebut... Jawapan konfiden dia...

"Saya rasa dh takder diabetes kamu ni Ros. Kalau ader saya call kalau tidak, we meet on our next appoinment"

Adoiiii... Next appointment 8 Dis 2010. Lambat tu kan. Doktor ni. Suka tau bagi i rasa berdebar2.. Lebih berdebar dari SPM dulu tau... Tak per la, i hope i'll only c u on 8 Dis 2010.. ... Owhhhh, harapnya begitulah, namun perancangan ALLAH itu lebih sempurna dari segalanya..

Nota Kaki entri Diabetes ini : Saya dah buat dua kali glucose test. Yang kali pertama rasa nk muntah bila minum air gula tu. Tp kali kedua ni kan, air gulanya sgt best, siap ada perasa oren lagi... Perasa oren yang best tau, rasa mcm minum jus oren... Hurmmmm, air gula aper tu ek?

Eh, jangan lupa ek baca nanti apa rasanya ader diabetes during pregnancy...

Thursday, November 25, 2010

Best ker kawen lelaki tua???

Saya sangat pelik bila ramai perempuan sekarang sukan kawen lelaki tua... Upppssss, korang jgn kater saya kata SEMUA, saya kata RAMAI.. Tengok jer trend artis2 kat Malaysia ni, seme nk kawen Dato'2, and Tan Sri2. Best ker kawen ngan orang yang lebih tua ni?

Biar aku share. Suami aku bukan dato' bukan jer seorang Tan Sri. Tapi buah hati aku jauh lebih tua dari aku. Perbezaan usia kami adalah 12 tahun. Korang mesti nk tahu best tak ader suami yang jauh lebih tua ni... Best jawapan aku...

Dia kan lebih tua. Maka dengan itu :

1. Dia ada banyak pengalaman boleh share dengan saya.
2. Dia ada banyak nasihat yang berguna untuk org MUDA mcm saya.. Hehehehe, yer la, i dah tua i sedar tu.
3. Dia tahu mcm mana nk control bila saya marah, merajuk, mengada-ngada dan macam-macam lagi.
4. Bila dia manjakan saya, ooooooooooooooo sangat best rasanya...

Ok dah2, nanti saya akan banyak mengarut... Dan saya dah mula rindukan suami saya.. Kihkihkihkih. Mengadanya saya..

Okay now, saya dan korang harus terima reality, seme perkara ada pro n kon nyer. Betul tak kawan2??? (Sila baca mcm cikgu mengajar murid2 tu ya). So bila saya kawen ngan orang lebih tua maka dengan itu saya  harus :

1. Berpikiran mcm orang tua (Tp saya masih muda belia tauuu).. Bukan dalam seme perkara tetapi dalam kebanyakan perkara..
2. Menjaga tingkah laku saya supaya tidak terlalu kebudak2an especially depan kawan2 dia. (Kalau depan dia jangan harap, saya adalah diri saya.. Kihkihkih)
3. Menghadapi adik2 ipar saya yang umurnya jauh lebih tua dari saya.. Nk salam pun kekadang konpius.. Dulu mula2 kawen saya lak rasa nk cium tgn diarg.. Kihkihkih... Ader conflict or interest ya disitu..
4. Menerima hampir semua keputusan yang dia buat.. Hehehe, paksa rela tau.. Dan yang sebenarnya, kebanyakan dia betul, dia kan dh lebih makan garam dari saya. Mana blh kira dia terror. Seme pun sebab kandungan garam dalam badan dia lebih jer dari saya.. Kalautak saya pun terror.

Ok dah. Banyak laaaa lagi.

Sekarang korang dh tanyer. aper sebenarnya tujuan entri saya ni? Macam takder tujuan jer... Boring la baca. Hehehehe, ok. Teruskan membaca ya kawan2. Begini ceritanya. Memang ader best n tak bestnya kawen orang lebih tua nih..

Namun satu perkara yang saya dapati paling tak best (yang paling best tak mahu citer, nanti korang jeles.. Hehehehehe) adalah apabila memikirkan yang dia akan tua dulu dari saya. Sedih ooooo... Saya nk tua bersama dia. Nk sama2 pegi tgk wayang pegang2 tangan bila umur saya dah 50thn.. Tp bila saya 50th, dia dah 62 thn. Eh tak la, kalau dia dh bongkok pun saya masih nk pegi tgk wayang n pegang tangan dia..Cuma....

Apa sebenarnya lam pala saya ni, korang mesti penin. Okay, nk tulis pun saya sedih sebenarnya.. Begini.... Macam mana kalau dia pergi dulu? Ya, saya tahu itu semua kuasa ALLAH SWT. Tp saya tetap takut.. Saya tahu, bila sampai masa tak tunggu tua pun kita akan dijemput oleh yang ESA.. Saya sedar seme tu. Tp saya sedih gak...

Okay tak mahu cerita panjang.. Tak best kawen org yang jauh lebih tua.. Letih bila tiap kali pikir perkara2 tak best camtu. Korang doakan suami saya panjang umur ya. Dan kalau korang nk tahu, jika suami saya baca entri ni, mati saya kena marah satu hari satu malam.. Hahahahahaha, biar la. Saya suka gaduh ngan dia..

Nota kaki : Boleh tak tak mahu tulis aper2 kat nota kaki ni??? Tengah rasa sangat tak best!!!!! Tp dah tulis pun... Hahahahahahaha... Masih ada rupanya conflict of interest dalam diri...