Monday, May 18, 2009

Aku blurrr....


Boringnya... Ngantuknyaa.... Nk tido...

Seme urusan dah setel, insyaallah esok aku blh bekerja dgn khusyuk tanpa gangguan urusan luar yg lain.. date line pun dah dekat, 2 weeks to go...

With all the readings which i've to do before starting my job task, i think i need more time.. But sometimes working under pressure is alot better than do it as lalalalalalala....

mmmmm... I've an idea how to start my new task. Kay la, cont later...



Friday, May 15, 2009

sayu dan sunyi

Diketika aku menulis entry ini aku berada dirumah berdua bersama anakku.. Tp kebiasaan bagi seorg bayi pada umurnya akan memenuhkan masa lapangnya dengan tidur. Aku mula terasa sunyi dan sayu.... Sedih benar rasa hati ku bila salah seorang yang aku sayangi tiada disisiku...

Suamiku sedang menghadiri majlis makan malam anjuran sebuah syarikat yang sama bekerja dengannya. Esok pula dia akan terbang ke Beijing untuk lawatan bersama syarikat tersebut juga... Pikirku ingin bermanja sepuasnya dengannya hari ini... Rindu betul aku dengannya.. Aku sebak bila mengenangkan yang dia akan tinggalkan aku dan anak selama 5 hari... Mana pernah aku ditinggalkan selama itu sepanjang kami berkahwin...

Kali terakhir dia outstation dia ke Penang selama sehari semalam... Itu pun aku dah mengigau bgn mlm mencarinya... Aku menangis sendirian bila aku bangun di tengah mlm dia tiada disebelah. Seluruh rumah aku cari dia... Aku menangis sendirian setelah puas mencari baru ingat di ke Penang. Tak tido aku semalaman rindukan dia...

Kali ini dia akan ke Beijing selama 5 hari 3 malam... Mcmmaner la aku nk lalui tanpa dia disisi selama itu.. Setiap malam bila aku bangun susukan anakku aku renung tgk dia tido. Cukup la dia ader detik hatiku. Anak biar aku yang jaga pun tak per, aku tak tido pun takper, yg ptg dia ader didepan mataku. Namun Kekadang bila aku mengantuk aku minta juga dia gantikan aku jaga anak yg tak mau tido... Walaupun aku tau dia sgt mengantuk, dia tidak pernah katakan tidak padaku .... Aku sebenarnya tak kisah lakukan aper shj asalkan dia ada sebelah memberi sokongan padaku...

aku sangat sedih. Aku sangat sayu... Tp aku tau dia ke Beijing kerana kerja... Tp aku tetap sedih. aku tetap sayu... Ikutkan hati ini tak mungkin aku benarkan dia ke beijing...

Abang syg sayang sgt kat abg... Doakan syg kuat... Syg tak pernah disayangi sebagaimana abg menyayangi syg.. Sejak kecil segalanya syg lakukan sendiri... Semuanya syg pikir sendiri.. Tp sejak bersamamu semua pun kita lakukan bersama... Mana mungkin aku tidak terasa ketiadaanmu walaupun sekejap....

Abg,
Ingatlah bahawa syg sayang abg sgt, syg akan rindukan abg sgt. Lamernya lima hari abg. Byknya masa syg utk bermanja terbuang... Abang jaga diri baik2 ya.. Jgn lupakan syg dan anak. Syg akan tunggu panggilan abang setiap hari. Sayang merajuk tau kalau abg tak call... Nanti anak pun saya akan ajak dia merajuk sama ngan syg... Yang plg penting abg mesti jaga diri abg baik2. Jgn lupa mkn, munum air byk2... Ubat bawak la ya. Abg kan senang demam, senang kena selsema, risaunya syg... Jaga diri ya bang. Syg dan anak sayang abg sangat...

BUAH HATIKU DAN SUAMI


Inilah buah hatiku dan suami.... Hepi nya bila dapat baby dan jadi ibu. Hanya tuhan yang tahu betapa gembiranya hatiku ini...

Kalau dulu pegi keje blh blk lambat, tp sekarg pukul 5 tu dah ader dekat punch machine.. Tak sabar nk jumpa baby. Mcm maner penat pun bila dapat jumpa dia mesti hilang seme penat.. Duk kat opis lak asik ingat dia jer... Rindu gila kat dia...

Tu belum citer 1st day dia ke nursery... Dia rilek jer, tp umminya mcm nk rak nangis.. Naluri ibu barangkali... sampai penin suamiku memujuk.. aku tetap nangis.. Aku kan murah air mata... Hehehehehe...

Aper pun, setiap kali aku tgk anakku, aku sentiasa muhasabah diriku... Besarnya kuasa tuhan. Cantiknya perancangan DIA.. Tak terpikir mcm maner aku blh kandungkan lam perut aku seorg lagi manusia, yg akhirnya dilahirkan dan dibesarkan jadi org.. Sempurna sungguh kejadian yg ESA. PerancanganNYA MASYAALLAH, tiada cacat celanya... Cuma kita manusia, sentiasa mencari kelemahan terhadap sesuatu yg berlaku.. Jika kita lihat kelebihannya, maka kita lah makhluk tuhan paling bertuah... ALhamdulillah...

Anakku, ketahuilah, bahawa ayah dan ummi sayangkan dirimu sgt... kami doakan agar dirimu jadi insan yg berguna satu hari nanti... Ya ALLAH, lindungilah, rahmatilah serta berkatilah anakku dalam apa jua yg dilakukannya. Pimpin la dirinya jadi anak yg soleh, serta umat yg berguna. Moga dia berjuang dijalanMU, serta menjadi bijak pandai seperti bijak pandaiMU yg terdahulu... Amin...

Thursday, May 14, 2009

MY HUBBY AND I


I love this man very much.... Thanks to god, segala ketentuanMU sememangnya ader keindahan dipengkahirannya... ALLAH MAHA MENGASIHI LAGI MAHA MENYAYANGI. Segala rasa sayang dan kasih datangnya dari DIA, dan hanya kasih dan sayang untukNYA yang abadi...

Kenapa aku mulakan entry kali ni dgn ayat yg penuh kesedaran? Satu benda yang aku rasa best nk share sesamer.. Walaupun kalau tak der org bc at least, nanti bila dah lamer aku buka baca blk blh ianya jadi reminder utk diri aku...

Diri sendiri yg aku kenal bersikap sangat penyayang, sangat sensitif, juga romantik walupun aku ni senanya sangat sirius, sangat tegas, dan sangat garang. Bila aku start sayang orang, aku akan buat segalanya untuk dia.. Bukan nk tunjuk aku ni baik atau aper2... Cuma aku rasa happy sesangat bila org yg aku sayang hepi.

Aku akan bagi org yg aku sayang bunga bebila aku rasa nk bagi. Aku pastikan aku cium org yg aku sayang at least 5 kali sehari. Bila aku jalan2 n jumpa smth yg interesting utk hadiahkan pdanya aku akan beli, tak kisah murah atau mahal asalkan ader makna.

Aku akan menangis macam nk gila bila aku pikir camaner kalau satu hari nanti org yang aku sayang tu takder. Tu baru pikir.. Aku blh nangis satu mlm tanpa henti tau, Gila punya ekstrem sayang aku kan. Tapi aku memg camtu... Sangat senang mengalirkan air mata bila kenangkan org yg aku sayang... Tgk tv pun blh nangis kalau benda tu aku kaitkan dgn org yang aku sayang... Tp kata kawan2 aku memg pelakon air mata, kucing aku mati pun aku nangis, tgk citer melayu pun aku nangis... Tp hati aku memg mcm tu, aku memg sayangkan org sebegitu.

Begitulah kasih sayang aku terhadap suami aku... tak tahu bagaimana cara terbaik blh aku gambarkan betapa aku sayangkan dia. Dia lelaki pertama aku rasa yg blh jaga aku dgn baik... Sangat bertolak ansur, sangat manjakan aku, menerima aku seadanya dan aku tahu dia sangat sayangkan aku. Suamiku bukan la seorang yg pandai luahkan rasa hati dan perasaan. Dia lebih senang diam dari kata "I Love U" kat aku, lebih suka aku cium dia, dari dia cium aku, tak pndai kasi hadiah, tak romantik. Dia sangat serious orgnya... Tp itulah lelaki yg amat aku sayangi, yg aku rasa hidup bersamanya adalah satu rahmat tak terhingga dari ALLAH untukku. Walaupun byk beban yg harus kutanggung namun, cukup la dengan adanya dia di sebelah maka akan ku usahakan atasi segala beban yg ada. Itupun dengan izin ALLAH yg maha kuasa... Insyaallah.

Pernah satu ketika aku aku menangis dihadapan suamiku kerana aku sayangkan dia... Tp dia tak pujuk aku malahan marah aku ketika itu (tak romantik kan dia??). Aku masih ingat perbualan kami ketika itu...

"Abg, syg sayang abg sangat2. Tak tahu la macam mana kehidupan syg kalau abg takder. Segalanya tak bermakna tanpa abg.."

"Subhanallah syg. Aper yg syg mengarut ni. Ingat tuhan syg. Sayang sampai menangis teresak2 ni kenapa? Itu dah bukan sayang, tp mcm menangisi takdir ALLAH"

"Abg takkan paham. Abg bukan syg sayang pun. Nk ckp syg pun susah.Abg bukan kesah pun kalau syg tak der. Dalam list abg, syg ni ntah no berapa. Ntah2 tak der pun lam list kepentingan abg tu"

"Syg, tak semestinya tak ckp tak sayang. List2 aper pulak ni... Kat mana2 pun sayang no 1 (tu ayat std dia la tu)"

"Malas la layan abg, biar syg nangis sorg2, abg pegi jauh2, syg tak mau kawan abg"

Bila dah macam ni, baru la suami aku akan pujuk aku.. TP bukan la dgn kate2 romantik sebaliknya sgn ayatnya yg akan buat aku senyap dan tak leh jawab aper2 dah. That's why I love him so muchhhh...

"Syg, abg tau syg memg sayangkan abg. Tp syg kena ingat segala kasih syg tu datangnya dari ALLAH s.w.t. Mcm mana pun kita sayangkan seseorg, kasih syg itu tak blh kita samakan dgn kasih syg abadi utk ALLAH yg maha kuasa. syg menangis mcm ni, mcm syg dah lupakan tuhan. Kalau aper2 jadi nanti abg risau, syg tak der pegangan. Lupa ALLAH yg satu. Tak jumpa jalan kembali, kerana jalan kembali itu hanya akan dtg dengan cara kita mengingati ALLAH yg Esa... Kalau la begini sikap syg, ini dah kira syg taksub dgn kasih sayang syg jer, syg dah lupakan tuhan. Berdosa syg..."

Ape lagi yg blh aku katakan bila begini jawapan suamiku.... hanya yg mampu aku buat, aku hampiri dirinya, n continue crying on his shoulder... Aku memg sygkan dia sgt2, tp aku kena ingat tak ader yg kekal di dunia ini... Dan aku terus menangis.... Jgn harap aku blh benti nangis selagi aku tak rasional kan pikiran aku... Namun kini aku sedar, segalanya pun kurniaan yg Esa.. Alhamdulillah.... ALLAHUAKBAR...

Dan sehingga kini aku tetap menangis atas sbb2 sebegitu, namun yg berbeza kini aku sedar bahawa ALLAH itu maha berkuasa atas hambaNYA...

Wednesday, May 13, 2009

Hari Belajar Buat Blog

Hari ni aku belajar buat blog. Alot easier than 3 years ago... Seme main klik and pilih jer. Last time sampai kecewa diri ini cuba memahami RSS tu seme... Sekarang, two three click dah siap...

Mcm best la mencantikkan blog sendiri.. Tak der la cantik pun.. Tp ok la, sejuk mata sendiri pandang.

Nak tbh lagi aper2 yg best... Tp nk belajar edit gambar lu.. Nk letak gambar lam blog, tp nk tutup muka. Hehehehehehe, mari sambung belajarrrr....

Tuesday, May 12, 2009

Comeback....

After a very long stop... I now have been decided to continue writing a blog.... I dont know why, but may be people around me are now start blogging. A lot to catch up... Many things happen all this years. And one more reason why i've decided to do it again are to train my english writing which is very bad since long time b4.. Hehehehehe..

How to start...

mmmmmmmmmm....

I'm married with one child. When i started blogging 3 yrs ago, i'm still single and just started working with this organisation. But now, everything have changed. I'm getting older, work is getting tougher, life is happier, everything is getting better actually. Alhamdulillah.

Yaaaa... alot happen in this two three years, but in a good side all that made me grown up. Even now i've been a wife and a mother with a big responsibility but i'm happy with that. I'm proud of myself.. Three years ago i dont think that i want to have a family yet, i'm not ready, i dont have enough money, a lot to do... But everything was planned properly by God. I met my husband and decided to get married just in one month. We are husband and wife in 6 months.. and in a year, now we already have a son. Alhamdullillah. Life is getting better right?

Work????? The most upset things happen in my life.. Just happened... Not interested to write about it. What can i say, now i'm in the middle of getting involve in a new jobscope which so called "Pakar". At the beginning, i dont know what to do n what to start with. But now, it seems pretty interesting. I have to do a lot of reading and writing.... Thats why i start blogging again.... Hehehehehehe...

Friends....
A lot of new friends. A good friend is still there but a new friends make my life colourful.. :). Thanks to all of you, bcos of accepting me as what i am. Thanks for being there when u're needed. Thanks for believing me on what i'm doing . Thanks for supporting me on the stuff that need your advices and suggestions. Thanks, thanks and thanks. May god bless all of you...

What can i say. My life is granted with a lots of great things in this two three years. Many things, family, friends, works, all is getting better actually.. ALHAMDULILLAH

Enough for a comeback note. Its already too long, not note anymore, its become an essay... But, there is a lot more to share. Later maybe...